|
Jakarta: Indonesia adalah negara dengan pengguna kacang soya terbesar di dunia selepas China, dengan kebanyakannya digunakan untuk keperluan pengeluaran tauhu dan tempe.
Badan Pusat Statistik (BPS) menyatakan, sepanjang 2022, Indonesia mengimport kira-kira 2.32 juta tan kacang soya atau bernilai AS$1.63 bilion (kira-kira RM7.5 bilion) dengan kebanyakannya diimport dari Amerika Syarikat (AS).
Kompas melaporkan Profesor Makanan, Pemakanan, dan Kesihatan IPB University dan Pengerusi Forum Tempe Indonesia Made Astawan berkata, produktiviti kacang soya di Indonesia adalah sekitar separuh daripada produktiviti kacang soya di AS.
 Gambar hiasan.
"Tambahan pula, keuntungan sehektar di peringkat petani masih lebih kecil berbanding jagung atau padi.
"Akibatnya, petani mengutamakan tanah mereka untuk menanam jagung dan padi," kata Made dilaporkan Kontan, pada Ahad.
Menurutnya, produktiviti kacang soya di Indonesia antara 1.5 hingga dua tan sehektar, manakala produktiviti di AS mencapai empat tan sehektar.
Produktiviti di AS lebih tinggi kerana tumbuhan kacang soya mendapat cahaya matahari kira-kira 16 jam, manakala Indonesia (cahaya matahari) selama kira-kira 12 jam.
Jika dibuat anggaran, purata import kacang soya Indonesia mencecah dua juta hingga 2.5 juta tan setahun.
Daripada jumlah keseluruhan import, kira-kira 70 peratus daripadanya diperuntukkan untuk pengeluaran tempe, 25 peratus untuk pengeluaran tauhu, dan selebihnya untuk produk lain.
Purata permintaan untuk kacang soya di Indonesia pula mencecah 2.8 juta tan setahun.
Pada 1992, pengeluaran kacang soya domestik mencapai 1.8 juta tan.
Ketika ini, pengeluaran kacang soya tempatan menyusut secara drastik kepada hanya di bawah 800,000 tan setahun dengan permintaan negara sebanyak 2.5 juta tan, paling banyak diserap oleh industri tauhu dan tempe.
Sumber: Harian Metro |
|