CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: Y_me?

Jam tangan mencerminkan gaya hidup anda?

  [Copy link]
Post time 17-1-2011 12:59 PM | Show all posts
Reply 160# Y_me?

hi bro thanks for reading, actually aku kalau bab2 jam ni mmg gila sikit...just duit je jadi penghalang he he

jangan salah sangka, swiss made watch bagi aku still the best...walaupun teknologi horlogie jepun lagi advanced dari swiss watchmaking industry, tapi dari segi innovation, creativity dan artistic value masih dipegang oleh watchmaker2 dari Switzerland...

Jepun hanya meminjam template dari industri horlogie switzerland dan improve design movement tu jadi lagi baik...sehebat-hebat orang jepun pun still takleh create movement untuk mekanikal chronograph diaorang sendiri...

tapi dari segi kualiti, price-wise japan made watches lagi baguslah dari swiss made...tapi for aesthetic value dan power brand name, cop "swiss made" tu spoke a thousand words lah...

macam Seiko, bagi aku walaupun movement bagus tapi dari segi design tak banyak yang aku suka...lagi satu Seiko ni suka benor ambik design orang lain adapt kat design diaorang..tipikal asian he he he...

by the way, ko minat yang macamana?...kalau aku nak list down model Seiko yang ko boleh beli macam banyak sgt plak..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-1-2011 02:12 PM | Show all posts
Reply 161# cmf_king_kong


sy mnat jammmm...!!!!!
awk rs, kalau pmpuan pkai tag grand carrera calibre 36, black kaler, leather benang merah, sesuai x?
mmg dh test kt tgn, bsor dn cntik.
tp nk jgk tau pndapt orglain, ptut atau x, nk bli?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 02:31 PM | Show all posts
Reply 162# im_cyclist

kalau awak suka, beli saje...zaman sekarang ni orang dah tak kisah sangat fine line between men's and lady's watch...even skrg ni saya tengok ramai perempuan yang prefer pakai jam lelaki...yang lelaki pula pakai jam perempuan...pelik tapi benar...

as for ladies...sekarang tgh in-trend pakai jam besar2...as for guys, asian especially, diaorang ni kecik2 je...so diameter wrist diaorang pun setakat 6 inci..so kalau nak pakai jam lelaki standard size 40-42mm tu macam kelakar la plak...so pakai la lady's watch yang size 34-36mm...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 02:35 PM | Show all posts
mcm nk bli...
tgu ade sale lh...
awk rs, kalau dh cecah belas2 ribu, x mbazir ke?
nti mak mrh plak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 01:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_king_kong at 18-1-2011 13:37

Reply 164# im_cyclist

tak pernah dengar plak swiss watch ada sale...setakat 15-30% diskaun tu ade la..itu pun takda beza apa pun sebab retail price swiss made watch mmg markup gila2 punya dekat watch boutique...

but sorry to break this to you, when you bought a TAG Heuer, it doesn't consider as an investment sebab TAG Heuer takda 2nd hand value...after 6 months, awak rasa nak jual, dapat jual dengan harga 1/5 dari harga asal pun dah cukup untung.

unless awak beli Rolex lah...or any high-end luxury watch macam Jaeger Le-Coultre or Patek Philippe...

pasal membazir ni kena tanya diri sendiri...adakah sanggup spend berbelas ribu untuk jam tangan?...kalau rasa pengorbanan tu dapat memenuhi kepuasan diri, apa salahnya...

after all it is your money
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 01:44 PM | Show all posts
Reply 165# cmf_king_kong

sy mksudkn dskaun lah..
tag nmpak sporty. mcm ganeh gitu.
rolex sesuai utk org tua. atau bisnesman/women.
xlah...sy x mnat je.
sy x rs bli jam nk invest..suke collect je.
awk invest ke?
panerai granturismo pn cntk. hrge pn tsgtlh cntik....
kne istikhoroh, nk bli atau x.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 01:58 PM | Show all posts
Reply 166# im_cyclist

invest?...mana saya mampu nak beli high-end watches...setakat Seiko, G-Shock dgn micro-brands...sapala nak beli 2nd hand..pajak kat pawn shop pun orang tak nak

granturismo tu partnership between ferrari f1 team dgn panerai...sebelum ni dgn Girrard-Perregaux....dan end of contract pun..tak tau lepas ni ferrari deal dgn sapa plak...janganla tag heuer..bosan ya amat...

yeap..harga mmg cantik..that's what you get when you're buying a "brand" but not a watch
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 02:09 PM | Show all posts
Reply 167# cmf_king_kong


elehleh awk ni...panerai tu bkn hi-end ke???
jam mlambangkan kmewahan. mcm iklan jam dunhill plak.
sy pnh bli g shock skli. ganeh sungguh!
akhirnye hilg smsa kms brg utk pndh rumah.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-1-2011 09:32 PM | Show all posts
Reply 168# im_cyclist

lor...bila masa saya ckp saya ada Panerai?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 10:27 PM | Show all posts
Reply 169# cmf_king_kong


    pg ofis..kalau aku nak nampak rugged skit..aku pakai aku punya Stowa Flieger or Panerai Homage aku.
yg ni bkn ke?:re:
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 11:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_king_kong at 18-1-2011 23:38

Reply 170# im_cyclist

Ok. kekeliruan di situ.

Homage watch merujuk jam copy of the original thing.

tapi jangan salah faham, saya bukan refer kepada jam tiruan.

jam tiruan a.k.a jam tak ori a.k.a jam ciplak a.k.a jam replika a.k.a fake watch dibuat dengan tujuan untuk menipu. Contohnya saya beli jam fake Rolex Submariner  dekat Petaling Street harga 50 ringgit lepas tu tayang kat orang kata ini jam Rolex ori saya beli dengan harga 50 ribu. Dengan sekarang punya teknologi, susah nak differentiate fake dengan ori. Sori, I'm not into fake watches.

Jam homage pula adalah satu bentuk pinjaman ke atas design yang sedia ada, biasanya design jam yang bertaraf legend macam Rolex Submariner. Bukan niat nak menciplak tapi more of paying tribute atau respek kepada design2 jam yang evergreen ni..

contohnya jam-jam macam ni :-

               


adalah serupa atau "Homage" kepada Rolex Submariner :-




apa yang Orient, Invicta dengan Casio buat tak salah sebab takda mention dekat model2 jam diaorg nama "Rolex" dan orang pun tau kalau pakai jam-jam tersebut ianya bukan Rolex Submariner tapi just "pinjam" design Rolex Submariner tu. Rolex Submariner adalah jam yang paling banyak di "pinjam" designnya samada secara legal ataupun illegal.

Bagi kes saya pulak, Panerai Homage saya adalah yang ni:-

   

which is a homage to this PAM 111 :-

    


note dekat situ, Panerai Homage saya takda sebarang label mengatakan ianya "Luminor Marina" dan " Panerai " . Cuma dial kosong tapi meminjam design PAM 111.

Disebabkan saya terlalu minat dengan Panerai tapi tak mampu nak beli...Homage pun jadila...puas hati jugak
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 08:22 AM | Show all posts
Reply 171# cmf_king_kong


suka3!
barulah sy fhm mean 'homeage' tu.
kt mane awk bli 'panerai' tu?
sy bknenan jgk designs jam ni.
nk bli, x mampooo.... if mampoo pun,mane nk cekau duit????
sy mcm bkenan dgn tag grand carerra.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 08:47 AM | Show all posts
Reply 172# im_cyclist

saya tak beli tapi saya bayar someone to do it for me..

masa saya posting di HK, saya kenal this one watchmaker yang mmg specialize buat jam mekanikal.

Dia kata dia boleh buat customize Panerai kalau saya nak, of coursela saya nak kan...so he list down all the parts and price...merayau la ke China cari parts2 tu semua and then assemble...

took quite a while la for him to do it...almost 4 months kot...

the total cost? RM300

kalau nak ikutkan kemampuan, berapa ramai je yang mampu pakai jam high end?....sebab tu saya tak pandang jenama but I look at the watch itself...for me, i don't care what the brand is as long the designs and qualities appeal to me..

kalau saya cerita mengenai the truth about many swiss watch brands..mungkin ramai yang terkejut
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 10:56 AM | Show all posts
Reply 173# cmf_king_kong

bile agknye nk pg hk lg?
blh order..
awk citer jelh...pm sy ke...
nk bc lh. tmbh ilmu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 01:35 PM | Show all posts
bercerita pasal JAM ni takkan habis kan .. mcm2 ada kat pasaran. tapi kata org, alah beli menang memakai dan jugak ukurlah jam di tangan sendiri ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 01:36 PM | Show all posts
FOSSIL je ada kat tangan skrg ni.. itu jer yg mampu beli.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-1-2011 01:58 PM | Show all posts
Reply 174# im_cyclist

tak tau bila pergi HK lagi sebab saya dah tak cover east-asia punya operation

actually the real cost for a standard swiss made watches, especially quartz-powered does not reflecting the retail price that you see on display.

contohnya macam Tag Heuer F1



Quartz power watch with chronograph function including date window. 200 meters water resistant and sapphire glass

Retail price dekat malaysia saya rasa dalam RM5000++

RM5000++ for a quartz power watch kalau awak tanya saya berbaloi ke tak, I would say it's pretty darn expensive.

Would you believe me if I told you, kos nak buat jam tu rasanya tak sampai RM1000 pun..

Quartz movement dibuat menggunakan mesin dan di hasilkan secara besar-besaran (mass produced). Kos nak buat movement tu rasanya tak sampai pun RM200. Casing, water resistant test, functional test, sapphire glass etc etc...lebih kurang RM1000...

tapi bila put on retail, pricetag RM5000++

weird isn't it?

sebenarnya, harga jam difaktorkan sekali marketing cost. Tag Heuer F1 dipromote secara grand dengan guna F1 driver (Lewis Hamilton, Fernando Alonso etc) as ambassadors. Hard marketing macam ni doesn't come cheap. It cost more than to produced the watch itself. Biasanya brand-brand yang menggunakan celebrity neh memang allocate big portion of the watch budget for the marketing purposes...

hence why these swiss made quartz watches sangat mahal, padahal batery-powered je...unless jam automatik atau mekanikal yang menggunakan daya gerakan spring. Itu memerlukan manual assembly by watchmaker which makes every watch is individually produced. Sebab tu jam-jam automatik/mekanikal agak mahal.

Tapi for quartz powered watch, tak worth it nak spend sampai 4-5 ribu. If you spend thousands just to buy a quartz powered watch then what you really bought is nothing but a brand name.

Just to add to that, TAG Heuer hanya design jam-jam mereka, they don't actually produced the watch physically because TAG Heuer doesn't have their own watch factory like Rolex. What they do is they outsourced the production of the watch and if not because of that "swiss made" label, saya dah suspek jam-jam TAG Heuer di perbuat di China.

Bagi saya jam produced outsource doesn't worth the thousands ringgit pricetag. Kalau di buang nama "TAG Heuer" tu rasanya berapa sajalah harga jam tu agaknya.

but then this is only my opinion. Tak salah nak beli something because of the brand name. Powerful brand name macam TAG Heuer speaks quality and social status. Again, bagi saya, i'm not big with brand when it comes to watches and i'm not willing to part thousands of ringgit of my hard-earned money for something that i consider as ripped-off...for me people have rights with what they want to do with their money.

kenapa saya pilih TAG Heuer F1 as the subjek? sebab ramai kawan saya tanya pendapat pasal jam ni...saya jawab senang saja...kalau minat sebab nama TAG Heuer dan sangat minat dengan designnya, by all means go for it...tapi kalau nak kualiti, design yang cantik, tahan lasak dan harga yang berpatutan, saya boleh rekomen banyak jam Casio, Seiko atau Citizen yang lagi bagus dan harga tak sampai separuh pun harga TAG Heuer F1 tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2011 03:05 PM | Show all posts
Reply 159# cmf_king_kong
need your opinion, now I have narrowed down my selection to Tissot and Victorinox, for 2K what  to buy?  What is the function of bazel outside the watch?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 03:46 PM | Show all posts
Reply 178# Y_me?

Boleh bagi aku model dia? or at least gambar or description pasal model untuk both brands

Bezel jam kegunaan dia untuk track time dengan memutar bezel tu berpandukan jarum minit.

Biasanya dipasang pada jam-jam diver macam Omega Seamaster atau Rolex Submariner...

untuk jam diver, bezel akan diputarkan sehingga pin-pointer (penanda aras pada pkl 12) selari dengan hujung jarum minit.

untuk standard diving, kandungan gas dalam tank yang dipakai semasa menyelam hanya boleh tahan selama 15 minit sahaje, sebab itu bezel akan menandakan the first 15 minutes dengan full marker..samada warna merah, di bold kan dan sebagainya..Bezel untuk jam diver hanya boleh diputar unidirectional sahaja mengikut anti-clockwise, ini supaya time tracking tidak lari disebabkan tolakan tidak sengaja pada bezel..

untuk kegunaan harian, bezel digunakan sebagai countdown timer mcm untuk baking cake etc etc etc

Bezel juga dipasang pada jam GMT tapi takda pin-pointer sebab bezel digunakan sebagai penunjuk 24 hours...jam GMT mempunyai 4 tangan dimana extra tangan akan merujuk kepada 24 hours time yang telah di mark pada bezel. Bezel untuk jam GMT adalah bi-directional dan ada yang di warnakan separuh macam merah & biru or hitam & putih...tujuan dia untuk membezakan AM dgn PM...contoh jam is Rolex GMT Master II
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 08:17 PM | Show all posts
Reply 177# cmf_king_kong

ade btlnye ape yg awk tulis ni. smuenye dsbbkn brand.
kalau mcm tu, sy nk cb bralih arah ke brand yg bnr2 bbaloi.;)
mksud sy, brand dan hrga seiringan.
mcm tissot ke, vctorinox ke, longines ke,certina ke, seiko atau casio.
sb sy dh ade tag aquarecer-ladies. itupn bli sbb ade less.
ape beza guess dgn gc ye?
dr segi hrge mmglh gc lbh mhl dr guess. tp nk tau dr segi pbuatannye.
antara orient dan seiko mane ok?
seiko chrono ok x?
ade yg medium size. cntk2 pn cntk. hrge bwh 1k lps dskaun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 04:17 PM GMT+8 , Processed in 4.534018 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list