CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 7838|Reply: 170

[DRAMA MELAYU] ASH DAN AISH

  [Copy link]
Post time 27-8-2022 02:01 PM | Show all posts |Read mode


Drama adaptasi novel 'Ash & Aish' karya Maya Adira akan ditayangkan pada setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 10 malam mulai 10 Ogos 2022 di slot MegaDrama melalui saluran Astro Ria (104). Drama terbitan Suhan Movies & Trading Sdn Bhd ini diarahkan oleh sutradara terkenal, Helmi Yusof, mmenampilkan gandingan pelakon utama Meerqeen dan Siti Khadijah Halim.


Ash & AishEpisod: 28
Tarikh Tayangan: 10 Ogos 2022
Waktu Siaran: Isnin-Khamis, 10:00 malam
Rangkaian: Astro Ria 104
Penulis Skrip: Nieza Nahar
Pengarah: Helmi Yusof
Produksi: Suhan Movies & Trading


Watak Pelakon
Meerqeen sebagai Ash
Siti Khadijah Halim sebagai Aish
Nadhir Nasar sebagai Izhan
Anna Jobling sebagai Dalila
Norreen Iman sebagai Kak Wati
Harissa Adlynn sebagai Amni
Asha Merican sebagai Izma
Idzham Ismail sebagai Anwar
Nada Syuhada sebagai Jihah
Arash Mohd sebagai Hj Adnan
Zarina Zainuddin sebagai Puan Suraya
Dato’ Rosyam Noor sebagai Aziz Irfan
Andy Teh sebagai Assad
Zizi Hazirah sebagai Juita
Muhammad Irsyadi sebagai Rudy
Syahir Shafein sebagai Eddy
Jaja Iliyes sebagai Nadia
Kuza Muzani sebagai Hajah Zarina
Zainol Mcwilson sebagai Encik Mukhtar
Rahim Omar sebagai Haji Rahim


Lagu Tema (OST)
Halusinasi - Fieya Julia


Sinopsis Ash dan AishMengisahkan tentang seorang gadis kampung yang tabah bernama Aisha. Aisha atau Aish, kehilangan keluarganya dalam satu kemalangan. Oleh sebab itu, dia pernah hampir dicabul oleh bapa saudaranya sendiri kerana mahukan harta keluarga. Aish melarikan diri ke Kuala Lumpur untuk memulakan kehidupan baharu.

Ketika sedang bekerja di sebuah kedai serbaneka, Aish bertemu dengan Ashrafi (Ash), seorang lelaki misteri yang sering membeli lolipop dan makanan kucing di kedai tersebut. Selepas mengetahui tentang Aish yang menghadapi kesempitan hidup untuk menyara diri di kota raya, Ash mempelawa Aish untuk bekerja di kafe miliknya sendiri. Pekerja-pekerja di kafe Ash iaitu Sanctuary Café mempunyai kisah hitam masing-masing. Mereka diberi peluang oleh Ash untuk membina kehidupan yang baharu sebagai pekerja di kafenya. Aish yang turut mempunyai impian yang sama seperti pekerja-pekerja yang lain terus menerima tawaran Ash.

Ash sering membantu Aish untuk menyesuaikan diri di Kuala Lumpur. Pada suatu hari, Aish menawarkan diri untuk menjadi isteri Ash sebagai gurauan supaya dia tidak perlu membantunya lagi untuk mencari tempat tinggal. Namun guaraun itu diambil serius oleh Ash dan mereka akhirnya disatukan menjadi suami isteri. Perkahwinan mereka pada awalnya agak kekok namun bibit-bibit percintaan kian berputik apabila Ash sering mengambil berat tentang Aish. Malangnya Ash ditimpa kemalangan dan berada dalam keadaan koma.

Sewaktu berada di hospital, Aish terkejut apabila dia boleh melihat Ash bangun dan bercakap seperti biasa. Namun apa yang dilihat ternyata hanyalah roh Ash sahaja. Keupayaan istimewa Aish yang boleh melihat roh manusia kembali setelah beberapa tahun terhenti. Oleh sebab itu, Ash bertekad untuk meminta Aish menolongnya sedar daripada koma.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2022 02:05 PM | Show all posts
Tertunggu citer nie... Jalan cerita menarik...  
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2022 02:35 PM | Show all posts
Not bad juga Siti Kadhijah ni dalam The Maid Season 1. Ada Merqeen plak tu, sesuai sangat lah. Layan kat youtube jur.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2022 03:01 PM | Show all posts
tgk kat tele gak nie....tapi citer nie macam tak up sgt publisiti banding ngan MUF tu... hero masih tak move on kot...

suka plak watak roh ash nie...kelakar... kalu dunia nyata cam cold sgt..aish pun comel manis jer...hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2022 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
thanks tt sebab bukak thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iena_kindaichi replied at 27-8-2022 03:01 PM
tgk kat tele gak nie....tapi citer nie macam tak up sgt publisiti banding ngan MUF tu... hero masih  ...


huhu, dah hero & heroin pon gaduh uols. Macam mana la nak promote kaw2 kalau both pon block each other dekat ig.

Sayang la jugak sebab nampak macam Siti je yg giat promo citer ni dekat ig, meerqeen promote ala kadar je
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2022 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
i tak sabar nak tunggu episod next week, i harap la ada progress dekat si ash tu.

Kesian pulak aish dok bercakap dengan roh dia je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2022 07:57 PM | Show all posts
heythere123 replied at 27-8-2022 07:25 PM
huhu, dah hero & heroin pon gaduh uols. Macam mana la nak promote kaw2 kalau both pon block each o ...

lorh gado ke..bakpe gado pulop...??

jalan citer nie raser laju gak.. tak lama la ash tu koma..raser leh predict episod 12-13 elok dah tu..pastu konflik la ngan dell dan aish... citer nie best sbb ada kengkawa cafe dan jiran sebelah umah yang baik..  raser macam aman-aman je tgk citer nie...hahahah... abg rosham pilih karya novel berkualiti nak buat drama..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2022 03:47 AM From the mobile phone | Show all posts
heythere123 replied at 27-8-2022 07:25 PM
huhu, dah hero & heroin pon gaduh uols. Macam mana la nak promote kaw2 kalau both pon block each o ...

Akhirnya ada jugak buat thread ni...

Tapi dah kena hero & heroin bergaduh?
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2022 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
iena_kindaichi replied at 27-8-2022 07:57 PM
lorh gado ke..bakpe gado pulop...??

jalan citer nie raser laju gak.. tak lama la ash tu koma..ra ...

i pon tak tahu uols, tapi memang ramai dh perasan yg dorang gaduh.

I pon harap by next week Ash tu bangun dah, curious nak tahu apa yg jadi lepas dia bangun. Kot2 la amnesia ke
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2022 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Perawankota replied at 28-8-2022 03:47 AM
Akhirnya ada jugak buat thread ni...

Tapi dah kena hero & heroin bergaduh?

tak tahu uols, cuma nampak la dorang gaduh sebab si meerqeen tu sampai tak tag siti dekat satu post yg promote drama ni, dia skip gi tag anna jobling terus

i harap ada org boleh spill kenapa dorang gaduh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-8-2022 11:02 AM | Show all posts
aish nie pakai tudung terletak je... tak senget benget.. tgk tudung si aish pakai nie lawa2..tapi suka tgk tudung dia duk umah tu... tak degil sbb selempang tak jatuh pun..brand apa agaknye... i kalau tgk drama semua bende i tgk...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2022 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
heythere123 replied at 28-8-2022 09:54 AM
i pon tak tahu uols, tapi memang ramai dh perasan yg dorang gaduh.

I pon harap by next week Ash  ...

Kan.. Harap2 sedarlah cepat sikit. Citer ni layan sebab jalan citer mcm best..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2022 04:33 PM | Show all posts
iena_kindaichi replied at 28-8-2022 11:02 AM
aish nie pakai tudung terletak je... tak senget benget.. tgk tudung si aish pakai nie lawa2..tapi su ...

kalau tudung bawal printed tu dia ada tag rasanya, kalau shawl tu tak pasti
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2022 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
citer nie best pada i.. semua pelakon best cuma yg xbest hero mcm nk xnak promote xblh move on dgn MUF agaknya..

and yes nmpk siti gigih promote this drama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2022 12:59 PM | Show all posts
Perawankota replied at 28-8-2022 03:47 AM
Akhirnya ada jugak buat thread ni...

Tapi dah kena hero & heroin bergaduh?

hahaha... takut nie jadik bahan diskusi plak...nak gak tau khen...

oklah selit-selit gak la nie.. hari nie dah start balik..harapnye aish ada kekuatan nak ckp kat family ash that..i am only wife gituh....

ash nie husband material la.. charming terserlah... meerqeen nie umo 21 thn tapi dia nmpk sgt mature... watak suami dah 2 kali..dia cam tak sesuai watak budak sekolah kan..sbb nmpk cam badan athlete... nadhir tu haa..bawak watak budak sekolah pun dah bnyk kali.. tapi i tetap suka tgk nadhir nie...DR Love... ekekeke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-8-2022 01:04 PM | Show all posts
heythere123 replied at 28-8-2022 04:33 PM
kalau tudung bawal printed tu dia ada tag rasanya, kalau shawl tu tak pasti

printed dia dr fitiya scarf...tp tgh mencari line clothing utk tudung bibik rumah dia tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2022 01:12 PM | Show all posts
tulip_pink replied at 28-8-2022 08:19 PM
citer nie best pada i.. semua pelakon best cuma yg xbest hero mcm nk xnak promote xblh move on dgn M ...

i pun perasan...semalam fyp kat tiktok masa promote merchandise dia.. ash tak promote pun citer dia nie...rasernya laa...tak silap bgtau ada MUF 2 nak shooting Januari.. pastu melayan orang tanye pasal delila in real world..angau nampak budak dua ketul nie...  

pls ash...kena hargai karya orang lain gak.. nie citer produk rosyam tau...bukan senang nak dapat berlakon ngan legend... adehhh ko nie.. tapi jujur..dari muf tu best bertiang lagi citer ash dan aish nie...its all about family dari citer hamba 7 tahun gf tu...

i jarang tgk citer nie kat tv...selalu layan kat tele...senang nak marathon berkali-kali...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2022 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
iena_kindaichi replied at 29-8-2022 01:12 PM
i pun perasan...semalam fyp kat tiktok masa promote merchandise dia.. ash tak promote pun citer di ...

baru taraf pelakon baru pon berani buat perangai dah si hero ni

maybe dia konfiden sangat kot MUF tu akan terus mendonia, nanti kang terciduk baru tahu
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2022 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by heythere123 at 29-8-2022 03:25 PM
iena_kindaichi replied at 29-8-2022 12:59 PM
hahaha... takut nie jadik bahan diskusi plak...nak gak tau khen...

oklah selit-selit gak la nie. ...


btw, si meerqeen ni buat i teringat dekat pelakon thai James Ma. Cerita first James Ma tu romance historical drama, menjadi sangat dia bawak watak mature walaupun masa shooting tu umur dia baru 20/21 gitu.

Cerita 2nd dia pon dia bawak watak romantik gak & tak nampak macam budak pon. This one dengan Kimmy Kimberley

Tapi James Ma definitely better la, lakonan dia tak kekok sangat cam si MQ ni. Plus, James Ma takde beef dengan any of his female leads
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 09:22 PM GMT+8 , Processed in 0.087993 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list