CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7385|Reply: 15

Barang Antik Dalam Rumah Tarik Jin, Punca Gangguan Mistik

  [Copy link]
Post time 29-10-2023 09:12 PM | Show all posts |Read mode
Seorang perawat tradisional mendakwa bahawa makhluk halus seperti jin amat tertarik dengan barangan antik dan boleh menyebabkan gangguan mistik.


Ia juga cenderung bertindak sebagai khadam atau ‘penjaga’ kepada barang-barang berkenaan.


Gambar hiasan



Menerusi perkongsian Amniqlo di TikTok, kebiasaannya golongan lelaki yang menjadi peminat dan pengumpul barangan berkenaan.


“Ni lagi keris kecik yang ada khadam, merosakkan hubungan suami isteri, rumah tangga kepanasan, tak boleh tidur malam dan gatal-gatal badan sukar pulih.


“Ni pun ada penjaga juga. Jin memang suka barang-barang besi yang antik macam ni. Orang laki biasanya suka kumpul barangan vintaj macam ni,” katanya.






Katanya ketika proses rawatan, dia dan suami juga pernah menemui keris berbalut kain kuning yang menjadikan punca rumah tangga ‘panas’.


“Ni lagi antara barang yang kami jumpa ketika berubat rumah pesakit. Keris berbalut kain kuning yang menjadi punca berlakunya kepanasan rumah tangga (bukan sihir tapi jin),” ujarnya.


Selain itu katanya, mereka selalu berdoa supaya semua pesakit yang dirawat diberi kesembuhan segera.


“Dalam hati selalu berdoa semoga Allah angkat segala penyakit dan berikan kesabaran tinggi untuk pesakit yang diuji dengan sihir.


“Alhamdulillah rasa tenang dapat bantu mangsa sihir pemisah, penyakit, jodoh, perniagaan dan mangsa santau,” tambahnya.




Sumber: Kosmo! Online
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-10-2023 09:39 PM | Show all posts
aah. i tak akan masuk rumah orang yang ada kepala rusa di gantung.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 10:18 AM | Show all posts
gigahertz replied at 30-10-2023 09:39 PM
aah. i tak akan masuk rumah orang yang ada kepala rusa di gantung.

ada ke u ollss...slalunya rumah mat saller je i olls tgk ada dlm tv2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 11:25 AM | Show all posts
A-Are replied at 27-11-2023 02:18 AM
ada ke u ollss...slalunya rumah mat saller je i olls tgk ada dlm tv2 tu

rumah kat belakang rumah i ni ada.
dah lama rusa tu gantung situ

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 11:48 AM | Show all posts
A-Are replied at 27-11-2023 10:18 AM
ada ke u ollss...slalunya rumah mat saller je i olls tgk ada dlm tv2 tu

ada jer cuols kat Msia nie...masa kekecik dulu meols pnh gi umah org back in 80's ada gantung tanduk rusa 2-3 lepas tu carpet dia pun ada kepala, harimau kot...lupa dah..tuan umah nyer melayu islam...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 12:29 PM | Show all posts
midori888 replied at 27-11-2023 11:48 AM
ada jer cuols kat Msia nie...masa kekecik dulu meols pnh gi umah org back in 80's ada gantung tandu ...

wow..seriuslah ada...rumah pemburu mana u olls masuk tu kemain yer taste ID dia...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-11-2023 12:30 PM | Show all posts
gigahertz replied at 27-11-2023 11:25 AM
rumah kat belakang rumah i ni ada.
dah lama rusa tu gantung situ

walaupon rusa tu dah diawetkan, x ke da serupa mcm simpan bangkai dlm rumah...atau tu rusa artificial je?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 12:42 PM | Show all posts
A-Are replied at 27-11-2023 12:29 PM
wow..seriuslah ada...rumah pemburu mana u olls masuk tu  kemain yer taste ID dia...

haha...dia bukan pemburu...tapi org ada2 gitu. govt staf, level2 Jusa or Turus dan dia ada title Dato ...rumah kat area elit kat KL nie zaman 80an dulu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2023 12:45 PM | Show all posts
midori888 replied at 27-11-2023 12:42 PM
haha...dia bukan pemburu...tapi org ada2 gitu. govt staf, level2 Jusa or Turus dan dia ada title D ...

ohh...dulu2 mgkn la kurang kesedaran, ramai suka ID ala2 kebaratan sana..now i olls rasa rmi dah ada kesedaran xboleh smpn binatang2 ni dlm rumah buat perhiasan...even dulu2 gamba kawen pon rmi je gantung2 dlm rumah termasuk gamba konvo dr zmn tadika lg
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 01:05 PM | Show all posts
A-Are replied at 27-11-2023 12:45 PM
ohh...dulu2 mgkn la kurang kesedaran, ramai suka ID ala2 kebaratan sana..now i olls rasa rmi dah a ...

yes, zaman 80an dulu..info bout islam kurang compare dgn zaman skrg...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 01:06 PM | Show all posts
midori888 replied at 27-11-2023 01:05 PM
yes, zaman 80an dulu..info bout islam kurang compare dgn zaman skrg...

rumah western ni 1 je iolls suka tp xmampu nak maintain.. suka bila tgk dorang pakai full carpet dalam rumah, mcm bes je rasa..tp tula kalo dok buat gini, 1 hal plak na menvacuum rumah je hari2....
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
midori888 replied at 27-11-2023 12:42 PM
haha...dia bukan pemburu...tapi org ada2 gitu. govt staf, level2 Jusa or Turus dan dia ada title D ...

Kannn....
Selalu rumah org kaya ada ni kannn...
Akk pernah nmpak rumah Datin ada tanduk rusa....tsk rasa apa sbb masa tu byk je rumah yg akk pegi ada benda alah tu....kekdg kepala rimau lagi....

Bila gigahertz bgtau, baru rasa sesuatu
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 06:08 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 27-11-2023 05:17 PM
Kannn....
Selalu rumah org kaya ada ni kannn...
Akk pernah nmpak rumah Datin ada tanduk rusa....ts ...

yup umah org kaya zaman dulu...now maybe dah takde kot....
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2023 11:17 PM | Show all posts
A-Are replied at 27-11-2023 04:30 AM
walaupon rusa tu dah diawetkan, x ke da serupa mcm simpan bangkai dlm rumah...atau tu rusa artific ...

i rasa tu rusa di awexkan. tapi mata rusa tu terbeliak terbukak macam tu. pastu di sangkutnya
kepala rusa tu kat ruang tamu.

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2023 07:38 AM | Show all posts
gigahertz replied at 27-11-2023 11:17 PM
i rasa tu rusa di awexkan. tapi mata rusa tu terbeliak terbukak macam tu. pastu di sangkutnya
kepa ...

hahaha...kalau malam2 xker seram kalo nengoknya...tp tulah org berseni ni lain sikit perspektifnya
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo simpan fosil ammonite tu...mcm mana pulak..?

iolss baru je nk start mengumpul fosil ammonite ni haaa...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 09:37 PM GMT+8 , Processed in 0.066318 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list