CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6641|Reply: 36

[Dunia] Varian baharu (Covid-19) HV.1 menular, perlukah dirisaukan?

  [Copy link]
Post time 17-11-2023 07:28 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 17-11-2023 11:39 AM

Dua varian yang berkait rapat, EG.5 dan HV.1, kini merangkumi kira-kira separuh daripada kes Covid-19 di Amerika Syarikat.

EG.5 menjadi varian dominan di seluruh negara pada bulan Ogos.

Buat masa sekarang, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikannya sebagai "variant of interest", bermakna ia mempunyai perubahan genetik yang memberikan kelebihan dan kelazimannya meningkatkan jumlah jangkitan.

Walau bagaimanapun, kes stabil pada kadar 20 hingga 25 peratus sejak bulan September.

HV.1 muncul di Amerika Syarikat pada penghujung musim panas lalu dan secara beransur-ansur membentuk mutasi yang kini telah tersebar.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, ia mengatasi EG.5 sebagai varian dominan pada akhir Oktober dan kini mencakupi hampir 30 peratus kes Covid.

Pakar juga telah melihat dua varian lain, BA.2.86 dan JN.1, yang membentuk hanya sebahagian kecil daripada kes jangkitan tetapi saintis mengatakan membawa bilangan mutasi agak membimbangkan.

Varian EG.5 telah dikenal pasti di China pada Februari 2023 dan pertama kali dikesan di Amerika Syarikat pada April.

Ia adalah jenis varian Omicron XBB.1.9.2 dan mempunyai satu mutasi ketara yang menembusi antibodi yang dibangunkan oleh sistem imun sebagai tindak balas kepada varian lain dan juga vaksin terdahulu.

Mutasi itu "mungkin bermakna lebih ramai orang telah terdedah kerana virus ini mampu melemahkan imuniti," kata Andrew Pekosz, seorang profesor mikrobiologi molekul dan imunologi di Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins University Bloomberg.

Tetapi EG.5, yang juga dipanggil Eris, nampaknya tidak mempunyai sebarang kapasiti dari segi penularan, gejala atau kemungkinan yang akan menyebabkan penyakit teruk.

Ujian dan rawatan diagnostik seperti Paxlovid berkesan untuk melawannya.

https://www.nytimes.com/article/covid-variant.html







This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2023 07:50 AM | Show all posts
sekarang ni batuk dan selesema non-stop. kebah sikit datang balik. stress betul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2023 08:54 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 11:03 AM | Show all posts
er kan memasing dah cucuk vaksin sama microchip ritu? takkan takut lagi

mati tu kan pasti
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi X kena PKP ok lah kot...kena pandai Jaga diri masing2... face mask Dan hand sanitizer/sabun basuh tgn jgn dilupakan
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 11:07 AM | Show all posts
keep moving and move on
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-11-2023 11:10 AM | Show all posts
selsema, sakit tekak, sakit2 bdn
buat test smlm alhamdulillah stay negatif

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak suh topap bodoster raja segala kesan puaka letewwww
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2023 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Paxlovid je…. X yah cucuk2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Taknak covid menular tapi suka PKP. Takpun lepas PKP tapi langkah2 penjarakan sosial, semua pakai mask, dsb tu best. Kanak2 xleh masuk mall pun best.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2023 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ntah la malas nak pk. (i reply based on tajuk tu ialah sejenis soalan)

kot i termati nak bukak aib i lantok ler i dah six feet under tkde masa nak pk apa org2 kat dunia buat... & also aib tu i sendiri yg buat terima je la mmg salah i... btw siapa je nak ckp pasal aib i sbb tkde siapa kenal i tkde socmed, tkde kawan ramai sgt , family pun move on je la tkde masa nak ckp pasal benda lepas2
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2023 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Iolss start batuk2 dah 3,4 Bulan..p hospital awal2 dl mmg doctor bt semua test..check darah, X-ray,check tibi,kahak..check tibi sakit tau cucuk kat lengan mcm ambik darah tu..tp dia jungkit kan jarum Tu... alhamdulillah X de pe2.. ioss pun setiap kali p hospital kn check COVID clear gak..Bulan ni paling teruk siap batuk berkahak teruk.. muntah2 kahak...sampai kn nab.. doctor bg 2 inhealer...anak sulung mmg asmtha dpt 2 inhealer gak..Ari tu p speedmart ternampak gula2 hacks hitam..ehh br teringat org tua2 dl ckp elok mkn gula2 hacks ni..iolss makan bg anak sulung mkn..sbb duk pests batuk,pesta berebut sinki bilik air gan dia..sbb dua2 batuk iolss kurantin la tido gan dia Kan..dia mkn x sampai 10 minit ckp 'knp ibu br teringat... Kalo x,X de saya bersakit2 3,4 minggu ni...' dah elok belakang Kita ms kat sekolah dia p bantai minum ice ..haa jd balik..iolss rs dah kurang batuk, cuma bab kahak tu la msh aktif...batuk je mesti berlari ke sinki...tkt gak jd mcm si arwah Sohai...anak bongsu iolss br 9thn jenis mmg x lepaskan iolss..kesian ke dia Kalo pe2 jd kat iolss..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:22 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols br sudah kena kobid.. lesu badan dlm sehari memang tak blh nak bangun, kepala memang sakit lah dlm tiga hari, demam dlm dua hari je. Batuk dan selesema lah lama. Ni dh 9 hari belum fully recovered lagi selesema dan batuk padahal ubat tak tinggal siap dengan antibiotik iols telan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:44 AM | Show all posts
Happy holidays...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:56 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 2-12-2023 08:58 AM

PERUBAHAN GENETIK

MUTASI

MENEMBUSI ANTIBODI

MELEMAHKAN IMUNITI

Perkataan2 di atas dari artikel posting ni

--

Bukankah ditahun 2020/ 21, antibek telah sebut perkataan2 ni berkaitan beksin kobeed..

tp antuvaks maki sebagai teori konspirasi  


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2023 09:00 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 17-11-2023 11:03 AM
er kan memasing dah cucuk vaksin sama microchip ritu? takkan takut lagi

mati tu kan pasti

depa harap beksin baru muncul

nak cucuk lagi, walaupun tak nak cucuk booster


Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 09:08 AM | Show all posts
venom1 replied at 17-11-2023 07:50 AM
sekarang ni batuk dan selesema non-stop. kebah sikit datang balik. stress betul

bunyi mcm flu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 09:28 AM | Show all posts
pengecatbintang replied at 2-12-2023 08:56 AM
PERUBAHAN GENETIK
MUTASI
MENEMBUSI ANTIBODI

nah..

pengeluar beksin n probeks yg seluruh dunia puja sgt tu..

semua zio nesse


Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
So dah cukup 2 tahun kan lepas vaksin. Timeline nya skrg patut orang mati beramai2..bagus gak, epf tak cukup
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 11:08 PM GMT+8 , Processed in 0.078120 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list