CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5015|Reply: 18

[Dunia] ‘Rasa nak termuntah lihat gambar perang, kanak-kanak dibunuh'- Madonna

  [Copy link]
Post time 18-10-2023 11:24 PM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 19-10-2023 12:09 PM

Madonna bercakap mengenai konflik yang berterusan antara Israel dan Hamas pada hari ketiga Celelebration Tour di London pada malam Selasa, bertanya kepada penonton, "Apa yang sedang berlaku di dunia ini?"

Menurut The Guardian, Ratu Pop meluangkan masa semasa konsert itu dengan membuat kenyataan panjang lebar tentang perang, menyebutnya sebagai sesuatu yang "menyayat hati."

“Tiada siapa yang mahu melihat apa yang sedang berlaku. Saya lihat di media sosial dan saya berasa nak termuntah,” kata Madonna, laporan oleh The Guardian.

“Saya lihat kanak-kanak diculik, ditarik dari motosikal, bayi dipenggal kepala, kanak-kanak yang hidup aman damai ditembak dan dibunuh.

Bagaimana manusia boleh berlaku sebegitu kejam sesama sendiri? Ia semakin teruk. Ia menakutkan saya.”

Dengan memetik kenyataan James Baldwin, Madonna berkata bahawa “anak-anak dunia adalah milik kita semua, setiap seorang daripada mereka. Saya tidak kisah dari mana mereka berasal, apa jenis tudung di atas kepala mereka, apa warna kulit mereka, apa agama mereka kerana kanak-kanak itu milik kita dan tanggungjawab kita.”

Dia juga menyentuh tentang pembunuhan seorang budak lelaki yang berusia 6 tahun di Illinois, yang tuan rumahnya telah didakwa atas tuduhan membunuh selepas didakwa menikam kanak-kanak itu dan mencederakan ibunya, menurut Associated Press.

Kenyataan kepada AP dari Pejabat Sheriff Will County berkata, mangsa "disasarkan oleh suspek kerana mereka beragama Islam dan konflik Timur Tengah yang berterusan melibatkan Hamas dan Israel."

Seperti yang dilaporkan oleh The Guardian, Madonna berkata pembunuhan itu adalah "jenayah kebencian kerana dia seorang Muslim," sambil menambah:

"Kita harus ingat kita semua adalah manusia di sini, kita tidak boleh kehilangan semangat kemanusiaan. Hati kita boleh hancur, tetapi semangat tidak boleh.

Tiada siapa yang boleh mematahkan semangat kita dan mungkin kamu melihat apa yang berlaku di dunia dan berkata, kenapa ini berlaku? Apa yang boleh saya lakukan, saya hanyalah seorang insan biasa yang tidak berdaya.

Tidak, kamu tidak! Setiap orang daripada kamu mempunyai kuasa dan keupayaan serta sinar cahaya untuk mengubah dunia.”



https://variety.com/2023/music/global/madonna-israel-hamas-war-footage-london-concert-celebration-tour-1235760310/






This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2023 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
n.A.T.o.

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 09:12 AM | Show all posts
mmg sgt disturbing imej2 perang ye
xkira la perang yg skg ni atau zaman dulu2 sekalipun
kita tgk pun da rasa mcm tu
apatah lagi org yang mengalaminya di sana

jadi, xkan nak biarkan ianya berlalu pergi begitu saja dan biarkan mereka tidak dipedulikan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 09:41 AM | Show all posts
Semuga Nekdonna memperolehi hidayah….
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 10:01 AM | Show all posts
yesss mak dona..ni isu humanity..bukan isu take side or neutral terpaling positip
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-10-2023 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 19-10-2023 01:12 AM
mmg sgt disturbing imej2 perang ye
xkira la perang yg skg ni atau zaman dulu2 sekalipun
kita tgk pun ...

Macam takleh buat apa2 la sis. Kena hadap ja.

Kalau nak kata perang Israel Palestine sekarang ganas, apa beda dengan perang dunia kedua dulu. Masa Nanking massacre sebagai contoh - bila askar Jepon buang baby2 Cina kat atas pehtu tusuk badan meka dengan bayonet. Atau cerita pasal kekejaman Jepon buat eksperimen atas manusia di kem tawanan perang unit 731. Belum cerita pasal Hitler punya atrocities. Banyak la.

Perang ni...Dari dunia dicipta memang hodoh consequences nya. Sedangkan weols bunuh tentera Kiram dulu pun dunia kutuk kecam sindir kasik ketawa sebab bersungguh2 la pasukan keselamatan 1 negara hunt down lipas Kiram yang takat beberapa ekor ja...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
In fact sebenarnya aku rasa perang Israel Palestine jauh lagik humane berbanding perbuatan Jepon zaman WWII.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2023 11:37 AM | Show all posts
dia bercakap dalam konteks serangan hamas sabtu lalu
katanya ada video bayi dipenggal walaupun kmudian dinafikn
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 09:21 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2023 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 19-10-2023 01:24 PM
AbukRokok replied at 19-10-2023 03:37 AM
dia bercakap dalam konteks serangan hamas sabtu lalu
katanya ada video bayi dipenggal walaupun kmudi ...

Kan fake kunun tu.

Tapi acik ni hada bagi testimoni depan mata dia, dia nampak Hamas buang toddler umur around 2 kat porch, dalam keadaan upside down (kaki dipegang). Pehtu tembak (mati la kot) baby umur 3 bulan depan mak dia.
So...yeah.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 02:09 AM | Show all posts
nek donna kan pro yisroel sis...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Lolll siapa yg cakap palestin dgn y*hudi tu perang... apa yg y*hudi ni lakukan skrg ialah pembunuhan. Betul lah wardina cakap.. org putih tu lagi terpaling palestin dari org islam. Shame on you yg acah² tak concern tak ambil peduli still salahkan hamas. Please jangan tunjuk kebodohan walau rasa diri kau pandai
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Islamophobic.. ape yg berlaku kat palestin lagi la menambah kebencian kpd yg nmpak ni isu agama.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 09:00 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 19-10-2023 09:21 PM
Kan fake kunun tu.

Tapi acik ni hada bagi testimoni depan mata dia, dia nampak Hamas buang toddler ...

Hamas tu team israel juga
tanpa hamas, takdela israel dpt besarkn tanah jajahan dgn berperang musuh bantuan sendiri
skrg dgn bantuan hamas, israel dapatla jarah byk tanah lagi, makin mengecil la tanah palestin

hanya set2 pprt je percaya media perdana


Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 20-5-2024 01:00 AM
Hamas tu team israel juga
tanpa hamas, takdela israel dpt besarkn tanah jajahan dgn berperang musu ...

Aku dah confuse dengan dunia ini la. Banyak nau tipu2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2024 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 20-5-2024 02:09 AM
nek donna kan pro yisroel sis...

Ingatkan neutral.


Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenek 1 ni mmg pro yahudi...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2024 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Termuntah tak apa, tak sengaja, dimaafkan di sisi syarak, selagi ada "ter" memang tak apa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 03:01 PM GMT+8 , Processed in 0.099025 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list