CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Nuramilin

Anggota tentera LLP sambung belajar

[Copy link]
Post time 21-12-2010 09:11 AM | Show all posts
ni aku nak kasi tahu fact la...kalau LLP dah berusaha teruk dapat degree dan nak jadi pegawai...AMAT SUSAH sekarang ni. Aku rasa tahun 90an hingga 2005 OK lagi. sebabnya? Universiti Pertahanan dan Skim Graduan. aku ni ada occasion yang berjumpa dengan SEMUA staf Jabatanarah SEMUA kor. ini soalan feveret. apa yang kor boleh buat,ialah kasi dia pangkat semaksima bagi LLP atau letak kat tempat sepatutnya (bukan jaga stor atau pak pacak).

kalau nak study....bagi aku elok ambik benda2 teknikal. Janganlah benda2 management ni, kecuali ko pegawai tetap nak jadi Jeneral. LLP bersara umur 38-40 nak bersaing dengan beribu graduan menganggur.

Bulan lepas about 22 bekas anggota ATM dah bertukar warna menjadi biru kerana menjadi kumpulan pertama yang diserap ke PDRM dari 300 pemohon. dengar cerita masih dokumentasi kat Bukit Aman. Syarat;
-jenis tidak berpencen
-ada kemahiran teknikal
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 01:00 PM | Show all posts
ni aku nak kasi tahu fact la...kalau LLP dah berusaha teruk dapat degree dan nak jadi pegawai...AMAT ...
tecito Post at 21-12-2010 09:11



    memang benar jugak apa yg bro tecito katakan tu..bg yg ada backround technical tidak ada masalah sgt, cuma persaingan tu tetap ada, so kalu ada Dip/Deg tu just kelebihan bg dia, kalau dah pencen umur 40 thn takkan still nak jadi kuli lagi at least jd supervizor pun dah kira ok..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 02:11 PM | Show all posts
Negara maju mcm AS pun masih bagi peluang pada LLP yg ada ijazah untuk jadi pegawai, malah akademi yg statusnya mcm UPNM mcm West Point (darat), Annapolis (laut) dan Colorado Springs (udara) pun terima LLP yg dah repair kelayakan sekolah menengah diorang. Officer Candidate School yg kerjanya melatih pegawai graduan AS ambik LLP graduan sama adil mcm ambik graduan awam. Kalau nak motivasikan dan hargai LLP yg merupakan tulang belakang ATM, bagi mereka meningkat jadi pegawai, bukan beza2kan mereka dgn pegawai graduan & lepasan UPNM.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2010 06:40 PM | Show all posts
Reply 20# Komrade


   Iyela... harap2 bla dh ad klayakan, akn dberi lh peluang utk tngktkan krjaya tu.. rsanya xsalahkan kalau kta dr bawah then berusaha keras utk meningktkan lagi krjaya.. sekurang2 nya tidaklah brada d takuk yg sma aje kn. ye tunang sy army. en. komrad army juga ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2010 06:43 PM | Show all posts
Reply 21# tecito


   t.kasih. itu lh yg diharapkan sbenrnya.. brada pd kedudukan yg sesuai dgn kelayakan..apatah lagi bila dh brkhidmat & cuba mningktkan krjaya.. rsanya xsalah beri peluang pd mreka kn..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2010 06:44 PM | Show all posts
mungkin lepas ni UPNM patut buka pluang kpd anggota yg nak sambung ijazah disitu... tidak lah anggota perlu mohon di universiti lain & rsanya itulah juga objektif pubuhan UPNM kan.. melatih individu utk berkhidmat dlm ktenteraan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2010 06:45 PM | Show all posts
Reply 18# sparxxjb

ohh begitu.. t. kasih utk infrmation tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 06:50 PM | Show all posts
Reply  Komrade


   Iyela... harap2 bla dh ad klayakan, akn dberi lh peluang utk tngktkan krjaya ...
Nuramilin Post at 21-12-2010 18:40

ooo tunang awk army ye.... sy airforce..dlm engineering tred
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 10:01 PM | Show all posts
Reply 27# Nuramilin


    sama2lah.. janji kita sama2 dapat infomasi dan berkongsi pandangan dalam forum ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2010 07:18 AM | Show all posts
En. Komrade~ ye tunang sy army.. tu yg sy cuba cri infrmation ni.. utk kerjaya dia juga.. en. komrade dh brapa lama dlm airfoce?

En. Sparxxjb~ ye betul.. t. kasih utk smua infrmation tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2010 08:37 AM | Show all posts
to be fair kat kengkawan aku yang berjawatan Pengarah Kor/PS1 Jabatanarah....mereka ni tidur malam dengan buku perjawatan. Kat Mesia, kaedahnya...mula2dapat Waran Perjawatan jadi JPA....pastu baru cari orang.

tiap2 agensi/kor dah ada limit/had pegawai dan LLP...profesional/pengurusan dan sokongan. Gomen dah tak larat nak sara lebih dari 1.2juta kakitangan dah. sebab itu terjadi bila lambakan pegawai dari UPNM dan Skim Graduan,sampaikan kor yang tak pernah terfikir ada pompuan...macam Artileri etc dah kena ambil wanita.

Member aku Jabatanrah bomba cakap...gomen kasi duit beli 30 bijik kereta bomba baru high tech harga RM3 juta sebijik...tersadai...sebab tak ada perjawatan baru. nasib baik ada hospital terbengkalai sebab perjawatan nurse KKM pun dah sarat. Doctor byk kosong!
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2010 10:50 PM | Show all posts
Salam, mencelah sedikit. Kalau bekas pegawai kadet ATM seperti ktd, ktu, ktl atau atma yang tak habis latihan tapi berkhidmat dalam angkatan sukarela masa ambil diploma sambung ijazah  atau ijazah tahun pertama selepas keluar baris.

Bolehkah mereka selepas tamat belajar, masuk baris semula sebagai pegawai graduan? Tidak kira la pakai diploma atau ijazah, tugas am atau ikhtisas.
Atau mereka tak diberi peluang kali kedua ke?
Berapa umur limit kalau nak masuk baris semula?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 09:39 PM | Show all posts
macam mana pulak dengan anggota sukarela yang berkhidmat secara tetap?layak tak nak mohon k-force?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2011 02:43 PM | Show all posts
salam... saya pun nak tanya pasal benda ni jgk...nasibaik dh ada thread ni... hehe...

kalau anggota LLP dr  8 renjer nk sambung blajar lg boleh ke? dlm bidang apa ye? dia baru tamat kursus jurulatih terjun december lepas...sekarang berada di sabah utk operasi sempadan. dah lama sebenarnya saya cari info tentang perkara ni. nak tolong dia sambung belajar lg.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2011 11:43 PM | Show all posts
Reply  Komrade

Nak tanya, bagi pemegang diploma dri kalangan LLP yg tamat perkhidmatan 21 atau 2 ...
jazim Post at 20-12-2010 19:48



    salam,

boleh je..meh masuk skim KP meh..memang cari bekas anggota beruniform ramai ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2011 11:43 PM | Show all posts
boleh, sekiranya mendapat sokongan dari pihak atasan dan diploma tu mestilah berkaitan dgn kerja ...
Komrade Post at 20-12-2010 22:36



    salam,

pembetulan....sampai ke 58 tahun..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 10:47 AM | Show all posts
ni aku nak kasi tahu fact la...kalau LLP dah berusaha teruk dapat degree dan nak jadi pegawai...AMAT ...
tecito Post at 21-12-2010 09:11


salam.. nak mencelah skit. betul apa yg dikata tecito nih. baru2 ada seorg llp dr unit suami saya, apply nak pegawai lepas dapat keputusan cemerlang dalam SPM yg dia baru ambil. tetapi tidak dbenarkan pengarah. jadi, dia memilih utk menukar kor, juga tidak dibenarkan dan pilihan terakhir adalah untuk melanjutkan pelajaran. ini dibenarkan oleh pengarah dengan syarat dia melanjutkan pelajaran dalam aliran perkhidmatannya (ikut kor). tetapi, anggota itu tidak berminat dengan aliran perkhidmatannya sekarang.
kesimpulan yang dapat kita buat, mmg susah LLP sekarang nak sambung belajar / nak naik jadi pegawai kerana di luar sana dah ada UPNM, KTD dan pengambilan pegawai...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 02:35 PM | Show all posts
Reply 37# tenteng

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 04:31 PM | Show all posts
salam..
sy ade kemusykilan... sy xfhm bile bf sy ckp dia nk ambik spm smula.. mcmane tu??? skrg ni dia sdg brkursus kt puzida.. tlg fhmkn sy.. sbb bile sy tnye dia segan nk jwb~
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 05:53 PM | Show all posts
salam..
sy ade kemusykilan... sy xfhm bile bf sy ckp dia nk ambik spm smula.. mcmane tu??? skrg ni  ...
callmegurlz Post at 17-1-2011 16:31


setiap anggota boleh ambil spm semula. means, dia akan ke sekolah di kem tentera (sekolah untuk anggota tentera) dalam masa setahun. bila result keluar, kalau cemerlang, dia boleh mintak untuk sambung belajar utk jadi pegawai.
hmmm... xdek tempat latihan namanye puzida... tempat yg betul sama ada pusasda (PD) atau pulada (johor)..kursus tu untuk peningkatan kerjaya / pangkat dia.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 01:58 PM GMT+8 , Processed in 0.084388 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list