CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4178|Reply: 91

[Tempatan] Takut Cik Abang kahwin lagi, punca wanita tak menghibahkan nama suami

  [Copy link]
Post time 30-11-2022 09:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 30-11-2022 01:36 PM

Betul ke isteri apabila hendak membuat penamaan hibah, mereka tidak akan meletakkan nama suami sebagai penerima manakala hampir 100 peratus lelaki pula meletakkan nama isteri dan anak-anak mereka.

Puncanya wanita takut, selepas mereka mati, suami mereka akan kahwin lain dan harta itu akan diperolehi oleh isteri muda laki mereka.

Menurut seorang agen takaful, 8/10 pelanggan beliau yang sudah berkahwin tidak mahu meletakkan nama suami sebagai penama hibah beliau.

“8/10 client wanita berkahwin sign up takaful dgn saya taknak letak nama suami sbg penerima hibah. Katanya tak percaya suami & namakan anak bwh 18 tahun sbg penerima hibah.

“10/10 client lelakli berkahwin letak isteri sebagai penerima hibah,”tulis agen Takaful itu menerusi Facebook beliau.

Menurut sumber lain pula, bukan setakat takaful tetapi juga lain-lain penamaan termasuk KWSP, rumah, tanah, emas bahkan akaun Tabung Haji juga wanita jarang menamakan suami sebagai penama penerima hibah mereka.

“Bukan setakat hibah, segala Jenis benda mak nenek la, KWSP, rumah, tanah, emas..semuanya letak atas nama bukan suami. Memang ni la alasannya, sebab takut suami kawin lain lepas dia meninggal.

“Saya penah tanya ramai perempuan. Memang semuanya hampir sama,” katanya.

Lelaki pula, katanya, memang 100 peratus akan meletakkan nama anak dan isteri mereka.

“Dia tak kisah pun lepas dia meninggal bini dia kawin lain. Malahan elok la, takde la susah.

“Seteruk-teruknya tok laki ada nilai yang ramai tak sedar,” kata beliau mempertahankan sikap lelaki atau suami.

https://malaysiadateline.com/8-10-isteri-tidak-letak-nama-suami-sebagai-penerima-hibah-betul-ke/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 30-11-2022 10:08 AM

Takkan nak bgtau letak nama suami.. kang kena sondol

Hidup ni biar balance.. dalam kegigihan kita savings, invest.. kena juga ingat diri sendiri dan self reward..  

Nnti sibuk2 buat harta, meninggal orang lain jugak yang enjoy reta berjuta....

So, I do reward myself... buy a nice car, beli beg2 hermes, chanel.. beli barang kemas.. nice dresses... gitu je lah...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:41 AM | Show all posts
dah masuk kubur pun takan nak keluar balik halang tok laki nak kawin.. biorlah dia kawin pun... duit tu kita letak nama dia supaya dia menjaga amanah utk langsaikan hutang2 yg kita ada, duit utk anak2 dan sewaktu dgnya... kalau dia yg tak amanah dia lah tanggung nanti.. sekurang2 kita dah tinggalkan harta utk dia byr kan apa yg kita tak sempat bayar semasa hayat kita ada..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak pun x letak dek… carik lubang lain ko pepandai la carik duit. Tanggungjawab akak dah habis dek bila dah masok alam barzakh. Tugas ko kot kepala waris/imam..pepandai le nak idop di alam bumi ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 10:55 AM | Show all posts
isteri yg x letak nama laki kt hibah, korang letak nama sapa? skandel?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 11:20 AM | Show all posts
letak nama orang yang you percaya/amanah untuk menjadikan sedekah jariah kau tu berkekalan setelah kau mati .
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-11-2022 09:40 AM
Takkan nak bgtau letak nama suami.. kang kena sondol      

Hidu ...

aiolz ada kawan, duit dia smua sebuk shopping utk org lain, beli brg branded kat husben, beli brg2 branded kt adek beradek, pastu nnti sheol merempan shuben n family tak ingat sheolz tak beli brg2 kt sheolz. apo beli lah sundrik. sheolz menten kepam jah nk bela diri sndiri jd give up, sbb ade mindset kalau org tak pdulik kat sheol, so sheols taknak pdulik kat diri sundrik. lantak cuolz lah huhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:11 PM | Show all posts
Tak hibah kat husband tapi hibah kat anak2 bawah 18 tahun, abis tu siapa legal guardian derang kalau kau mati pun.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
lightheaded67 replied at 30-11-2022 12:06 PM
aiolz ada kawan, duit dia smua sebuk shopping utk org lain, beli brg branded kat husben, beli brg2 ...

Apooo.. ada jugak ek yg biar diri sendiri huduh kepam asal laki dan anak2 dan sedara mara nampak kayo...

Sorry lah.. iols dulu masa ada mak pak mmg utamakan mak pak, family.. bila diorang takde... dari hujung rambut sampai hujung kaki iols utamakan diri.. lepas tu baru tengok family, adik beradik..

Iols pernah tolong kawan2 end up too much giving is just toxic... kena tikam kawan sendiri... so baiklah i utamakan FAMILY SAHAJA

Husband i pulak sejenis mencukupkan keperluan tempat tinggal, keta (utk iols ulang alik keje), utilities and groceries utk weols.. maknanya basic needs, husband dah settle...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 30-11-2022 12:11 PM
Tak hibah kat husband tapi hibah kat anak2 bawah 18 tahun, abis tu siapa legal guardian derang kalau ...


I buat nama family i sebagai pemegang amanah bagi anak i yang belum capai 18 tahun..

Kalo yang tpaksa letak nama laki..  i pesan kat dia tolong jaga reta tu utk anak i.. nak pakai pun ikut suka lah, i bukan boleh bangkit kubur pi cekik dia

Dia pun taruk nama iols utk beberapa reta..  sapa lagi kita nak percaya kalo bukan our companion hingga hujung nyawa ni..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-11-2022 12:18 PM
Apooo.. ada jugak ek yg biar diri sendiri huduh kepam asal laki dan anak2 dan sedara mara nampak k ...

ader yachhh padahal sheolz cantik gils baka lots of mix, time bujang sheols mmg lawa lah, tp  kawen dgn jantan tu pakej huduh sgala. oso laki sheolz ada berani yach kutuk2 sheolz ckp mcm makcik2 lah apa lah. yihhhhh tp aiolz malas nk involve sgt, sbb ckp aper pun dh kalu gitu pikirnya nnti kita yg stres    ha kalu laki gitu mmg satu sen pun tak payah tggal

betol tu cuolz kaka, yg penting diri sundrik lah dulu, takut jadik mcm kita hujung2 tak seronok kerja tak seronok cri rezeki sbb sndirik pun tak merasa
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu terfikir utk wanita2 yg dpt suami berperangai hauk, diorg letak nama siapa utk hibah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 30-11-2022 01:04 PM

Bini kawin lain, xde nye dia nak bagi kat laki baru..
Laki baru la tanggung dia n anak2 nya..
Duit arwah sah2 hak utk anak2 n bekas bini..
Kalau bini terkahwin biawak pun bela sorg je biawak..

Kalau suami pulak kawin baru, of cos tanggungjawab kat family baru..
Kalau kawin janda nak tanggung anak2 baru lg..
So duit arwah bini kebarangkalian sgt tinggi anak2 kandung xmerasa..

Tgk je la laki dnars tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
lightheaded67 replied at 30-11-2022 12:30 PM
ader yachhh padahal sheolz cantik gils baka lots of mix, time bujang sheols mmg lawa lah, tp  kawe ...

Kita buleh la nasihat tp dont spend too much effort in it.. nnti kita yg penat and emotional..

Husband i selalu remind utk i self reward je kalo ada lebihan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
I letak nama suami.
Biarlah dia nak kahwin pun kalau I pegi dulu.
Itu hak dia.
Bab duit anak tu, pandai-pandailah bapak dia uruskan.
Tu amanah untuk dia. I dah dalam kubur entah apa nasib I tak tau... Lagi mo fikir pasal rete, pasal duit
Tenang tenang jer lah u ols.
Yg bini dah tentu mati dan ditanam. Jasad lama kelamaan dimamah cacing jua. Nasib di alam barzakh entah gimana. Kisahkan amal ibadat je la.
Duit, harta benda, yg hidup tu pandai diaorang lah nak hidup cemana.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-11-2022 12:22 PM
I buat nama family i sebagai pemegang amanah bagi anak i yang belum capai 18 tahun..

Kalo yang t ...

Dapur dapur kubur nanti  order marble bersalut emas  atau ceramic putih?

Kahkahjahkahkah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-11-2022 12:33 PM
Kita buleh la nasihat tp dont spend too much effort in it.. nnti kita yg penat and emotional..

H ...

Husbond cari .com keww husbond tinder?

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 30-11-2022 12:11 PM
Tak hibah kat husband tapi hibah kat anak2 bawah 18 tahun, abis tu siapa legal guardian derang kalau ...

Husbond tak kisah pun janji selagi ko masih hidup ..perah peluh tiak hangit ko keluar kerja...bulan bulan tolong abam tercinta take  and settle few bills......

Wakahkahkahkahkahkwh
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 01:02 PM | Show all posts
Sobab lelaki buleh hidup kalau campak dalam hutan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 01:41 PM | Show all posts
stingergrumpy replied at 30-11-2022 12:52 PM
Husbond tak kisah pun janji selagi ko masih hidup ..perah peluh tiak hangit ko keluar kerja...bula ...

Aku notice hang ni memang suka pasal sebut bab2 laki orang ni.  Hang ni fetish kat laki orang ye...ish ish ish kasihan juga ye.  Dahla peks tak de, totey, lagi la tak de.  Tadah bontot je la ye?  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 08:30 PM GMT+8 , Processed in 0.127132 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list