CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 253|Reply: 6

Bilionair Jeff Bezos Derma AS$123 Juta Untuk Benteras Masalah Gelandangan Di Seluruh Dunia

[Copy link]
Post time 24-11-2022 01:06 PM | Show all posts |Read mode
WASHINGTON – Bilionair, Jeff Bezos mendermakan sebahagian besar daripada kekayaannya iaitu sebanyak AS$123 juta (RM562.8 juta) bagi memenuhi ikrarnya untuk membanteras masalah gelandangan di seluruh dunia, lapor stesen penyiaran CNN.


Pengasas Amazon itu mengumumkan di laman Instagram kelmarin bahawa beliau baru-baru ini telah menyumbang 40 geran sebagai sebahagian daripada inisiatif Bezos Day 1 Families Fund yang dilancarkan pada 2018.


Sumbangan itu adalah sebahagian daripada komitmen keseluruhan berjumlah AS$2 bilion (RM9.15 bilion) yang diperuntukkan bagi mengatasi masalah gelandangan.




Foto: CNN




Derma amal terbaharu itu dimaklumkan seminggu selepas Bezos ditemui bual oleh CNN di mana manusia keempat terkaya di dunia itu memberitahu rancangannya untuk menderma sebahagian besar kekayaannya yang bernilai AS$124 bilion (RM567 bilion) untuk sepanjang hidupnya.


Menurutnya, beliau akan menumpukan sebahagian besar kekayaannya untuk memerangi perubahan iklim dan menyokong pihak yang boleh menyatukan manusia dalam menyelesaikan perpecahan sosial dan politik yang mendalam.


Ia merupakan kali pertama Bezos mengumumkan rancangan untuk mendermakan kekayaannya.


Beberapa pengkritik sebelum ini ‘menegur’ beliau kerana tidak menandatangani dokumen Giving Pledge, sebuah perjanjian dipersetujui beratus-ratus orang terkaya di dunia untuk menderma sebahagian besar kekayaan mereka atas tujuan amal.


Bezos bagaimanapun bertindak menjangkaui Giving Pledge dengan berkata bahawa keputusan itu memerlukan beliau berfikir untuk melakukannya dengan jalan yang membawa keuntungan. – CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 01:20 PM | Show all posts
cuci nama le tu

reputasi dia jatuh teruk

ye, dia kaya gila babi, tapi imej dan reputasi tercalar
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ini tiada issue pun...issue pekerja amazon dia memang ikut rules... Basic min wage...bukan amazon saja kena critic.. Alibaba di bawah jack ma kena juga... Sekarang shopee... Same nature bussiness..
Dia buat startup blue origin ramai diam... Di mana mana jadi kaya akan sentiasa di condemn dari lifestyle till cara depa manage duit sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai, masuk funds dia balik. Sekadar nk lari tax je ni. Lps tu dia jugak sbg chairman utk foundation dia, dpt elaun chairman wakakkaka
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 04:09 PM | Show all posts
bolehlah salur sedikit kat Kelantan. uruskan bekalan air bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 24-11-2022 04:20 PM

Juta2 jer kenapa duit sikit sgt
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 11:05 AM | Show all posts
elehhhh xkagom pon
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 02:35 PM GMT+8 , Processed in 0.087708 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list