CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1935|Reply: 22

Info Ringkas ✓ Gula antara Fakta & Mitos

  [Copy link]
Post time 13-7-2022 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Janganla sampai xde gula dalam badan okay .




Sumber :

Kkm nutritien  department

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-7-2022 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Somehow coffee 3 in 1 tu ok ke if nak cut sugar @ipes2
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2022 02:34 PM | Show all posts
adila39 replied at 14-7-2022 02:11 PM
Somehow coffee 3 in 1 tu ok ke if nak cut sugar @ipes2

terimaksih tagged sy

hmmm betul la tu nasi ada ''gula'' yg tinggi.
entah macam mana, orang melayu memanggil beberapa benda sebagai 'gula''
glucose fructose maltose sucrose tu y lah semuanya gula bg org melayu
tetapi carb2 pun dpanggil 'gula' juga.
nasi itu penuh carb dan akan naik kan sugar u dgn sgt byk.

3 in 1 coffee byk calories kerana creamer dalam tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-7-2022 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-7-2022 02:34 PM
terimaksih tagged sy

hmmm betul la tu nasi ada ''gula'' yg tinggi.

Alrite tq doc
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 07:32 AM | Show all posts

ya, bukan mitos tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-7-2022 11:17 AM | Show all posts

tapi sy akan anggap 3 in 1 ada cholestrol tu mitos so sy boleh continue minum. i think minum apa pun in a moderate portion, pikir pikir rugi jugak hidup ni kalau semua x boleh nak rasa or makan.  But i change my coffee habit to black coffee with lemon zest.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 12:39 PM | Show all posts
adila39 replied at 15-7-2022 11:17 AM
tapi sy akan anggap 3 in 1 ada cholestrol tu mitos so sy boleh continue minum. i think minum apa ...

Betoi tetap moderate whatever u take, nak makan minum bole tapi berpada2..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
haku sejak buat IF nk masuk setahun nie peberet haku kopi ooo tanpa gula...sedap ooo cicah roti bakar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-7-2022 08:53 PM | Show all posts
acikhan replied at 15-7-2022 08:23 PM
haku sejak buat IF nk masuk setahun nie peberet haku kopi ooo tanpa gula...sedap ooo cicah roti baka ...

wah tahniah, mesti u dah kurus langsingkan. buat IF berapa jam, time?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 15-7-2022 08:53 PM
wah tahniah, mesti u dah kurus langsingkan. buat IF berapa jam, time?

kurus sgt tu Idok la uuu...around 56-58kg cmtu dari 77kg dulu lerrr... masa awl2 IF kdg2 terciduk jugak sbb x biasa skang da ok selalu 20:4...lapo tu x bape sgt cuma Haus je la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 10:16 PM | Show all posts
acikhan replied at 15-7-2022 10:03 PM
kurus sgt tu Idok la uuu...around 56-58kg cmtu dari 77kg dulu lerrr... masa awl2 IF kdg2 terciduk  ...

boleh tahan ek, kira makan sekali sehari je ke.... bagus bagus
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 15-7-2022 10:16 PM
boleh tahan ek, kira makan sekali sehari je ke.... bagus bagus

makan Nasi satu Hari sekali je...kalo ari isnin Dan khamis mmg haku puasa sunat terus m, ari lain wat IF n ari sabtu ahad haku cheat day la tp time cheat day pun makan ala2 lbh kurang je mungkin sbb da biasa mkn ala Kadar... tp cth haku la kan kalo lunch tu da makan Nasi ptg sampai ke mlm tu mmg x makan berat la tp haku bedal tauhu sumbat 3@4 ketul sbb peberet haku nie... last mkn pukul 7 ptg...tp tu la kene sabarrr
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2022 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 15-7-2022 10:31 PM
makan Nasi satu Hari sekali je...kalo ari isnin Dan khamis mmg haku puasa sunat terus m, ari lain  ...

Kita IF gak tapi termakan cadbury kecik yg dulu singgit now rm2.2 and mineral. Today i walk alot to all places i nak gi..so a good exercise ni buang all fat tp gula coklat ni adalah like few gm ....keep it up acikhan
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2022 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Gula ni mmg kena jaga intake dia. Aku pun control penggunaan gula nih. Tea with honey or klu dah mkn benda manis, tea tu kosong je. Tp xleh tahan bila mood nk tea with milk tu ha. Klu dlm plane, sbb dah biasa mintak tea with 2 sugar and milk, mmg otomatik la ckp mcm tu kt stewardess.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2022 12:24 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 17-7-2022 01:25 PM
Gula ni mmg kena jaga intake dia. Aku pun control penggunaan gula nih. Tea with honey or klu dah mkn ...

tea with milk tu meaning apa creamer? i baru tau creamer tu cholestrol, duk la ingat ok...sampai 3 sachet and thought without sugar consider ok...hahaha padan muka i
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2022 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Good article - short n easy to read

Agree makan & minum apa pun harus in moderate. Sekarang meols cuba kurangkan teh tarik & hot chocs. 2 minuman ini memang stress buster meols...kalau outstation, hot choc memang entah berapa kali sehari  buat sekarang, meols dah kurangkan teh tarik as starter for the day! Minum air suam dari bangun pagi sampai ke malam unless ada guests in town

Nak cuba kurangkan makan nasi putih & roti, tapi challenging kerana meols ada gastrik yg teruk.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-7-2022 11:17 AM
tapi sy akan anggap 3 in 1 ada cholestrol tu mitos so sy boleh continue minum. i think minum apa ...

3 in 1 coffee tu ada sugar jugak...unless you minum coffee with creamer je, baru takde gula atau kadar gula yg rendah.

Try minum black coffee dengan fresh milk instead of creamer...boleh alternate dgn lemon zest.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2022 10:38 AM | Show all posts
3chanceno replied at 28-7-2022 10:26 PM
3 in 1 coffee tu ada sugar jugak...unless you minum coffee with creamer je, baru takde gula atau k ...

ola & morning...i strugling when i tak minun something hot early morning. Semalam i beli packets yang sample, ada 3 sachet hazzelnut old town..sedappnyaaaa pekat likat and milky...tapi now i sakit tengkuk so i tak sesuai. I try coffee with lemon but the thing with me pagi selalu rush ..so i suka minum coffee in the car...so usually nak perah lemon will x sempat sbb tu 3 in 1. kalau tea pepagi alahaiiii ...nak cari coffee blank with creamer , sedap gak kan..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 29-7-2022 10:38 AM
ola & morning...i strugling when i tak minun something hot early morning. Semalam i beli packets y ...

Salam Maal Hijrah pada semua Mods & forumers Semuga tahun ini lebih baik dari tahun yg lalu.

Eh kenapa meols tak de notis ada reply dari uols?

Cara seseorang minum kopi atau teh atau apa2 minuman favorit, terpulang pada citarasa masing2.. ada yang suka kopi pekat dicampur dengan madu seperti Abg Jamil di opis besar ada yang suka minum kosong je..tapi kalau kita sedang diet atau menjaga kesihatan, tanpa gula lebih afdal  

Minun kopi dicampur lemon ada orang perutnya boleh terima, ada jugak alahan..jangan dicampur dengan asam jawa je sudah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2022 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
3chanceno replied at 30-7-2022 01:28 PM
Salam Maal Hijrah pada semua Mods & forumers Semuga tahun ini lebih baik dari tahun yg lalu.

Eh ...

Salam Maal Hijrah and Aameen for the wishes to semua jugak.


I minum sekali je now since i have to stay fit.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 09:45 AM GMT+8 , Processed in 0.118583 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list