CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 11384|Reply: 57

[Dunia] Aceh sudah mula tolak pelarian Rohingya, rasisme?

  [Copy link]
Post time 22-11-2023 04:08 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 26-12-2023 03:45 PM

Jakarta - Mengapa pelarian Rohingya ditolak di Aceh? Ratusan pelarian Rohingya menggunakan bot kayu mendarat di Bireuen dan Pidei, Aceh.

Namun kedatangan mereka ditolak oleh masyarakat Aceh.

Penduduk Aceh mempunyai alasan tersendiri untuk enggan memberi perlindungan kepada pendatang Rohingya.

Baca penjelasan.

Dilansir detikSumut, 490 pendatang Rohingya mendarat serentak di Bireuen dan Pidie, Aceh pada Ahad (19/11/2023) dini hari. Bagaimanapun, seramai 249 pelarian Rohingya yang tiba di Bireuen ditolak penduduk.

Pendatang Rohingya di Bireuen di Daerah Gandapura kemudiannya berselerak ke beberapa kampung.

Mereka dikatakan tiba di darat sekitar pukul 02.00 dan ditemui di empat kampung iaitu Lhok Mambang, Samuti Rayeuk, Samuti Krueng dan Blang Rheu.

Ketua Perhubungan Awam Polis Daerah Aceh, Komisioner Joko Krisdiyanto berkata, penduduk empat kampung itu menolak kehadiran Rohingya.

Mereka bercadang untuk membawa pendatang kembali ke kapal supaya mereka dapat meneruskan perjalanan keluar dari mukim tersebut.

“Penduduk membawa pulang Rohingya ke kapal menggunakan trak sampah dan trak pikap,” kata Joko.

Alasan penduduk menolak adalah berdasarkan pengalaman pendatang di Panjang suatu ketika dahulu. Pendatang Rohingya dikatakan memberi gambaran buruk kepada masyarakat.

“Mereka memberi gambaran bahawa tingkah laku dan perbuatan mereka tidak baik, tidak mengikut adat dan norma peraturan kampung,” kata Joko.

Sebelumnya, warga Bireuen, Aceh juga menolak pelarian Rohingya yang tiba pada Khamis.

Polis mendedahkan sebab masyarakat menolak kedatangan pelarian Rohingya.

Puncanya kerana tiada tempat perlindungan. Selain itu, pelarian terdahulu yang melarikan diri dianggap tidak menjaga kebersihan.

“Para pelarian yang melarikan diri tidak menjaga kebersihan, tidak menghormati undang-undang dan adat Islam di kalangan masyarakat,” kata Kapolres Lhokseumawe AKBP Henki Ismanto, Khamis.

Kementerian Luar Negeri (Kemlu) membuka suara berhubung 249 pelarian Rohingya yang ditolak penduduk Bireuen, Aceh. Kementerian Luar Negeri berkata bahawa Indonesia secara sah tidak mempunyai kewajipan untuk menampung pelarian.

"Yang jelas Indonesia bukan parti dalam Konvensyen Pelarian 1951. Oleh itu, Indonesia tidak mempunyai kewajipan dan kapasiti untuk menampung pelarian, apatah lagi memberikan penyelesaian tetap untuk pelarian ini," kata Jurucakap Kementerian Luar Lalu Muhamad Iqbal dalam satu kenyataan kepada wartawan, Jumaat.

Iqbal mengakui Indonesia telah terbuka untuk menampung sejumlah pelarian dari luar negara. Bagaimanapun, ini dilakukan atas dasar kemanusiaan.

"Tempat perlindungan yang disediakan telah disediakan semata-mata atas sebab kemanusiaan. Ironinya, banyak negara yang menyertai konvensyen itu sebenarnya menutup pintu mereka malah melaksanakan dasar tolak balik terhadap pelarian," jelasnya.

https://news.detik.com/berita/d-7048044/mengapa-pengungsi-rohingya-ditolak-warga-aceh-ini-penjelasannya













This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2023 04:46 AM | Show all posts
saya sgt kesihan pada mereka
tidak diterima dinegara sendiri, bila buka sekolah dalam kempelarian, nanti askar2 datang bakar etc
sgt sedikit dari mereka yg dapat belajar
jika dapat belajar, maka akan ada lah nanti pembela utk bangsa mereka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-11-2023 05:33 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tk sikap dorg ada juge rebel cm Hamas..tapi sket.kna bntu kumpulan yang tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 07:42 AM | Show all posts
tingat dulu aceh buat majlis sambutan rohingla siap ada acara ketuk gong bagai

Kementerian Luar Negeri berkata bahawa Indonesia secara sah tidak mempunyai kewajipan untuk menampung pelarian.

"Yang jelas Indonesia bukan parti dalam Konvensyen Pelarian 1951. Oleh itu, Indonesia tidak mempunyai kewajipan dan kapasiti untuk menampung pelarian, apatah lagi memberikan penyelesaian tetap untuk pelarian ini.

Ironinya, banyak negara yang menyertai konvensyen itu sebenarnya menutup pintu mereka malah melaksanakan dasar tolak balik terhadap pelarian


Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 08:46 AM | Show all posts
Tahan tekong..agent la.
..dapat duit.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-11-2023 09:45 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-11-2023 04:46 AM
saya sgt kesihan pada mereka
tidak diterima dinegara sendiri, bila buka sekolah dalam kempelarian, n ...

aku x dapat kasihan kat bahai ni.dah diberi bhasan char x mau plak
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 10:52 AM | Show all posts
Edited by nusaraya at 22-11-2023 10:58 AM

Buat apa semua Rohingya itu harus dibujuk untuk tinggal di Achech ...


Mungin ini alasan utamanya ...

1. Impian semua Rohingya itu adalah pergi ke Malaysia dan hidup sebagai rakyat malaysia yang aman, makmur, bahagia kerana ada chance untuk convert menjadi bagian dari bangsa melayu ...

2. Acheh dan Indon adalah negara MISKIN  .. Bezalah dengan Malaysia..

3. Orang Rohingya sendiri Jijik dan Malu  menjadi bagian dari bangsa indonesia ... Bagi mereka Tamadun Indonesia lebih rendah darip ada tamadun mereka ... beza dengan tamadun rakyat Malaysia yang mereka lihat selevel  atau bahkan lebih tinggi dari tamadun rohingya ....

4.  Indon sendiripun sudah enggan nak tambah populasi penduduk dengan menerima orang rohingya ini ....Seperti anda ketahui ... penduduk Indonesia yang saat ini hampir berjumlah 300 juta dan majoritynya MISKIN ... Bezalah dengan Malaysia engan populasi 33 juta yang majority kaya raya dan hingga kini masih memerlukan banyak pendatang dari mana-mana tempat  asalkan mereka beragama islam ...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2023 11:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-11-2023 04:46 AM
saya sgt kesihan pada mereka
tidak diterima dinegara sendiri, bila buka sekolah dalam kempelarian, n ...

xpatut melarikan diri dorang patut join fight dengan rebel2 kafir di utara myanmar junta tentera myanmar skrg dah lost kontrol wilayah utara dan sedang tumpu kawasan mcm yangon dan nawpidaw
..kafir serang utara..rohingya serang selatan

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 11:13 AM | Show all posts
Sedangankan culture..lifestyle Arab pun kita tak berapa bleh masuk....inikan Rohingya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 11:37 AM | Show all posts
Edited by nusaraya at 22-11-2023 11:43 AM
AbukRokok replied at 22-11-2023 11:07 AM
xpatut melarikan diri dorang patut join fight dengan rebel2 kafir di utara myanmar junta tentera m ...

Good Idea ...

Untuk mewujudkan idea anda itu ... Mengapa Malaysia X mengirim tentera komando melayu untuk melatih tentara pemberontak rohingya berperang dengan tentera kafir myanmar +  sekalian berikan mereka senjata dan logistik lainnya agar mereka boleh menang di negaranya sendiri ...
  
Agar lebih mudah mewujudkan idea itu  .. mulailah dahulu dengan melatih teknik atau skill perang atau bertempur  kepada seluruh  anak muda rohingya yang sudah tinggal di Malaysia (+ juga yang akan tiba di Malaysia soon) .. Kemudan setelah mereka mahir maka kirim mereka semua kembali ke Myanmar untuk membantu saudara-suidara mereka di sana ...

Indah bukan ... sekali dayung .. 2 3 pulau terlampaui,,,, mudah-mudahan berkat upaya malaysia ini (jika berhasil) .. Myanmar akan berubah secata total dari negara kafir menjadi negara islam di masa hadapan ...




Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 11:52 AM | Show all posts
Banyak kan yg mintak derma NGO untuk unhcrm unicef ni.. Dah lah bukan derma sukarela, kena direct/auto debit lagi

Soalan dia, awak rasa mereka ni paling perlu yg mana? Kalau awak sumbang sebulan rm 50, sehari kira-kira rm 1.20 je awak sumbang untuk mereka

Benci aih dok tahan-tahan org tengah panas-panas, kejap cik cik 1 minit je.. Masalahnya 10 minit oi! Berpanas kat situ nak dengar panjang lebar pasal korang punya nak mintak derma untuk golongan pelarian ni.. Klu boleh seklai derma ok lagi, ni siap ada berapa amount korang dah tetapkan, semak betul
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 11:57 AM | Show all posts
terbaik bangsa aceh, malay lgwi ja bodo
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
"tolong abang kaka kami kina simbilih..parampuan kami di rogol....."-rohingok
SEKALI DIA MAI MSIA.....DIROGOLNYA PARAMPUAN MSIA ITU.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2023 03:55 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 22-11-2023 11:07 AM
xpatut melarikan diri dorang patut join fight dengan rebel2 kafir di utara myanmar junta tentera m ...

sy ada tahu hal ini
sebab org myanmar ramai di UK ni
mostly doctors

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2023 04:19 AM | Show all posts
JohnDeSouza replied at 22-11-2023 09:45 AM
aku x dapat kasihan kat bahai ni.dah diberi bhasan char x mau plak

entahlah.. rights mereka sgt sedikit
mereka ni, jika dtg ke negara kita, buat hal ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2023 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-11-2023 03:55 AM
sy ada tahu hal ini
sebab org myanmar ramai di UK ni
mostly doctors

Arwah ayah nora danish kerja geologist.


Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2023 04:41 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 23-11-2023 04:30 AM
Arwah ayah nora danish kerja geologist.

Oh dia keturunan Myanmar
Dah google.. haaa first time sy tgk image Nora Danish
tak pernah2 tengok sebelum ini
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2023 05:38 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-11-2023 04:19 AM
entahlah.. rights mereka sgt sedikit
mereka ni, jika dtg ke negara kita, buat hal ke?

pi bela kat umah hang dulu untuk persoalan tersebut
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2023 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Suruh org terpaling Palestin ambik bela. Amboi pilih kasih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:18 PM GMT+8 , Processed in 0.076311 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list