CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 95798|Reply: 35

macam mana nak beli kereta kalau xde slip gaji?

[Copy link]
Post time 15-11-2010 02:00 AM | Show all posts |Read mode
macam mana nak beli kereta kalau xde slip gaji?

salam...

arwen bekerja sendiri dan x mempunyai slip gaji..bolehker arwen buat loan kereta kalau xde slip gaji?  nak minta pendapat forumer kat sini yg mungkin ada pengalaman dgn hal2 begini...

thanx..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-11-2010 10:32 PM | Show all posts
kena bagi slip bank or penyata bank 6 BULAN!
klu ade company lagi  kuat.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 10:39 PM | Show all posts
boleh je...aku beli kete tanpa slip gaji..keje sendiri...
cara mudah je... simple mcm ABC...
nak tau..kena pm aku..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2010 01:08 AM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_Arwen at 16-11-2010 01:10
kena bagi slip bank or penyata bank 6 BULAN!
klu ade company lagi  kuat.
jualtshirt.com Post at 15-11-2010 22:32


errr...6 bulan?  mcm tu kena ada current account la yer...
mesti 6 bulan ke?  kalau 3 bulan x boleh ke?..
perlu guarantor x?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 08:00 AM | Show all posts
kena ada bank statementlah kalau camtu,nak beli kereta apa tu?mana tau boleh tolong
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 09:05 AM | Show all posts
boleh je...aku beli kete tanpa slip gaji..keje sendiri...
cara mudah je... simple mcm ABC...
nak t ...
NEM0 Post at 15-11-2010 10:39 PM



    bg tahu je kat sini nemo....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-11-2010 11:16 AM | Show all posts
Post Last Edit by Cruz_Hateluv at 16-11-2010 11:17

kje sndri tu meniaga ke?kalo meniaga tunjuk la lesen meniaga pastu pndaftaran SSM
pastu print lak bank statement yg aktif(income msuk tiap2 bln)atlest 3 bln la...
kalo nk loan kete lg snang lulus byr le dwpayment kete tinggi sket utk yakinkn bank
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 11:19 AM | Show all posts
beberapa bulan lepas, lips ikut kawan lips ngan papa dia, nak tukar kreta. pakcik ni dah pencen so xde slip gaji... mamat yg jual kreta ni kata, xde masalah pakcik... xde slip gaji sendiri, boleh guna slip gaji anak... lips mcm pelik gak, tanya byk kali ngan mamat ni, dia kata mmg boleh. guna slip gaji adik beradik/anak yg masih bekerja tapi loan atas nama sendiri.. dia kata just nak approved kat loan tu je...

betul ke boleh wat mcm ni?? kebetulan papa kawan lips tu x jadik tukar kreta sbb mamat ni mcm haprak je, kejap kata kreta ada stock, kejap xder.. tunggu berminggu2 then terus cancell jer...

so TT try la tanya... betul ke bleh beli kreta guna slip gaji adik bradik...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-11-2010 02:43 PM | Show all posts
macam mana nak beli kereta kalau xde slip gaji?

arwen bekerja sendiri dan x mempunyai slip gaji..bolehker arwen buat loan kereta kalau xde slip gaji?

cmf_Arwen Post at 15-11-2010 02:00


Loan kereta untuk yang bekerja sendiri:

Yang pasti: IC dan Lesen dan statement bank akaun, at least the last 3 months.

Sekiranya ada syarikat sendiri
Sdn Bhd - All the required docs must be certified by Co's Secretary
1. Form 9, 24, 44 & M & A
2. Directors' Resolution on the purchasing of the said car
3. Bank statement - Latest pun dah ok.


Sekiranya syarikat Enterprise
1. Borang Pendaftaran Syarikat - SSM
2. Bank statement. Sebaiknya last 3 months.


Kerja sendiri. Freelance.
1. Bank statement - last 3 months
2. Down-payment tinggi i.e. at least 20% dari harga kereta.


Freelance, kalau bank tak yakin dengan kekuatan akaun, akan minta penjamin. Mak ayah suami isteri = gabung. Adik beradik = sebagai penguat sahaja.

Selalunya apa yang kita minta potential buyers buat dalam masa 3 bulan sebelum beli kereta, kumpulkan duit banyak-banyak dalam akaun tu. Banyakkan tranksaksi.

Harap menjawab soalan. Tak jelas boleh tanya lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 02:57 PM | Show all posts
beberapa bulan lepas, lips ikut kawan lips ngan papa dia, nak tukar kreta. pakcik ni dah pencen so xde slip gaji... mamat yg jual kreta ni kata, xde masalah pakcik... xde slip gaji sendiri, boleh guna slip gaji anak... lips mcm pelik gak, tanya byk kali ngan mamat ni, dia kata mmg boleh. guna slip gaji adik beradik/anak yg masih bekerja tapi loan atas nama sendiri.. dia kata just nak approved kat loan tu je...

betul ke boleh wat mcm ni?? kebetulan papa kawan lips tu x jadik tukar kreta sbb mamat ni mcm haprak je, kejap kata kreta ada stock, kejap xder.. tunggu berminggu2 then terus cancell jer...
lipsofanangel Post at 16-11-2010 11:19


Dokumen yang diperlukan dari Pakcik:
IC
Lesen
Penyata Pencen
Latest Bank Statement

Dalam kes Pakcik ni, dia perlukan penjamin. Sebab, umur dah pencen.

Dokumen anak:
IC
Payslip 3 bulan
Latest Bank Statement


Let say dokumen ayah dengan anak ni kira melepasi syarat kelayakan gaji, Insyaallah boleh lulus. Tetapi, adalah lebih mudah lulus jika anak adalah penama, ayah jadi penjamin.

Berkenaan stok, sekiranya Proton dan Perodua, Insyaallah saya boleh membantu, antara yang terpantas. Hari ni nak, Insyaallah hari ni atau esok dapat.

Setakat ni, kereta Unreg saya blom dapat jalan yang terbaik lagi. Sedang mencuba cari dealer yang betul-betul jujur nak meniaga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 04:39 PM | Show all posts
bg statement bank je..
aku ngan akak aku bisnes online,
so, duit masok dlm bank..

akk aku beli alza, guna statement bank...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 08:27 PM | Show all posts
Reply 10# bro_kr


oh, mamat tu x suggest lak suruh guna nama anak, bapak jadik penjamin. tapi dia kata, slip gaji anak tu xde effect apa2 kalau anak dia nak beli kreta/rumah nanti. pakcik ni nak tukar ALZA, mula2 kata ada stock, lepas seminggu kata xde stock plak. dah tu, bila call asyik2 kata xder no hp pakcik la nak call.... :@  tu yg terus cancell jer....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2010 01:25 AM | Show all posts
arwen bisnes kecik2 jer..xdelah sampai ada company sendiri...income pun so-so jer tp kalau setakat nak bayar kete bulan2 tu boleh la lepas...
rasanya statement pun xdelah cantik sgt sbb amount in dgn out lebih kurang jer...hehehe

bro kr,
- penjamin tu mesti gabung ke?  kalau sorang x boleh ke?
- mana lebih mudah nak dpt approval...beli kete 2nd hand ke atau kete baru?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2010 01:26 AM | Show all posts
bg statement bank je..
aku ngan akak aku bisnes online,
so, duit masok dlm bank..

akk aku beli  ...
ejans Post at 16-11-2010 16:39


ejan...bank ada minta guarantor x?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2010 04:00 AM | Show all posts
bayar cash je senang.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2010 07:08 AM | Show all posts
bayar cash je senang.
bzzts Post at 17-11-2010 04:00 AM



    Errrrrrrrrrrrrr....kalau beli laptop takperlah bzzzts bayo cash.....

tp kan...kalau kete 2nd hand rsnya takder masalah nak bayo cash....tp kalau ratus2 ribu bayo cash....mau ada pihak2 yg dtg merisik nanti..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2010 09:15 AM | Show all posts
Errrrrrrrrrrrrr....kalau beli laptop takperlah bzzzts bayo cash.....

tp kan...kalau k ...
medangmru Post at 17-11-2010 07:08 AM



    mana le tawu... tt kata dia bisnes sndiri... kan... kan.. kannn...?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 12:24 AM | Show all posts
arwen bisnes kecik2 jer..xdelah sampai ada company sendiri...income pun so-so jer tp kalau setakat nak bayar kete bulan2 tu boleh la lepas... rasanya statement pun xdelah cantik sgt sbb amount in dgn out lebih kurang jer...hehehe

bro kr,
- penjamin tu mesti gabung ke?  kalau sorang x boleh ke?
- mana lebih mudah nak dpt approval...beli kete 2nd hand ke atau kete baru?

cmf_Arwen Post at 17-11-2010 01:25


1. Berdasarkan keterangan umum Bank Statement arwen, Bank akan minta penjamin*.

2. Penjamin yang dibenarkan:
i. Paling kuat: suami / isteri / ayah / emak - income diaorang akan dicampurkan dengan income kita
ii. Sedang-sedang kuat: adik beradik - diaorang sekadar sandaran sahaja

3. Assuming jumlah pinjaman adalah sama, dua-dua pun sama mudah / sama susah.

*Ada kemungkinan Bank tak minta penjamin jika duit muka amat tinggi. Contoh: Harga kereta rm46,900- Muka rm26,900, pinjaman rm20,000 (pinjaman minimum kereta baru)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 12:27 AM | Show all posts
bayar cash je senang.
bzzts Post at 17-11-2010 04:00


Setuju.


Sekiranya kereta hanya sebagai keperluan untuk pergi sana pergi sini, boleh beli Iswara tahun 2000 ke-bawah, dalam rm5,000 camtu sahaja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2010 01:02 AM | Show all posts
mana le tawu... tt kata dia bisnes sndiri... kan... kan.. kannn...?
bzzts Post at 17-11-2010 09:15


bisnes kecil2an...kalau besar2an rasanya xdelah bukak kaunter pertanyaan kat sini...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 03:18 PM GMT+8 , Processed in 0.078991 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list