View: 1680|Reply: 8
|
Wanita Nak Saman Syarikat Katering! Bagi Nasi Basi, Ayam Bau Bangkai
[Copy link]
|
|
Seorang wanita nak saman malu sebuah syarikat katering apabila mendakwa sajian yang disediakan tidak memuaskan.
Menerusi satu klip video dimuat naik di media sosial Lina, memaparkan keadaan nasi berkenaan yang lembik dan dipercayai telah basi.
“Ni nampak tak, nasi lembik. Betul-betul letak warna sahaja, tidak ada bau nasi minyak langsung,” katanya menerusi video berdurasi 15 saat itu.
Lantaran itu, katanya, dia akan membuat saman malu ke atas syarikat terbabit berikutan perkhidmatan teruk yang diterima keluarganya.
“Jangan tertipu macam saya. Masa ‘tester’ (uji rasa), ‘owner’ (pemilik) kata dia yang masak.
“Bila hantar, nasi basi dan ayam bau bangkai. Ayat manis sangat. Minta duit balik, dia asyik bagi alasan sahaja,” ujarnya.
Dalam pada itu, rata-rata orang meluahkan simpati kepada individu berkenaan dan ada juga berkongsi pengalaman menerima nasib yang sama.
“Kesiannya. Adik ipar saya keluar RM11,000 semua lauk rasa tak sedap. Ayam busuk dan bubur santan masam. Malu mertua saya,” kata Nurida.
“Saya kalau tempah katering, tak berani ambil yang tak dikenali. Takut servis tak okey dan kena tipu,” ujar seorang pengguna.
“Kawan saya pernah kena, nasi lembik gila. Kesian tengok muka ayah dia. Muka reda sahaja. Sepanjang hari kena perli dengan tetamu,” jelas ian. – CARI
Sumber: Kosmo |
|
|
|
|
|
|
|
kadang bukan katering puncanya |
|
|
|
|
|
|
|
dah tu? sihir?
BTW, tak mustahil jua. Masa kazen weols kahwin, kami ni nak masak nasi dalam periuk besar. Kayu api dah marak, tapi periuknya sejuk macam takde bahang apa-apa. Pakcik weols baca-baca kat garam kasar, pastu campak dalam api tu. Baru ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
OyenLemas replied at 17-2-2023 11:33 PM
kadang bukan katering puncanya
Kalo sihir caterer tu kena pandai2 laaaaa berubat sendiri... gantirugi tetap kena bayar |
|
|
|
|
|
|
|
saman jer ...kasi pengajaran sikit pada peniaga2 yg x jujur |
|
|
|
|
|
|
|
kadang kadang catering just mau duit shj, quality & kebersihan ke laut |
|
|
|
|
|
|
|
Simunggu replied at 20-2-2023 08:56 AM
kadang kadang catering just mau duit shj, quality & kebersihan ke laut
Entah entah katerer ni nak senang dia sub pd phk ketiga...dah tu ambik untung atas angin. Benda lama masak mudah lah jd basi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Ada perasan ada org bagi petua... taknak makanan cepat basi jgn letak atas lantai. Tu nasihat caterer berpengalaman la. Akak ni baru2 je buat katering bajet. Dia buat nasi minyak pon pakai beras murah so senang hancur. |
|
|
|
|
|
|
|
makanan cepat basi dari caterer ni mmg selalu jadi bukan sebab dia masak terlalu awal or guna barang2 tak elok or kena sihir. punca utama ni not properly handling & storing lepas masak in bulk quantity. lepas masak panas2 terus tutup / wrap dengan plastik, condensation wap panas escalate process basi. expose kat panas pon punca makanan cepat basi.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|