CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2290|Reply: 52

Murid Darjah 2 Tular- Pakai Baju Pengutip Sampah Ke Sekolah, Bangga Dengan Kerja Bapanya

[Copy link]
Post time 6-12-2022 11:48 AM | Show all posts |Read mode
Langkap: "Auni pilih pakai baju kerja ayah sebab mahu menjaga alam sekitar, sayang dan bangga dengan ayah yang menjaga kebersihan kawasan,"


Itu reaksi Nur Auni Awatif Mohd Anuar, 8, ketika ditanya bapa, Mohd Anuar Muhammad Yusop, 41, mengapa memilih memakai baju kerja bapanya pada pertandingan pakaian beragam bertemakan kerjaya sempena Hari Kanak-Kanak di sekolahnya, di sini, pada 30 November lalu.


Kisah Nur Auni Awatif yang memakai baju kerja bapanya berkerja sebagai pekerja pembersihan Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI), di sini, mendapat perhatian warganet selepas videonya dimuat naik bapanya di TikTok, baru-baru ini.




Foto: Harian Metro




Menceritakan kisah itu, ibunya, Nor Fadilah Jaafar, 39, berkata, anaknya memilih memakai pakaian itu kerana menghargai kerja suaminya walaupun cita-citanya mahu menjadi chef.


Guru kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) itu berkata, anak bongsu dari tiga beradik itu sangat rapat dengan bapanya dan sebelum ini pernah mengikut Mohd Anuar membersihkan tapak pasar malam.


"Nur Auni Awatif suka makan dan mahu menjadi chef tetapi dia tidak mahu memakai pakaian itu kerana mahukan kelainan selain sebagai tanda sayangnya pada ayahnya.


"Saya suruh bergaya seperti ustazah pun dia tak mahu dan selepas dipujuk akhirnya Auni mencuba seragam anggota Angkatan Pertahanan Malaysia (APM) yang dipinjam suami dari rakannya tetapi dia tidak muat serta tidak selesa memakainya.


"Kemudian dia terus mencuba t-shirt kerja suami yang dicari sendiri di almari. Walaupun sedikit besar dia cakap selesa memakainya, malah terus meminta 'pengepit' dan plastik sampah untuk dia gayakan di atas pentas," katanya kepada Harian Metro ketika dihubungi, hari ini.


Nor Fadilah berkata, mereka pada mulanya meminta anak bongsu itu memilih kerjaya lain walaupun itu hanya pertandingan sahaja.


"Kami tanya juga tidak kisah ke pakai baju kerja ayah dan tak sangka Auni cakap 'tak apa, mak dan ayah yang bagi Auni makan, sediakan tempat tinggal dan bangga dengan ayah'.


"Auni bangun awal dan teruja untuk bersiap ke sekolah dan walaupun dia hanya dapat sagu hati saja dalam pertandingan itu tetapi dia tak sedih langsung, malah berasa gembira," katanya.


Sementara itu, Mohd Anuar berkata, dia terharu dan tidak sangka dengan reaksi Nur Auni Awatif kerana anaknya itu masih kecil.


"Saya seperti mahu menangis apabila mendengar apa yang Auni cakap itu sebab tidak malu, malah bangga dengan kerja saya.


"Itu antara kenangan yang mengusik hati saya selain kenangan dia seronok mendapat basikal rosak yang saya beli dengan harga RM10 saja.


"Saya baiki dan cat semula basikal itu dan tetapi dia sangat gembira macam dapat basikal baru.


Saya bersyukur Auni dan dua kakaknya sangat memahami kehidupan sederhana kami," katanya. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus dik..sucinya hati budak ni sbb nmpk job ini penting dlm society
Terima kasih kpd semua pekerja sbb jaga alam sekitar kami
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 11:57 AM | Show all posts
Comel nya adik ni. Acik doakan semoga segala cita2/doa2 adik dikurniakan Allah swt.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:00 PM | Show all posts
unsung hero,benci la mata masuk habuk
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
good character Auni.. faham kerja ayah.. anak iols pun masa kecil nak jadi 'pengkutip' sampah sbb nak naik lori sampah.. dia kata nk rasa angin haha
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus adik ni..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti ayah dia pung terangkan elok2.masa anak nya tanya kerja ayahnya apa..
So inspired gitu anaknya kepada ayahnya...
Kita kalau jawab elok2 dgn anak...buat keje elok2..sure anak akan kagum
Walaupung sebenonya cite2 dia chef kan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:27 PM | Show all posts
tintin22 replied at 6-12-2022 12:00 PM
unsung hero,benci la mata masuk habuk

Aiol plak psl ptong bwang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 12:28 PM | Show all posts
shernazz replied at 6-12-2022 12:22 PM
Mesti ayah dia pung terangkan elok2.masa anak nya tanya kerja ayahnya apa..
So inspired gitu anaknya ...

Lpas ni anak2 rider plak pkai bju rider.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Berhabuk mata..sayang adik
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
ilahaz: good character Auni.. faham ke ...
Hahahah sama lah denagn adik lelaki saya. Nak kerja macam tu jugak, nak naik lori sampah tu sebab nampak macam best.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:37 PM | Show all posts
tintin22 replied at 6-12-2022 12:00 PM
unsung hero,benci la mata masuk habuk

hahaha.. nyampah kan.. baca menda camni pon bole masuk habuk.. lemahhh..

serious note : benda2 mcm ni yg jarang diketengahkan.. menyentuh perasaan kita..  betapa kita yg dewasa ada yang memandang rendah kerjaya 3D sedemikian... hati mulus anak ini menyanjung tinggi kerjaya bapanya. Syabas ibu bapa anak ni.. berjaya didik anak tinggi empati.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:38 PM | Show all posts
ala sape potong bawang ni...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by che-cikL at 6-12-2022 12:41 PM

Aduh... Bangganya, bahagianya ibu ayahnya.   Bergenang air mata Acik tumpang rasa bangga. Semoga dipermudahkan perjalanan hidupmu Auni
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu iols jd juri iols bg dia jadi juara. Benda gini pntg utk ubah mentaliti bdk2.  Byk org pndh kj kutip smph tu kj low class.  Terimgat iols msuk pkaian beragam masa tadika.  Iols mnggayakan Karekter  atas pentas sampai semua penonton gelak.  Iols bt sbb mak iols garang.  Nnt xbt kne mrh.  Tp iols dpt no 1 okeh
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:42 PM | Show all posts
sucinya kau dekk...bangga bapaknya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 12:42 PM | Show all posts
bagus dik, mak ko pon jimat tak payah beli kostum pekerjaan bagai
  
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:50 PM | Show all posts

hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:51 PM | Show all posts
talapia replied at 6-12-2022 12:37 PM
hahaha.. nyampah kan.. baca menda camni pon bole masuk habuk.. lemahhh..

serious note : benda2 mc ...

kan ,lemah benci

setuju la komen2 uolz
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:58 PM | Show all posts
kerja yg plg underrated kat msia..spatutnya tukang kutip sampah ni plg kurang gaji 3k sebulan..

sumbangan dorg pada negara mmg tak ternilai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 12:54 AM GMT+8 , Processed in 0.124167 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list