CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: Highflyer19

[Dunia] Ramai jual kereta jika pengangkutan awam cekap - Kaji selidik

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau public transport taknak improve, tlg la murahkan rege grab or taxi etc baru la org tak bersesak naik kete sume
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
msia ni buat township dulu infra kemudian
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku berangan nnti ECRL dah siap baru le bleh letgo long distance car ni... berangan je la ECRL ada.. huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:18 PM | Show all posts
Dari dulu ramai dah bersuara bab ni tapi tetap kereta dan lebuh raya juga diberi perhatian utama.  Kalau semuanya mudah orang pasti tak mahu pandu kereta lagi.  Kalau ada pun maintain satu je.  Tak macam sekarang satu rumah ada 3-4 kereta.  Dulu dok kutuk negara jiran tak ada lrt.  Sekarang mereka dah nak potong negara kita dengan adanya speed train antara Jakarta dan Bandung.  Yang dalam negara landasan pun tah bila nak adanya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:19 PM | Show all posts
Saya dah jual kereta tahun lepas dan sekarang bergantung kepada public transport. Tengoklah tahun depan kot2 ada rezeki beli kereta baru.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:20 PM | Show all posts
reen8601 replied at 21-9-2022 04:08 PM
kalau me memang prefer public transport malang nya dekat utara ni payah benor la nak dapat public tr ...

Kalau di luar klang valley mmg kena ada kenderaan sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:01 PM | Show all posts
Edited by brego at 21-9-2022 07:07 PM

tak payah tunggu public transport kat msia akan semaju spore.
takkan maju punya sampai kiamat.

aku listkan 3 sebab, yang lain korang sambung sendiri.

1. kita ada 2 national car maker yg harap majority sales locally
2. syarikat kroni konsesi highway yg ada agreement berpuluh tahun
3. syarikat anak beranak dan kaum kerabat control industri petroleum

selain pemerintah/gomen/politician nak jaga kepentingan mereka,
kalau ramai org naik public transport, semua syarikat ni lingkup.
dan berjuta bakal hilang income, bisnes or kerja, directly and indirectly.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 21-9-2022 07:15 PM

Isu dia pembangunan x terangcang..

Lrt  mrt semua kau buat stesen kat tgh2 highway or jauh dari office or kws perumahan..

Bila perumahan baru near lrt, of cos la harga xmampu 700k ke atas n leasehold.. n below 800sq feet..

Tu belum bab bas feeder lrt or mrt..
Serupa xyah wujud kalau asik bas rosak la, delay la etc..

N bina stesen punye gah.. tp tempat pejalan kaki penuh lopak n kdang2 xde pun.. yang able body ok lah.. yang oku, orang tua etc..

N fokus bina bangunan pencakar langit kat area kl..
Like whats the point? Ofis kat area situ banyak je kosong..
Mall xyah cakap lah.. Lg byk mall drp stesen bas..

Bila dah padat, kapasiti public transport mmg xleh nak support terutama peak hours..

Kws perumahan pulak yang mampu milik kat hujung negeri..
Nak area dekat klang valley, even suburban pun at least kena m40 upper level or dua income..

Kalau pembangunan distribute properly kepada negeri2 lain.. xyah pening kepala sgt..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
No keta tak boleh buat road trip, car camping
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya malaysia ni kalau ada tanah kosong terus jual kt developer buat kondo...padahal akses laluan tu patutnya buat utk laluan & stesen pengangkutan awam... Ni dah siap stesen mrt/lrt, tepi2 stesen g jual kt developer instead of buat parking kereta ke apa... Org duk jauh skit dr public transport bleh park n ride.. Malangnya park n ride ni terhad.. Klo ada pun penuh kt sesetengah stesen
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Komuter tak selesa, berhimpit2 & lembap, tak ikut masa, bus pulak lembap, jam, tk ikut masa, tak ladies friendly. Jadi tak berbaloi hokay. Kalau ikut masa mcm lrt tu kira okay, tapi padat pulak. Cukup le merasa 3 bulan. Kena berdiri ms pregnant. Bayar lebih pun tapi cepat smpi. Itu yg penting
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak rasa keadaan Malaysia ni sesuai untuk fully public transport. Dengan melekit dan panas, jalan kaki sikit dah berpeluh. Kalau  kat California tu mana ada orang naik public transport. Lainlah kalau kat New York sebab dah padat sangat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2022 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta adalah satu keperluan…
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 10:39 PM | Show all posts
LRT tu kasi betulkan.. peak hour 4-5 tren sampai belum tentu dapat masuk
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
jom la jual kereta..opr asek naik jer..tp xpnh lg g kerja naik pub transport mcm train ke apa..kena bljr dulu la ni naik train tk pnh..tp masa kt london naik jer bas/ train..bila kt mesia xpnh lg
pdhl tmpt kerja i dkt jer ngn lrt punya station..
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2022 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Itu memang susah semestinya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 06:22 AM GMT+8 , Processed in 0.091709 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list