CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3480|Reply: 2

Tips Ekonomi Keluarga Untuk kekal Bertahan Hingga Hujung Bulan

[Copy link]
Post time 22-10-2023 05:18 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 22-10-2023 05:21 PM

Assalamulaikum,

Saya buka thread ini kot kot ada forumers yang ingin share tips menjaga pendapatan mereka hingga ke hujung bulan. Jika sesiapa ingin share, tulis lah sepatah dua, some people mungkin akan dapati ianya berguna untuk diri masing2.

Saya buka thread ini susulan dari CI thread berkenaan dengan isu diatas (link nya dibawah ini) dan dapati banyak tips dari Forumers di dalam replies nya. Saya rasa ianya perlu direkodkan untuk kemaslahatan bersama.

Link: 【NEW】Rakyat Malaysia Kongsi Tips Untuk Kekal Bertahan Pada Hujung Bulan - Isu Semasa - Semasa - Forum - CARI Infonet

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-10-2023 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips yg saya dah amalkan sekian lama:
1) masak sekali banyak dan bahagi ikut possibly kemudian masuk dalam freezer. Ayam dan daging paling sesuai. Dlm freezer sekarang ada ayam masak merah, ayam lemak cili padi. Boleh tahan sehingga 3 bulan. Tetapi saya rotate makanan ni utk 1 bulan supaya tidak bosan.

2) Beli makanan yg hampir luput tempoh. Harga lebih murah 50%-70%.

3) Masak nasi secukupnya. Ini yg selalu saya perhatikan. Banyak yg ada lebihan nasi, lepastu tqk simpan dengan betul, nasi basi dan dibuang. Dah jadi pembaziran.

4) Beli sayur yg tahan lama seperti kobis, lobak merah, brocoli dll. Sayur2 daunan lebih cepat rosak.

5) Meal planning. Penting supaya tahu apa yg nak dibeli dan tidak tersasar di supermarket.

6) Set budget and stick to it. Kalau rm100 seminggu, jgn belanja lebih waima rm10 pun. Lama2 akan jadi habit utk stick to budget.

7) belajar utk masak yg simple tetapi cukup nutrition mengikut pyramid makanan. Ramai yg terlebih makan sekarang.

All the best dan live frugally.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2023 09:14 PM | Show all posts
Tips saya:

1) limitkan weekly home groceries to £50 seminggu (jika individuals extra stuff eg Icecream mahal kat college depa, itu depa beli sendiri lah)

2) kids ada share kereta buruk so mereka kerja at weekends utk bayar sendiri minyak dan separuh dari insurance

3) cat food & hygiene, yang hampir £25 seminggu, hanyalah utk brand2 murah je

4) elakkan pembaziran eg food, jimatkan consumables contohnya elakkan pembaziran washing up liquid, sabun basuh, kitchen papers, toilet papers

5) beli food etc yang on sales jika boleh

Pembazir adalah saudara syaitan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 04:10 PM GMT+8 , Processed in 0.270748 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list