CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 969|Reply: 13

[Tempatan] #BANGKIT Harga Minyak Sawit Mentah Turun 30%, Tapi Harga Minyak Masak Naik 40%. Inflasi 2.8% Je Kata Penganalisis.

[Copy link]
Post time 7-7-2022 12:35 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 7-7-2022 01:38 AM

Harga asal 5KG minyak masak (sawit) hanyalah RM28, sekarang pada Julai 2022 dah jadi RM42, kenaikan 40% (err.. sebenarnya 50%, atau kalau start RM29..naik 44%). Buang sabsidi pun, takkan la biar naik tinggi macam ni sekali kan? kena terima yes bos tunduk bodo je ke kita pengguna?

PS: Nape harga olive oil steady je? rilek je takde kena main harga pun? USA sampai sekarang rilek je beri sabsidi pada sunflower oil, peanut, daging cincang, susu, beer, beras, soya, gandum, sirap jagung. Nape kerajaan kita lain macam "jaga keluarga"?

Pada masa sama, harga minyak sawit mentah turun 30% dari May hingga Jun 2022 kesan dari ekonomi yang berkembang perlahan dan Indonesia yang dah hentikan ban eksport minyak sawit. Perang Ukraine-Russia patutnya dah menurunkan permintaan terhadap sawit la kan?

India selaku pengimport boleh pulak optimis kata harga minyak masak (sawit) dalam negara depa bakal turun.

Lori angkut minyak sawit botol guna Ron97 ke you'oll? Diesel tak naik harga pun kan. Dan dijangka harga minyak mentah petrol akan turun untuk sepanjang tahun 2022. Jadi, apa rasionalnya naik rege minyak sawit? Elektrik? Sabsidi lagi kan?

Cer explain, saje suka2 naik rege ke ada punca dia? Songlap ke ape, maklumlah nak PRU ramai ketua politik cekau duit sana sini (contoh: ketua parti politik sorang tu kat sabah). Penganalisis Azmi kata inflasi cuma 2.8% je, membohong sangat la.. harus bersyukur nak marah apa katanya.

Makcik Kiah Pisang goreng apa khabar? Dulu dapat BR1M tapi happy lagi ke sekarang makcik lepas dok bawah kerajaan lembik? Ke dah bungkus?

Marhein berjuta, yang dapat manfaat kaya tokei kartel minyak sawit berapa orang je. Nape tokei tu dibiarkan?


Walau nak jimat minyak masak, tapis ulang guna sekali dua je tau, jangan lebih2 kang kanser pulak.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 01:08 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2022 01:17 AM | Show all posts
kemaruk replied at 7-7-2022 01:08 AM
https://www.lotuss.com.my/en/product/seri-murni-5kg-2518279

https://www.lotuss.com.my/en/product/bu ...

Habes stok dah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 11:50 AM | Show all posts
kemaruk replied at 7-7-2022 01:08 AM
https://www.lotuss.com.my/en/product/seri-murni-5kg-2518279

https://www.lotuss.com.my/en/product/bu ...

Sempat beli 2 botol hari sabtu 02/07
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Blom sempat beli minyak masak, even yg harga baru...

Masih tengah perabis yang beli bulan puasa haritu, tinggal sikitttt je lagi... pastu dpt free hadiah minyak sawit 3 botol   minyak sawit kaler merah pun ada ni i confuse nak buat masak apa, nak telan sesudu sehari pun tak sanggup, merah bebenor carotino dia...

Jenuh juga nak perabis sbb i bukan deep fry food daily...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
2 kemungkinan.penyebabnya:
1. Gomen Umno bodo goyang tolo.
2. Tolo menteri Umno dijerut dek tokey2 Cina Mca kartel sawit
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ingatkan harga minyak naik sebab org felda dah mogok taknak kait buah kelapa sawit.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-7-2022 12:36 PM
Blom sempat beli minyak masak, even yg harga baru...

Masih tengah perabis yang beli bulan puasa ha ...


Dh mcm minyak pasang colok tokong kaler dia sis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Klau ikut trend skrg gomen byk bantu kapitalis minyk msk, tokey ayam, tokey tulur....x lama lg gomen akn bantu tokan2 petrol pulak....zafrul tgh siapkan karangan cmne nak naik reg petrol...klau dgr byk kes boat, bonet keta kena raid seludup petrol diesl tu tanda2 besar petrol nk naik harga, pak mael tukang baca skrip akn ckp tambahan 20 hengget bantuan utk b40 tu tanda2 armageddon petrol ron95 naik 3 hengget esok pagi
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 7-7-2022 09:05 PM
Dh mcm minyak pasang colok tokong kaler dia sis

Ye betul kalo i mmg takkan beli derrr... baik lah telan habbatus sauda.. busuk2 pun terbukti pekdah nya
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 11:39 PM | Show all posts
kan dah kata subsidi ni memang menghuru hara kan pasaran.

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangsa sabsidi bangsa tongkat tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Inilah barokah Indon caprut haromkan eksport minyak kelapa sawit, terus Malaysia jadi pengeksport minyak kelapa sawit nombor satu dunia, kenalah ikut kehendak 7 billiyon penduduk dunia dalam USD
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu time PH , umno cakap rege telor pun tak mampu kawal. Maka geng2 PH trol time najib pun bayam jah turun harga. Now PM umno pun tak mampu kawal rege telor. Apetah lg barangan lain.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 08:30 AM GMT+8 , Processed in 0.103071 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list