CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1574|Reply: 0

Mara peruntuk RM400 juta untuk pembiayaan perniagaan

[Copy link]
Post time 3-8-2023 05:05 PM | Show all posts |Read mode
Mara peruntuk RM400 juta untuk pembiayaan perniagaan


FOTO HIASAN


Labuan: Majlis Amanah Rakyat (Mara) memperuntukkan RM400 juta untuk pelbagai kemudahan pembiayaan perniagaan bagi menyokong usahawan Bumiputera di seluruh negara tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah (Keusahawanan) Mara, Datuk Zulfikri Osman berkata setakat Julai lalu, lebih 50 peratus daripada jumlah peruntukan itu sudah diagih-agihkan.

"Sekiranya ada keperluan untuk menambah peruntukan itu, kita akan mengemukakan permohonan kepada kerajaan bagi memenuhi keperluan usahawan-usahawan Bumiputera," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pemantapan Keusahawanan Bumiputera Mara hari ini.

Zulfikri turut menyatakan prestasi pembayaran balik pinjaman oleh peminjam masih dianggap memuaskan dan Mara, sebagai badan kerajaan, amat fleksibel dalam menawarkan skim pembayaran balik pinjaman, termasuk penstrukturan semula tempoh pembayaran, terutamanya bagi mereka yang mengalami masalah pendapatan.

Beliau juga berkata Mara telah memperkenalkan geran pendigitalan untuk membantu usahawan Bumiputera dalam mentransformasikan aktiviti perniagaan mereka, dengan jumlah maksimum RM20,000.

"Kami menyasarkan untuk menyokong usahawan Bumiputera mengguna pakai pendigitalan dalam operasi perniagaan mereka, termasuk pembungkusan dan pemasaran produk serta perkhidmatan mereka," katanya.

Terdahulu, Zulfikri menyampaikan kemudahan pembiayaan perniagaan di antara RM10,000 hingga RM400,000 kepada empat usahawan.

Selain itu, empat usahawan tersebut turut menerima kit permulaan digital untuk melancarkan aktiviti perniagaan yang berkaitan dengan digital mereka.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/bisnes ... mbiayaan-perniagaan

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 08:19 AM GMT+8 , Processed in 0.195764 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list