CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2233|Reply: 23

Permulaan alam semesta

[Copy link]
Post time 17-1-2023 12:45 PM | Show all posts |Read mode
assalammu'alaikum,

ada tak sesiapa di sini yang mampu ulas tentang permulaan alam semesta,

adakah ia bermula dengan finite regress of causes atau infinite.

sekian terima kasih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2023 12:21 PM | Show all posts
maybe @ipes2 boleh share if u got the info..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2023 05:57 AM | Show all posts
keypochino replied at 31-1-2023 12:21 PM
maybe @ipes2 boleh share if u got the info..

waalaikumussalam
didapati, this alam is still expanding
makin merebak, menjauh
juga new stars (ie matahari2) are kept being produce
jadi ada suatu point dimana permulaanya dibuat

Hubble Telescope pernah disuluh ke suatu area yg ''gelap'' di dalam outerspace lalu HT ambil pix disitu
didapati ada bermillion galaxies di area yg kononnya kosong dan gelap
dan, dalam setiap galaxy di area itu, pelbagai bilangan spiral arms, each ada berbillion bintang (stars)
di sekeliling setiap bintang, ada pelbagai bilangan planets

dalam galaxy kita Bima Sakti (Milky Way), ada sekuarng2nya 100 billion stars (Bintang), dan Bima Sakti ada pelbagai ''Arms'', termasuklah Orion-Cygnus Arm, dan star kita dok kat situlah, kita namakan dia Sun (Matahari); disekeliling Sun, ada 8 planets, salah satunya bernama Earth. System ini, iaitu Sun-dan-8-planets nya dipanggil Solar System. Semua stars ada sekurang2nya 1 planet mengelilinginya

sy yakin Allah buat ini semua dengan memberi kita ketetapan masa yg sgt sgt kecil jika dibanding dgn ukuran alam semesta (space)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2023 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-2-2023 05:57 AM
waalaikumussalam
didapati, this alam is still expanding
makin merebak, menjauh

Thanks for the explanation dr.. ????
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-2-2023 01:18 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-2-2023 05:57 AM
waalaikumussalam
didapati, this alam is still expanding
makin merebak, menjauh

terima kasih atas penjelasan...

tolong ulas sikit pasal infinite atau finite regression boleh?~
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2023 07:53 PM | Show all posts
keypochino replied at 31-1-2023 12:21 PM
maybe @ipes2 boleh share if u got the info..

saya gi makan dekat ARR corner dan satu lagi ARR tuh.. sedap lah

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-2-2023 07:55 PM | Show all posts
keypochino replied at 5-2-2023 12:07 AM
Thanks for the explanation dr.. ????

eh sy jauh sekali dari reti tentang bab astronomy ini
medical memang bidang saya, tetapi astronomy ni, hanya dari documentaries etc (sy mmg suka; ada telescope etc etc.. tetapi itu sahaja lah)


Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2023 07:57 PM | Show all posts
ussopp replied at 6-2-2023 01:18 AM
terima kasih atas penjelasan...

tolong ulas sikit pasal infinite atau finite regression boleh?~

maaf sop, saya hanya berminat dalam persoalan pengembangan Universe ini, dan ianya bukan bidang saya malah jauh sekali
sy practice dalam bidang perubatan je.
awak mungkin lebih fasih dalam bab bab Universe, Multiverse, Time and Space, Time Continuum semua

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-2-2023 10:51 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-2-2023 07:53 PM
saya gi makan dekat ARR corner dan satu lagi ARR tuh.. sedap lah

bila tu? apa yg sedap?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2023 10:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-2-2023 07:55 PM
eh sy jauh sekali dari reti tentang bab astronomy ini
medical memang bidang saya, tetapi astronomy ...

sy tau astronomy bukan bidang dr.. tp dr jenis suka membaca & tgk documentary.. hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2023 12:23 AM | Show all posts
ipes2 replied at 11-2-2023 07:57 PM
maaf sop, saya hanya berminat dalam persoalan pengembangan Universe ini, dan ianya bukan bidang sa ...

ouh takpa terima kasih banyak....

saya pun tak ariff....sy hanya tau surface saja....mmg tgh cari org yg pakar kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2023 09:46 PM | Show all posts
ussopp replied at 13-2-2023 12:23 AM
ouh takpa terima kasih banyak....

saya pun tak ariff....sy hanya tau surface saja....mmg tgh cari  ...

beritahu sikit apa yg saudara tahu
kita boleh tambah sedikit sedikit.. with time, byk jugak nnt
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2023 09:47 PM | Show all posts
keypochino replied at 12-2-2023 10:53 PM
sy tau astronomy bukan bidang dr.. tp dr jenis suka membaca & tgk documentary.. hihi

alhamdulillah sy mmg selalu tgk documentaries pasal Universe, Deep Space etc
scientist macam Brian Cox tu selalu ada documentaries nya dalam BBC etc
memang seronok.. terasa kecil kita manusia
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2023 09:49 PM | Show all posts

tu 3 malam lepas
sekali kat ARR Bistro
Skali lagi kat ARR Corner
sy makan roti canai telur dia tapi minta 2 biji telor
pelayan dia kata sebab ada 2 biji telo, kita panggil roti canai jantan
jadi kita sebut roti jantan
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2023 11:29 AM | Show all posts
ipes2 replied at 13-2-2023 09:47 PM
alhamdulillah sy mmg selalu tgk documentaries pasal Universe, Deep Space etc
scientist macam Brian ...

kalau tgk discovery channel sy suka layan Deadliest Catch je.. suka tgk depa tangkap ketam
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2023 11:29 AM | Show all posts
ipes2 replied at 13-2-2023 09:49 PM
tu 3 malam lepas
sekali kat ARR Bistro
Skali lagi kat ARR Corner

oo ada kat sini ke? bila balik sana
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-2-2023 10:11 AM | Show all posts
Edited by ussopp at 5-3-2023 07:46 PM
ipes2 replied at 13-2-2023 09:46 PM
beritahu sikit apa yg saudara tahu
kita boleh tambah sedikit sedikit.. with time, byk jugak nnt

ok,
tujuan saya bertanya tentang permulaan alam semesta adalah untuk melihat hujjah2 athiesm mengenai Pencipta.

Seperti yang kita tahu, hujjah utk Pencipta fit dengan alam semesta yg berpemulaan.

Namun ada versi yg mengatakan adalah possible utk alam semesta yg bermula dgn sebab akibat yg berulang ulang ke belakang tanpa penghujung.

hujjah ini memang debunked cuma saya nak pastikan  masih adakah counter argument dari pihak mereka tentang infifnite regression ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2023 12:10 AM | Show all posts
ussopp replied at 18-2-2023 10:11 AM
ok,
tujuan saya bertanya tentang permulaan alam semesta adalah untuk melihat hujjah2 athiesm meng ...

oh i see,
memang hujah mereka sangat lemah usop
malah jika kita tanya berdepan, hanya mereka yg baca pasal cosmology je yg boleh keluarkan 2 3 teori yg kebanyakannya dari big bang theory
dan semuanya selalu berubah2..
dgn Hubble telescope, tukar dah prinsip
dgn JW telescope ini, tukar lagi!
ye lah, teori sahaja maka tak akan kemana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-3-2023 07:45 PM | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2023 12:10 AM
oh i see,
memang hujah mereka sangat lemah usop
malah jika kita tanya berdepan, hanya mereka yg ba ...

boleh sya tau apa perubahan teori ketika berubahnya dari teelskop hubble ke teleskop JW..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2023 09:57 PM | Show all posts
ussopp replied at 5-3-2023 07:45 PM
boleh sya tau apa perubahan teori ketika berubahnya dari teelskop hubble ke teleskop JW..

so far ni far more new details sedang keluar dari JW ni
so, byk new info yang akan ubah current theories
(ini yg sy baca je lah.. sy tak ada knowledge atau training dalam bidang ini, cuma dapat updated essays, youtube updates etc dari dalam internet, just as you have also)
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 07:20 PM GMT+8 , Processed in 0.074457 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list