CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: xyla73

[tvN/Netflix] Alchemy of Souls - Lee Jae Wook, Jung So Min, Go Youn Jung (Pt. 2 Coming Soon 10 Dec 2022)

  [Copy link]
Post time 18-7-2022 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
lynn_dmm replied at 17-7-2022 11:56 PM
Episod smlm mendebarkan..lebih2 sbb tmbh watsk kawan mudeok..dh agsk dh jinmu sure akan guna dia...
...

Mudeok gigih taknak lead on/ seo yul.
1. Payung nak byr pakai duit family jang. Seo yul gigih suh pakai duit mudeok.
2. Pasal kaki patah tu..apa tah alasan mudeok lupa plak.
3. Biskut..seo yul hint feveret dia...mudeok taknak belikan.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2022 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
sitisbp replied at 18-7-2022 12:18 AM
Mudeok gigih taknak lead on/ seo yul.
1. Payung nak byr pakai duit family jang. Seo yul gigih suh  ...

Yg si seo yul ni pun satu hal...high taste..taste yg memahal je...
So skang iols curious..kisab hati founder songrim n jinyowon tu sad ke happy...?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2022 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-7-2022 12:44 AM
Yg si seo yul ni pun satu hal...high taste..taste yg memahal je...
So skang iols curious..kisab ha ...

Sad kot…sebabnya surat tu x sampai ke tangan founder jinyowon…kalau sampai mestilah surat tu ada kat kediaman family Jin…tu satu hal lagi nak cerita…

Lagi satu, Seo Yul ni dari susur galur Seo Gyeong ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 02:28 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 18-7-2022 02:29 AM

ep 10

dah tengok....well menarik, amboi the three boys are keen in helping mudeok ye...sampai bagi jawapan , tolong fikirkan jawapan bai paper 1 test tu lagi ...ahah soalan lagi power ....hahaha Crown Prince tu sesiap akate , ni Mudeok akan fail ...hahaha jahat betul dia...

wah meritokrasi ni dalam dunia far eastern tradition sampai wah begitu sekali , u see? budaya macam ni dah deeply ingrained within them and sampai ke drama ia dizahirkan ye hahahaha

wah , test 1 - maths and logics tu wah wah wah....test 2 practical  test 3 physical endurance

wah hebatszz...

well..kesian maidservant Kim kena marah teruk dengan Park Jin , i hope Master Lee  akan suke Maidservant Kim sebab  he lieks her too hahahaha music pun berubah ye , macam Mr Queen nyer jazzy...


i suke lagu latar ( dah beberapa kali sebelum ni ) yg dimainkan dalam pelbagai tempo...lagu Jung Uka nd Mudeok.


Okay now - Mudeok ? i hampair pasti yg dia descendants Earlier Master

sebab buku yg kosong tu  adalah warkah cinta, love poetry Master SeoGyeong tu kat Seol Ran a co founder ...a jinwoyon clan ..interesting.

So yi kena tangkap  that mudeok's friend...

so episode ni okay...i tatau nampak mudeok macam semacam je bila jung Uk kat last scene said he misses her?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 02:31 AM | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-7-2022 12:44 AM
Yg si seo yul ni pun satu hal...high taste..taste yg memahal je...
So skang iols curious..kisab ha ...

heheheh dia tahu Mudeok tu kayeeeeee....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Tinot7 at 18-7-2022 04:09 AM

Recap sampai episod ke-10:
Jang Gang blajaq forbidden spell utk soul shift selama setahun, pastu king suruh soul shift sesama. King tipu jang gang sbb nak ngesek dgn bini jang gang ekceli dan lahirkan anak yg kuat. Masa jang gang dpt tau dia kena tipu, dia nak reverse dan balik ke tubuh asal tapi badan dia tak cukup kuat. So dia ajaq jinmu yg dah dibuang kuarga jin (sbb dia ni anak luaq nikah bapanya) supaya dia voley balik ke tubuh asal. Jinmu salahgunakan ilmu ni pada masa akan dtg.

Bila jang gang dapat balik ke tubuh asal, king mangkat dan digantikan adik laki. Tapi bini jang gang dah preggies dgn anak king. So jang gang seal kemampuan budak tu utk blajaq spell supaya dia tak dpt naik takhta, sbb kalau jang uk claim takhta, deme satu kuarga jang akan dituduh treason/khianat kpd king baru. Jang gang tatut nak mati satu kuarga. Jang gang jugak seal batu ais sbb taknak org pakai ilmu soul shift lagi tapi jinmu dah tau rahsia, so dia bawak bu yeong yg ada kemampuan tgk dgn mata hati dia. Masa bawak balik, dia tolak ke dlm sungai dan habaq budak ni hilang. Budak ni iols speku diselamatkan kat kg sari dan dibesarkan sbg mudeok. Yg kenal dia si soi yg blakon jadi buta dan bakalan dipergunakan oleh jinmu utk ngaku as buyeong yg hilang. Iols speku masa ujian kena bukak pintu jinwoyon, jinmu akan buat helah supaya madam jin terima soi..

Iols speku ayah naksu jadi soul shift sbb keje jinmu dan jinmu amik naksu sbb nak guna utk bunuh mage yg kuat drp jinmu and jinmu voley naik ranking dlm carta mage hebat di daeho. Jang gang nanes sbb ayah naksu tak berdosa.

Batu ais yg kena seal, diberikan kpd queen sbb dia level mage teratas, iols speku la.. dan dia la danju yg sebenar.

Roh bu yeong masih ada dlm dimensi soul shift so iols tak tau la camne deme nak bawak minah ni balik.

So stakat ni, basically jang uk dan naksu sedaq deme dah fall in lap.. dan deme voley bersama kat songrim sbb naksu dpt keje as servant dan jang uk kena stadi as mage. Masalahnya, next episod, naksu byk keje takde masa nak layan jang uk dan jang uk tak voley fokus sbb cinta hati dia sibuk keje....

Ni baru halfway..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 04:12 AM From the mobile phone | Show all posts
sitisbp replied at 18-7-2022 12:18 AM
Mudeok gigih taknak lead on/ seo yul.
1. Payung nak byr pakai duit family jang. Seo yul gigih suh  ...

Patutnya seo yul belikan la biskut utk mudeok.. ni gigih nak perah duit minah tu.. padahal dia dpt duit drp jual reta jang uk.. hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 04:14 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-7-2022 12:44 AM
Yg si seo yul ni pun satu hal...high taste..taste yg memahal je...
So skang iols curious..kisab ha ...

Sedey kott.. surat cinta tak sampai.. nanes sorang2 di bucu katil..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2022 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 18-7-2022 04:07 AM
Recap sampai episod ke-10:
Jang Gang blajaq forbidden spell utk soul shift selama setahun, pastu kin ...

Ye la baru halfway...byk lg 10 epi..kompem janguk x mudeok ada gaduh2..salah paham etc. Tu belum cp berebut nak mudeok jugak .  Nnt heo yun ok menangguk di air yg keruh..ah gitu..tp sbb nak tgk janguk bahagia, yun ok akan cuba korbankan diri dia kehkehkeh...saja buat teori.

Part u kata janggang rahsiakan sbb takut dia satu korge kena bunuh for treason tu blh juga.
Jinmu kutip naksu sbb nak gunakan dendam naksu as motivation so naksu blh excelled as mages / assasin..jd puppet dia la.
Queen level mage teratas, possible jugak..tp she hide her abilities sbb i rasa keturunan dia ada buat hal so kena bunuh semua. Tu yg dia berdendam dgn mages yg lain. Sbb tu jugak dia blh produce soul ejector tu fr the ice stone.

Tak tau mcm mana writer nak kuarkan soul mudeok ori. Tp soul mudeok ori pernah keluar masa master lee mula2 dtg tu kan..mcm.sleep walking tu. Naksu takde memori pasal kejadian tu. Adakah mudeok boleh takeover badan dia sebenarnya kalau dia nak? Dia sengaja menyorok di sebalik soul naksu sbb taknak jinmu tau dia hidup lg.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 18-7-2022 04:12 AM
Patutnya seo yul belikan la biskut utk mudeok.. ni gigih nak perah duit minah tu.. padahal dia dpt ...

Kann..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 07:04 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 18-7-2022 07:14 AM
sitisbp replied at 18-7-2022 06:11 AM
Ye la baru halfway...byk lg 10 epi..kompem janguk x mudeok ada gaduh2..salah paham etc. Tu belum c ...

pasal queen tu real danju, actually queen tu masa ep 8 ke  atau 7 , ketika scene dia dengan jinmu pi tengok mayat GilJo  kat bilik gelap/ dewan gelap tu, Queen ade sebut pasal keluarga dia  ke and hasrat dia nak bolot kuase ke atas Daeho ..

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 07:15 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 18-7-2022 07:21 AM

i speculate yg clan Jinyowon ( Choi ) ni depa ni ade grudges against Song rim atau gwanju. benda ni macam ditimbulkan .i tengok clan jinyowon ni ade beberapa konflik...
antara yg i dapat pick up ialah ...

-Clan Jinyowon ni - ep 2 ke 3 , masa tu the lady clan tu masa meeting dengan mage Songrim ade sebut yg dia ade trust issues dengan SongRim.
-Jinmu - ini kaitan dengan asal usul Jinmu ( he is non member yg legit) and apa yg berlaku , Lady Choi ( Jinwoyon ) tak suke Jinmu sebab dia treacherous

- ep 9 - ingat tak scene yg Lady choi kata dia takkisah nak join gang jinmu if depa boleh bawa Bu Yeon- Jinmu pun cakap yg clan jinyowon ni akan bagi sokongan kat dia if bu yeon sebenar diibawa balik ( so clan ni actually lalang)

- dan keluarga atau clan Choi ( jinyowon ) ni ade iced stones relics
Bu Yeon pun hilang sebab jinmu yg tahu yg last sekali BuYeon ni dengan dia pi cari iced stones

now ep 10

Seol Ran tu watak dalam warkah cinta master Seo - adalah wanita bersama dengan Master Seo dari clan ...?
sebb Mudeok boleh buka pintu relic chamber Jinyowon, Mudeok ade reben yg SoYi pakai tu...adeemblem keluarga Jinyowon ( choi)...

there is something about Choi ( Jinyowon ) clan ni
kalau tengokkkan yg Choi Su Yeon ni pun perangai dia pun suka macam naya org  like what she did to Mudeok..famiy dia aiming for Jung Uk...why? they are ambitious kot?dan depa lain sikit kan untuk representing gender equality - yg berkuasa ialah a lady...dan ahli 4 seasons tu, clan Choi   yg wakili generasi muda jinyowon ialah ChoiSo yeon ni..choi ni , ade isu sikit dengan nilai  sivik atau nilau murni...kan?perangai dia tu ade issues sikit.tak macam ahli mage yg lain...


Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-7-2022 12:44 AM
Yg si seo yul ni pun satu hal...high taste..taste yg memahal je...
So skang iols curious..kisab ha ...

Rasanya sad sbb surat tak sampai pun haha. Tu mudeok kata master seo tak cerdik sbb tak ckp terang2 kat that lady.

Perasan tak master lee keep on tolong janguk? Dia tak obligated utk tolong. Siap bg hint pasal buku tu surat cinta n surat cinta b8asa start dgn apa kat janguk. Janguk being smart person dpt decode cepat jah.
I tak suka dgn pangai master park jin tu, gunakan janguk utk lure jang gang balik ke sorim. Dia takde niat pun nak jd master janguk. Nnt bila dia tau semua ni berpunca dr janggang sendiri, mesti dia tau adalah salah bg dia treat janguk dr kecik sampai besar mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 18-7-2022 07:04 AM
pasal queen tu real danju, actually queen tu masa ep 8 ke  atau 7 , ketika scene dia dengan jinmu p ...

Ya i remember that scene. Cuma mungkin situasi berbeza banding kes ayah naksu. Ayah naksu innocent yg terkorban sbb silap janggang. Queen ni i speku mmg family dia jahat sbb tu kuarga dia kena bunuh ..gitu, buat teori sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisbp at 18-7-2022 08:24 AM
mbhcsf replied at 18-7-2022 07:15 AM
i speculate yg clan Jinyowon ( Choi ) ni depa ni ade grudges against Song rim atau gwanju. benda ni ...


Kejap your naming buat i confuse.
Jinyowon clan consist of
1. The mother - jin ho gyeong
2. Anak pompuan no 1 - jin bu yeon
3. Anak pompuan no 2 - jin cho yeon
4. Laki dia - tak tau jin apa
5. Adik tiri skandel bapak - jin mu.

Queen - family name Choi. Takde kena mengena dgn jinyowon clan kan? Am i wrong? Dia cuma ada deal dgn jinmu so dia blh jd the only yg berkuasa kat negara daeho ni.

He gyeong ckp dia ada trust issue dgn songrim i rasa sbb ice stone tu. Bila janggang unsealed mula2 tu..maybe ice stone tu dlm jagaan jinyowon. Maybe tak mintak izin or dah mintak izin tp lps tu kan byk nyawa terkorban sbb dia practise tak menjadi. So jinyowon dpt nama buruk sbb tak jaga ice stone properly...agaknya la. Nak kena tgk balik part jin seol ran as pengasas jinyowon mula2 performed rites utk tolak bala kemarau tu, then master seo gang fight all soul shifter yg terhasil dr ice stone tu. Kena connect the dot. Mungkin se awal tu dah ada dispute.  Sbb pengasas songrim kan master seo.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 08:40 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 18-7-2022 09:54 AM
sitisbp replied at 18-7-2022 08:14 AM
Kejap your naming buat i confuse.
Jinyowon clan consist of
1. The mother - jin ho gyeong

Pasal perkaitan Queen - The real Danju denga jinyowon clan , adalah secara tak langsung melalui Jinmu, jinmu sebab asal usul dia yg tak legit yg Choi ( yg lady magi yg tua tu - Jin Ho Gyeong yes thanksss  hahaha i tak lekat nama dia  )  clan ( jinyowon ) tak suke Jinmu sebab  1. dia anak tak legit dan 2. dia ni treacherous. so kalau nak dikira secara terus, i think kena tengok balik ep 7 yg mana babak scene mayat batu kiljo tu dalam dewan gelap tu, yg mana  Queen tunjukkan dirinya the real Danju tu...sebab ade dia sebut pasal keluarga dia. I tak sure family name Real danju Choi ke tak. Tapi for sure Clan jinyowon ni lalang. u see i lupa tulis - depa banyak dapat keistimewaan mutlak macam satu seal yg halang harta relics tu daripada dirampai pemerintah and seal tu juga keluarga Choi Clan Jinyowon boleh overrides King ke punya perintah kot, i mean benda ni - masa ep ep lepas tapi paling nyata Jinyowon gune this card masa depa nak buke pintu relic chamber tu ep 7 atau awal ep 8. ( reference scene baba masa atau sebelum Crwon Prince bagi arahan suruh buka pintu relic chamber tu ). masa ep 7 tu ingat tak yg Jinmu pi kediaman jinyowon jumpa Jin Ho Gyeong suruh jangan kahwinkan her daughter Cho Yeon tu dengan jung Uk? sebab jinmu dok hasut Ho Gyeong lah  yg dia akan jadikan Bu Yeon tu leader of Jinyowon  and ChoYeon tu Queen...( TAPI ...adakah real Danju Queen sekarang tahu yg Jinmu ni talam due muke?). Jinmu dah nampak yg  Jin Ho Gyeong tu dah macam nak contemplating on the idea...

kenepe i kaitkan queen dengan Choi family - seba dialogue Queen Danju tu dengan Jinmu ep 7 min ke 50. boleh rujuk sebab dia sebut  The day CHOI family regains power , song rim the cause of OUR family 's downfall will be destroyed/ perished.  so i kan bila dia gune pronoun our tu dia rujuk dia dan jinmu ( sebab Choi isused here in thsi context as a unit family name), sebab tu i caku sekali Queen ade kaitan dengan jinyowon  safe to say secara indirect. ...so apa tafsiran you ye.

tapi masalahnya Jinmu ni jahat lagi , dia nak Cho Yeon jadi queen and bu  yeon jadi leader so....danju queen ni yg queen la ni nak bubuh mane?
and ice stones tu  dimusnahkan oleh Master Seo and you said and leader of jinwoyon, juga. so evil aura ni dari family ni lah..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2022 08:50 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 18-7-2022 09:55 AM
sitisbp replied at 18-7-2022 08:14 AM
Kejap your naming buat i confuse.
Jinyowon clan consist of
1. The mother - jin ho gyeong
He gyeong ckp dia ada trust issue dgn songrim i rasa sbb ice stone tu. Bila janggang unsealed mula2 tu..maybe ice stone tu dlm jagaan jinyowon. Maybe tak mintak izin or dah mintak izin tp lps tu kan byk nyawa terkorban sbb dia practise tak menjadi. So jinyowon dpt nama buruk sbb tak jaga ice stone properly...agaknya la. Nak kena tgk balik part jin seol ran as pengasas jinyowon mula2 performed rites utk tolak bala kemarau tu, then master seo gang fight all soul shifter yg terhasil dr ice stone tu. Kena connect the dot. Mungkin se awal tu dah ada dispute.  Sbb pengasas songrim kan master seo.

hmm , i suke theory ni. yups. sebab jinyowon yg dok simpan relics ice stones ni kan. dan ade seal khas.jinyowon leader juga dengan Master Seo gyeong pengasas song rim tu yg mausnahkan ice stones...
dan logik juga kalau jinmu kidnap Bu Yeon kakak Choi Yeon tu sebab we know dia boleh kesan energy and jinmu adalah part of that clan sebelum dia dibuang clan..

sebab tu i rasa fishy je clan jinyowon tu lelebih lagi Ho Gyeong  tu kan cakap kat her hubby ( scene ep 9 - ketika hubby dia bawa balik budak perempauna mana ntah )  yg sapa bawa Bu Yeon tu kembali ke pangkuan keluarga Choi of Jinyowon maka dia akan siding belah org tu. Jinmu knew this.


Tapi - ep 10  ni masa Park Jin citer  ( atau Master Lee ke citer ) kisah cinta Master Seo tu ...warkah itu ditujukan pada seol Ran clan ...? Jinyowon ke?

ini i kene tengok balik you tube reviews...sebab i suke theory pasal mudeok....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 18-7-2022 08:50 AM
hmm , i suke theory ni. yups. sebab jinyowon yg dok simpan relics ice stones ni kan. dan ade seal  ...

Ya surat cinta tu utk jin seol ran. Master lee n park jin citer u can connect the dot and seol ran ni la mage buta pengasas jinyowon yg jd bomoh kemarau tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 10:09 AM | Show all posts
sitisbp replied at 18-7-2022 09:38 AM
Ya surat cinta tu utk jin seol ran. Master lee n park jin citer u can connect the dot and seol ran ...

i suka bila jang uik dapat decode buku/ surat cinta ni...walaupun dapat hint...tp dia sendiri dapat fikirkan apa disebalik maksud teacher lee

iols nak teacher lee dgn maidservant Kim...biar Park Jin putih mata...hahahaha....baru dia tau...dah marah2 org tu..alih2 tak tau dia ada wat salah...haahha...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 10:27 AM | Show all posts
ost drama ni best2....dah melekat dalam kepala...hehehe...teringat ost Mr Queen...semua lagu best2..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 03:08 AM GMT+8 , Processed in 0.296894 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list