CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 543|Reply: 14

Tular, Pembeli Dan Peniaga Berdebat Isu Kuah Makanan Dikenakan Caj

[Copy link]
Post time 28-6-2022 05:09 PM | Show all posts |Read mode
Seperti orang ramai tahu, harga barang ketika ini sedang meningkat hingga ramai terpaksa potong perbelanjaan bulanan demi mahu berjimat.

kredit foto: TikTok



Baru-baru ini, ada video tular di TikTok yang memamparkan seorang lelaki yang kecewa apabila kuah yang diambil bersama makanan dikena caj oleh peniaga kedai tersebut.



Difahamkan, pelanggan itu tidak berpuas hati apabila dapat tahu bahawa dia perlu bayar sekali untuk kuah yang diambil olehnya.

kredit foto: TikTok



Menjengah di komen pula, ada yang menyebelahi pelanggan itu kerana tidak pernah lagi kedai makan caj kuah, tetapi ada juga yang menyebelahi penjual itu kerana kuah itu mengandungi pelbagai ramuan, jadi masuk akal dikenakan caj. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-6-2022 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang dari dulu Kan.... dulu murah cas 50 sen... Skrg nasi kosong pun mahal, extra sambal pun cas, apa je x kena cas zaman skrg
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2022 08:13 PM | Show all posts
kt kedai mamak kuah kambing je kena cas tmpt aku lh
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2022 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kt tmpt aku, blum kne caj lagi. Wlpn kdg2 aku amek jgk sayur dlm kuah tu. Still dia tak caj. Syukur Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama pn kne cas.
Beli nasi lemak tepi jalan mintak smbal lebih pn kene cas.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2022 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa nak hairan, sedangkan ais kosong / air kosong semata2 pun kena caj ni pulak kuah
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Meolss kena dlm bln ni la.. minta beli nasi impit 5 biji. Dah bayar RM 5, dia bg nasi impit je. Bila tanya mana kuah, dia kata kuah kira asing. Plg sikit blh beli RM 2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni kuah ape? Kalo nasi kukus nk cas harga kuah tu lain mmg tahi la..lain la kalo mntk kuah extra..mcm beli nasi lemak tp sambal cas harga lain..baik die naik hrga trus utk nasi lemak, tp cover skali harga sambal..apo la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2022 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Acik2 porem dlm ni baik ajar ank2 kamu xkira lelaki perempuan masak from now on. Basic masak nasik pakai rice cooker & atas dapo,lauk2 simple mcm telo dadar,kicap,sambal. Goreng2 ayam ikan. Ada duit lebih baru p mkn kedai. Unless  depa jd MP jd menteri. Kalo x jd la mcm mamat ni hah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 07:00 AM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 28-6-2022 11:59 PM
Apa nak hairan, sedangkan ais kosong / air kosong semata2 pun kena caj ni pulak kuah

Hahahaha kan? Common sense
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg dok caj caj segala mak nenek ni kaka tgk xkaya2 pon..kaka selalu je minta sos sambal extra bila order food delivery elok je dia kasi..jgn la kedek..ada yang xnk sayur xnk taugeh xpulak ko buang harga!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Miss_LoveLeen replied at 29-6-2022 02:08 AM
Meolss kena dlm bln ni la.. minta beli nasi impit 5 biji. Dah bayar RM 5, dia bg nasi impit je. Bila ...

Nasi impit besar mana yg nk caj smpi rm1sebijik tu..klu mini saiz mmg cekik darah tol..alangkan nasi penuh pun baru rm 1.50 ke rm 2
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 05:16 PM | Show all posts
bab makan ni tkyah la pertikai, tawar menawar..nak2 gerai2 kecik cmnni..sebab kos makanan dimasak ni berubah2..org meniaga tau la..lgpun dh ko yg nak kuah lebih la, lauk lebih laa bayar jele. pikir la sikit org meniaga tu utk kelangsungan idup dia jgk..bkn saje2 dia meniaga nak sedekah kt orng. kalau  pg mamak ke hotel ke restoran beso sama jgk..dia caj je
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Kos hidup tgi..sian abg tu..bg kita yg mmpu mmg la alah takat 50 sen je.tp mgkin rm10 tu je tgl duit yg dia ada..ada company yg gaji 7hb..nk menunggu 7hb tu siksa utk org b40..semoga Allah murahkan rezeki abg tu,rezeki akak yg meniaga n rezeki kita semua..Aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
aku rasa mmg patut caj kuah kalau minta bungkus,
yg tuang atas nasi terus tak payah atau mmg yg dijual dlm set cth nasi lemak takkan la sambal caj asing melainkan request extra. tak nak bayar balik buat kuah sendiri baru tau buang masa kan? kalau nasi impit pon patut kira set la dgn kuah kacang, again melainkan customer mintak extra. aku kalau beli sate dgn nasi impit selalu terlebih2 lak kuah kacang yg penjual tu bagi. asyik lupa nak request separuh je. atau kalau nak beli kuah je kat kedai mmg akan beli sikit lauk dlm kuah. takde la awkward dgn penjual tatau nak caj bpe.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 05:10 AM GMT+8 , Processed in 0.094465 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list