CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 711|Reply: 6

Guru, Pensyarah Fotokopi Buku Teks Atau Buku Rujukan Kena Bayar Royalti

[Copy link]
Post time 15-8-2022 05:30 PM | Show all posts |Read mode
Isu karya penulis dan penerbit tempatan yang disalin tanpa kebenaran akan dapat ditangani melalui langkah yang sedang dibuat oleh Malaysia Reprographic Rights Centre Malaysia Berhad (MARC).


Ketua Pegawai Eksekutif MARC Berhad, Ahmad Hussein Tajuddin berkata, masalah karya yang disalin tanpa kebenaran ini sudah lama berlaku sehingga menyebabkan kerugian kepada penulis dan penerbit tempatan.




Gambar hiasan




Menurutnya, lebih membimbangkan adalah amalan itu sering berlaku di peringkat sekolah serta universiti membabitkan guru dan pensyarah sekali gus melanggar Akta Hak Cipta 1987.


"Ramai dalam kalangan guru dan pensyarah yang melakukan fotokopi buku teks atau buku rujukan untuk diagihkan kepada pelajar dengan alasan buku tersebut agak mahal di pasaran.


"Kami bukan nak hentikan mereka daripada buat salinan semula, tetapi kami mahu jadikan ia sah dengan syarat mereka kena bayar royalti.


"Jika ia tidak diatasi, akan menyebabkan kerugian kepada penulis dan penerbit apatah lagi sekarang ini jualan buku menurun yang ditambah dengan masalah fotokopi ini," katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.


MARC ditubuhkan pada 2021 di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) yang diberi kuasa mengutip royalti karya sastera, seni, imej dan ilustrasi dan mengeluarkan lesen penggunaan tersebut bagi pengguna di Malaysia.


MARC turut disokong oleh Persatuan Penerbit Buku Malaysia (Mabopa), Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena), Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (Mapim), Persatuan Aktivis Komik Malaysia (Pekomik), dan Persatuan Buku Gambar Kanak-Kanak Malaysia (MYCPB) serta sedang berbincang untuk melibatkan bersama Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ).


Beliau berkata, kutipan royalti itu akan diagihkan kepada ahli di bawah MARC Berhad berdasarkan tadbir urus badan perlesenan yang telus dan akauntabiliti.


"Jika di peringkat sekolah atau universiti kerajaan, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi harus membayar royalti ini. Buat masa ini kita telah mengadakan perbincangan dengan mereka dan maklum balas yang diterima baik.


"erkara sama juga kita buat secara terus kepada pihak swasta seperti sekolah antarabangsa dan sebagainya yang mana sebelum ini ada melakukan fotokopi terhadap sebarang buku dan lukisan," katanya.


Dalam pada itu, beliau juga memaklumkan MARC akan mengadakan Seminar Kebangsaan Managing Copyright in Malaysia Education pada Khamis bagi memberi kefahaman mengenai keburukan menyalin semula tanpa kebenaran ini.


"Kita jemput wakil pihak kementerian, swasta, universiti, tadika dan sekolah supaya mereka faham apa fungsi dan kenapa royalti ini perlu dibayar," katanya.




Sumber: Sinar Harian
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2022 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Halah, bukan penulis pun yang menikmati royalti itu tetapi penerbit. Penerbit bertambah kaya penulis bertambah miskin. Padan muka Malaysia penulis hebat-hebat sudah pupus. Majalah kartun Ujang sekalipun tidak terkecuali.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat u dulu ada lec buat duit camni.nak nak buku dr oversea
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm aku dulu, mmg x guna cadar putih. Mlm tu, aku lapik cadar dgn kain pelekat aku. Malu gak kalo org tua masuk bilik ade tompok2 merah. Walaupun xde tradisi tu. Sape xnk projek mlm tu jugak kalo benda dh ade dpn mata. Halal plak tu. Hehehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 10:51 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 15-8-2022 07:08 PM
Mcm aku dulu, mmg x guna cadar putih. Mlm tu, aku lapik cadar dgn kain pelekat aku. Malu gak kalo or ...

ko salah thread ni jaannngggg
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 09:12 AM | Show all posts
Rasa dari zaman aku dah, lecturer aku suruh beli buku. Takde dia nak ngulur2, kau nak pandai kau cari buku tu.

Decision atas student la, apa dia buat untuk dapatkan. Tu belakang cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
I mmg x galakkan anak murid i fotostat...sian kat penulis sbb i pun penulis juga..xde duit pinjam buku kat library..jgn malas
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 07:29 AM GMT+8 , Processed in 0.838542 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list