CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 28627|Reply: 25

[Jenayah] Abby Abadi lapor polis, kena 'scam'!

  [Copy link]
Post time 30-11-2023 11:22 PM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 1-12-2023 02:03 PM

KUALA LUMPUR: Pelakon Abby Abadi, 46, terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM18,500 akibat kecuaian dirinya apabila menjadi mangsa penipuan skim pelaburan dalam atas talian.

Abby atau nama sebenarnya, Arbaiyah Abdul Manan yang mendedahkannya dalam media sosialnya turut memaklumkan sudah membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan.

"Baran dah datang. Memang rasa sangat lebur duit aku dengan geng 'scammer' ni. Baru tengah hari tadi (Rabu) ke Balai Polis buat laporan. Melampau sangat 'scammer' berleluasa sekarang.

"Doakan saya dapat duit semula. Penat kerja. Kecuaian diri sendiri, harap tak lebur (duit) begitu saja," tulisnya yang membuat laporan di Balai Polis Taman Melawati, Ampang Jaya.

DISYORKAN UNTUK ANDA




Abby berkata, dia menyertai kumpulan pelaburan itu pada awalnya sebagai pemerhati pada perbualan setiap ahli yang pernah membuat transaksi sebanyak RM4,000 dan berjaya mendapat wang pulangan.

"Lepas letak RM4,000, skim pelaburan meminta wang berjumlah RM14,500 sebagai kos pelaburan. Katanya, tak perlu buat apa-apa, tapi kena bayar lagi untuk kos seterusnya.

"Dah rasa macam kena 'scam', tapi duit punya fasal dan mereka punya sembang bukan main lagi, tertipu akhirnya," katanya mengakui membuat laporan polis selepas pihak pelaburan memintanya membuat transaksi kali ketiga sebanyak RM29,770.

Menurut Abby, inilah bahana kalau tidak pernah berasa cukup walaupun nampak macam tipu, tetapi masih berfikir betapa mudahnya dapat pulangan wang daripada pelaburan secepat itu.

Terdahulu, Abby difahamkan pernah ditipu seseorang berkaitan penjualan tanah kira-kira beberapa tahun lalu yang dianggarkan sebanyak RM160,000 yang didedahkannya pada 2021.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2023 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegawai polis Gerak Khas pun kena tipu dgn scammer
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmm...acik ni pernah block saya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
'Invest' kat gigamax ke tuuu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 05:33 AM | Show all posts
innalillah
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm manalah kau begitu senang ditipu. Aku pun pernah kena add dalam group pelaburan scam mcm ni tapi aku leave.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-12-2023 08:40 AM | Show all posts
org tamak, slalu rugi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:06 AM | Show all posts
orang tamak memang selayaknya kena tipu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2023 10:15 AM | Show all posts
Kripto...forex ke tu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:23 AM | Show all posts
ultra78 replied at 1-12-2023 06:43 AM
Mcm manalah kau begitu senang ditipu. Aku pun pernah kena add dalam group pelaburan scam mcm ni tapi ...

itu lah , aku pn pikir apa lah istimewa nya aku sehingga ada stranger add aku dlm grup dah tawarkan pelaburan dgn pulangan lumayan/?

pernah juga aku tanya, kenapa encik tak amik loan bank je melabur skim ni, drpd pakai duit kitorang dan kena bayar banyak plak tu, '

amik personal loan pn dlm 8% intereset setahun, kitoarng labur 5000, kena bayar 50, 000 rugi tu....


wa plak sekolah kan diorang wakakak
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
salah sendiri lah tak? sebab dia join skim pelaburan tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:29 AM | Show all posts
dedah je detail sape scammer tu
klu x karang naya kt org lain plak


Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan tamak2. Bersyukur apa yang ada
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 06:46 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 07:29 AM | Show all posts
Selalu masuk dalam telegram saya pelaburan ni, memang untung yang dijanjikan tidak masuk akal beserta dengan testimoni pelabur yang dah berjaya, jikalah betul pelaburan tersebut, dah tentu semua orang sudah tidak bekerja sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
salimrock replied at 1-12-2023 10:23 AM
itu lah , aku pn pikir apa lah istimewa nya aku sehingga ada stranger add aku dlm grup dah tawarka ...

Akk bnyk diinvite grup pelaburan kat tele...sebelum leave tu,kasi report dulu..gerammm dh setting xbagi sesapa add kat grup,tp ada pulak contact no yg add ...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2023 10:44 AM | Show all posts
hahahaha attached image transaksi atm slip RM 70,000 bagai.....


kau percayaaa?

astagaaa
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jejarihalus at 2-12-2023 11:22 AM

Bodoh nya ko ni... Benda mcm ni pun ko boleh percaya...klu semudah itu boleh buat duit...kaya raya rakyat Malaysia, tak payah kerja.. Arbaya arbaya...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Minta dijauhkan. So far kuat lg iman tak mudah terpesona walau hati tu dok nyanyi lagu kalau aku kaya selalu
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 11:39 AM | Show all posts
nak cepat kayaaaaaa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 12:04 AM GMT+8 , Processed in 0.487770 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list