CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 4160|Reply: 75

60 Tahun Tak Cuci Balang Sos, Pemilik Dedah 'Rahsia' Makanan Sedap, Restoran Kekal 3 Generasi

[Copy link]
Post time 15-10-2023 07:24 PM | Show all posts |Read mode
Tokyo, Jepun: Sebuah restoran popular di Tokyo, Jepun, mencetuskan kontroversi selepas mendakwa snek daging atau satay dicelup ke dalam balang sos yang tidak pernah dibersihkan sejak lebih setengah abad.


Abe-chan, sebuah kedai makan 'jalanan' yang terkenal di daerah beli-belah Azabu Juban Tokyo, baru-baru ini dipaparkan dalam rancangan televisyen Jepun yang popular di mana ia mendedahkan bahawa salah satu rahsia kejayaannya ialah balang sos yang ditutupi dengan gelatin.


Keliling balang tersebut juga dipenuhi dengan sisa sos tumpah yang telah mengeras sepanjang tempoh berkenaan.






Menurut pemilik generasi ketiga Abe-chan, balang itu tidak pernah dibersihkan sejak enam dekad lalu, yang nampaknya menyumbang kepada rasa sos yang sedap dan kaya dengan rasa.


Daripada membersihkan balang sos setiap hari, selepas ditutup, kakitangan di Abe-chan hanya menuang lebih banyak sos ke atas sisa hari itu bagi menguatkan aromanya. Sisa sos di keliling balang bukanlah pemandangan yang paling menyelerakan apabila memesan makanan jalanan, tetapi bagi pemilik Abe-chan ia adalah 'harta' berharga.


Abe-chan dilaporkan diasaskan pada tahun 1933 oleh datuk pemilik semasa, dan balang sos telah wujud sejak zaman awal itu.


Tradisi menambah sos tanpa benar-benar membersihkan bekas telah dihormati oleh ketiga-tiga generasi, dan pemilik semasa yakin bahawa ia menyumbang kepada kejayaan perniagaan keluarga.


Semasa rancangan televisyen, pakar ditanya tentang potensi bahaya kebersihan dengan hanya menambah sos baru dalam bekas yang tidak dibersihkan selama beberapa dekad.


Pun begitu, jawapan yang diberikan mengejutkan kerana sos tidak akan mengalami pencemaran sekiranya dipanaskan dengan haba yang sepatutnya.


Selain itu, percubaan di mana air bersih ditambahkan ke dalam bekas yang penuh dengan air hitam sebanyak 365 kali menunjukkan bahawa kebanyakan kandungan asal tidak wujud pada akhirnya.


Jadi ia tidak seperti balang sos sebenarnya mengandungi sos dari 60 tahun dahulu.


Dalam pada itu, beberapa pelanggan Abe-chan mempertahankan kedai makan itu dan mendakwa mereka telah makan di sana selama bertahun-tahun serta tidak pernah mengalami sebarang masalah kesihatan.




Sumber: mStar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2023 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu mana ada perniagaan sampai 3 generasi sebab tak da rahsia dlm bisnes...so plain kebudayaan Melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa rasia kedai mamak pulakk?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7: Apa rasia kedai mamak pulakk?


bulu yg banyak, mungkin *[em:4:]*
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7: Apa rasia kedai mamak pulakk?


bulu yg banyak, mungkin *[em:4:]*
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7: Apa rasia kedai mamak pulakk?

Air ludah,air ketiak masam..melayu meroyan masa pkp sebab tak boleh lepak kat mamak.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-10-2023 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkn kat china
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh: Melayu mana ada perniagaan sam ...
ko ni xpnh pegi kelantan terengganu kan.. Bersepah peniagaan melayu berpuluh2 tahun. Kt melaka pon ada. Bezanya org melayu niaga xletak papan tanda. Ko ni xtgk majalah 3 ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2023 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7: Apa rasia kedai mamak pulakk?
selalu kannnn kte kata kari mamak sedap sedapp. Agaknyaaa dah berapa lama agaknyaaa umur kari tu eh. Hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat US tu pun pernah aku tengok food doku rehsia ayam goreng sedap adalah kerana deols guna minyak sama sejak berpuluh tahun lepas. Minyak lama tu jadik cam ibu minyak. Deols just tambah2 minyak baru gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Persatuan Restoran India Muslim tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2023 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 08:32 AM | Show all posts
kotor lah....tu pon ada gak yang berani beli
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 15-10-2023 09:12 PM
https://vt.tiktok.com/ZSNjHnNfj/

Suara latar tu yg x tahan tu siap sebut macam2..kembang tekak...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo resto cina yg mmg claim 3 generasi apa bagai mmg depa akan tinggalkan lebihan sup tu and continue masak yg baru dlm bekas yg sama dan the cycle continues
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 11:39 AM | Show all posts
so idok la basi food nya?? kepam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2023 11:41 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 15-10-2023 07:27 PM
Melayu mana ada perniagaan sampai 3 generasi sebab tak da rahsia dlm bisnes...so plain kebudayaan Me ...

ada la, cuma tak commercial aje...kedai2 di pantai timur banyak 3-4 generasi...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 11:47 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 15-10-2023 11:30 AM
Apa rasia kedai mamak pulakk?

Perkataan "Maju". Ali Maju la, Sahab Maju la, Akbar Maju la, Din Maju lah. Tiap2 hari customer sebut Maju...Majuuu.. Maka, majulah bisnes deyols sampai bila2.

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 11:51 AM | Show all posts
Prickford replied at 16-10-2023 11:47 AM
Perkataan "Maju". Ali Maju la, Sahab Maju la, Akbar Maju la, Din Maju lah. Tiap2 hari customer seb ...

kita pulak kebiasaan pakai nama megah holding, ada je perkataan holding dekat belakang tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
lanacondor replied at 15-10-2023 08:53 PM
ko ni xpnh pegi kelantan terengganu kan.. Bersepah peniagaan melayu berpuluh2 tahun. Kt melaka pon  ...

Orang tak nak puluh tahun...orang nak ratusan tahun...ade ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-10-2024 02:24 AM GMT+8 , Processed in 0.046456 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list