View: 4191|Reply: 66
|
Wanita Awet Beratus Stok Makanan Persediaan Hadapi Krisis
[Copy link]
|
|
Seorang wanita di Indiana, Amerika Syarikat (AS) menyediakan 426 hidangan untuk menyara keluarganya untuk tempoh lapan bulan akan datang, lapor akhbar Daily Star kelmarin.
Kelsey Shaw, 30, menyimpan stok pantrinya penuh dengan sayur-sayuran segar dalam tin, makanan sudah dimasak, herba, nasi dan pasta.
SWNS
Ibu tiga anak itu belajar cara mengawet makanan seperti jeruk dan rebusan daging lembu menggunakan kaedah seperti dehidrasi dan pengetinan air untuk memastikan almarinya penuh.
Kelsey mengambil masa tiga bulan untuk mengawet semua makanan dan mempunyai simpanan mencukupi untuk menyara keluarganya selama lapan bulan.
Keluarga itu menikmati makanan segar dari ladang semasa musim panas dan apabila musim sejuk tiba, mereka menggunakan stok yang diawet.
Kelsey mula mengawet makanan supaya keluarganya boleh makan makanan buatan sendiri sepanjang tahun.
Dia juga bersedia untuk sebarang bencana alam atau wabak yang boleh mengganggu rantaian bekalan.
SWNS
“Apabila berpindah ke ladang, kami mahu menjalani gaya hidup yang lebih perlahan dan ingin tahu apa yang kami makan dan dari mana ia datang.
“Saya mempelajari cara mengawet makanan dan belajar banyak cara seperti membuat jeli tongkol jagung yang rasanya seperti madu,” katanya.
Menurutnya, mempelajari pelbagai teknik pengawetan adalah sukar tetapi sangat berbaloi.
Sumber: Kosmo |
|
|
|
|
|
|
|
Kos balang sama harga bahan mentah |
|
|
|
|
|
|
|
KIM.K replied at 27-8-2022 04:22 PM
Kos balang sama harga bahan mentah
Kat sana balang diorg beli bulk murah. Kita import jadi mahal. |
|
|
|
|
|
|
|
orangbiasaje replied at 27-8-2022 04:59 PM
Kat sana balang diorg beli bulk murah. Kita import jadi mahal.
Diorg beli balang kaca besar2 isi daun/buah kering |
|
|
|
|
|
|
|
Prep je la mkn kering dan tahan lama cm kurma, buah2 kering...
Tp klu pn kita dh prep nt...pastu tergamak ke kita nk tgk adik beradik dan jiran tetangga kita kebuluran...sggp ke guna smpnn mknn tu utk keluarga kita je..
Tak bole nk pikir la hal2 mcm ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
kaka simpan stock biskut tiger je. tu pun malang2 ada orang ambil makin berkurang. |
|
|
|
|
|
|
|
primarikey: Prep je la mkn kering dan tahan lama cm kurma, buah2 kering...Tp klu pn kita dh prep nt...pastu tergamak ke kita nk tgk adik beradik dan jiran tetangg ...
makan hadap dinding sis.
|
|
|
|
|
|
|
|
KIM.K replied at 27-8-2022 05:02 PM
Diorg beli balang kaca besar2 isi daun/buah kering
Dah kering, kemudian digrind jadi rempah. Punya penting dia tu, sampai berapa kali negara2 Asia dijajah. |
|
|
|
|
|
|
|
primarikey replied at 27-8-2022 05:04 PM
Prep je la mkn kering dan tahan lama cm kurma, buah2 kering...
Tp klu pn kita dh prep nt...pastu ter ...
Alhamdulillah kita masih mampu nak berfikir org lain. Kalau zaman survivalis, dgn rationing bagai, silap2 anak2 /pasangan/mak bapak sendiri pun dikorbankan andai kadar kemungkinan survive tu rendah. |
|
|
|
|
|
|
|
Prepper US best
Tengok dia simpan canned food ber tan2
Simpan dalam garaj aje
Atau basement
Tapi macik risau juga
Bila dah menayang gitu
Esok2 krisis makanan
Tak ke jiran2 nya datang serbu
Dalam keadaan terdesak kan siapa tahu
Ada juga prepper Asian
Tapi lawak semua frozen food
Hmmmm kalau musibah datang
Letrik out
Takde guna pun |
|
|
|
|
|
|
|
haku mampu simpan beras dlm balang beso tu Ade 10 balang pastu haku simpan bwh almari, Ade la 10 pek tepung Dan 15 pek minyak masak...lantak lerr org ckp apo, walhal beras 10kg Ade 3 pek lg Kat umah |
|
|
|
|
|
|
|
Tepung aku ada pelbagai jenis. Startch, corn, tapioca, gandum kek, gandum coarse. Aku beli yis tapai dan tempe. Beli curing salts. Tapi yis tapai ada bugs halus dlm plastik yg belum buka. Tapai buat dlm canning jars je
Skrg aku pentingkan botol sos saiz 2-5kg sebab nak masak big batch. Sekali masak pakai kuali/periuk 12 liter untuk 2 org. Masak protein mesti letak curing salt.
Mak aku selalu kata takut tengok aku masak banyak |
|
|
|
|
|
|
|
orangbiasaje replied at 27-8-2022 06:51 PM
Dah kering, kemudian digrind jadi rempah. Punya penting dia tu, sampai berapa kali negara2 Asia di ...
Seasoning sama penting dgn daging dan sayur |
|
|
|
|
|
|
|
orangbiasaje replied at 27-8-2022 06:53 PM
Alhamdulillah kita masih mampu nak berfikir org lain. Kalau zaman survivalis, dgn rationing bagai, ...
Sis duk simpan barang apa. Apa yg tahan lama |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by FOTHER-MUCKER at 27-8-2022 04:23 AM
Semejak bermula covid 19 Saya menggunakan semula(sebelum c19 buang) balang balang pickled olive dan pickled beetroot untuk kegunaan menyimpan garam, serbuk lada, bermacam herba, ikan bilis, asam skin, bay leaf dan bermacam macam bahan untuk memasak!
Saya banyak belajar memasak melalui YouTube semejak C19. |
|
|
|
|
|
|
|
acikhan replied at 27-8-2022 07:00 PM
haku mampu simpan beras dlm balang beso tu Ade 10 balang pastu haku simpan bwh almari, Ade la 10 pe ...
Boleh ler extend hidup ko 3 bulan,berbanding orang lain.jadi lerrr. |
|
|
|
|
|
|
|
malang2.
|
|
|
|
|
|
|
|
Cam akan jadi je krisis ni
Semalam tgk CGTN kat China pun lupa daerah mana banyak tanaman xmenjadi
|
|
|
|
|
|
|
| |
|