CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 10213|Reply: 132

Safiey Illias Scam Jual Handbag, Dah Takde Duit Sangat Ke?

  [Copy link]
Post time 15-5-2022 02:55 PM | Show all posts |Read mode


Seorang wanita dikenali sebagai Syara Abdullah mendakwa usahawan kosmetik, Safiey Illias telah menipunya dalam satu urusan jual beli beg tangan preloved jenama mewah.


Syara menerusi Facebook berkata, dia sama sekali tidak menyangka ahli perniagaan terbabit berani melakukan perkara tersebut apatah lagi Safiey dianggapnya sebagai orang yang 'berduit' berdasarkan cara hidup ditunjukkan.


Kata Syara, dia terlihat hantaran Safiey di Instagram yang ingin melepaskan beg jenama Christian Dior miliknya. Tertarik dengan harga tersebut, wanita itu kemudian menghubungi usahawan terbabit.




"Selepas buat pembayaran, saya tanya bila dia boleh pos kepada saya. Lama juga dia senyap. Ketika itu saya sudah fikir kena game tapi saya sedapkan hati takkan dia tak tipu RM4,500, dia lagi banyak duit.


"Beberapa minit kemudian, dia mesej saya dan beritahu dia dah hantar runner. Pada jam 9, saya mesej lagi sekali untuk kepastian runner dah  datang ke belum.


"Tiba-tiba dia cakap untuk hantar keesokannya sebab runner baru keluar hospital. Masa tu saya dah tahu saya kena tipu tapi saya sabar lagi. Saya tanya boleh tak kalau saya ambil di rumah runner dan dia cakap boleh," tulisnya.


Bagaimanapun, setibanya Syara di sana, Safiey meminta dia untuk menunggu runner. Namun, runner tersebut tak kunjung tiba sehinggalah pada jam 12 malam Syara yang mulai geram mengugut Safiey untuk membuat laporan polis.




Susulan kejadian itu, Syara kemudian tampil membuat laporan polis mendesak Safiey agar. mengembalikan semula wangnya.


Syara yang semakin berang dengan sikap acuh tak acuh Safiey bertindak memaki usahawan berkenaan meluahkan ketidakpuasan hatinya.


Laporan polis yang dibuat Syara.


Gambar yang safiey berikan



Beg yang diberikan kepada Syara.




"Dia nak saman saya RM3 juta. Dia rasa dia tak salah langsung. Saya maki sebab nak dia pulangkan wang saya semula. Saya mesej sejak 12.30 malam semalam tapi dia baru nak balas.


"Duit dah dapat semalam tapi dia nak bayar ansur-ansur pula. Mana kau letak duit tu?" tulisnya lagi.


Perkongsian berkenaan menarik perhatian netizen dan tular di media sosial. Malahan, ada juga yang tampil mendakwa turut menjadi mangsa penipuan Safiey. - CARI























Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2022 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohh.. Senyap je benang ni. Hihihikk
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn sorang mangsa dia. Ada sorang lg nama fb : najwa pon kena
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa teruk Sgt perangai dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Moral of the story: Jgn beli beg2 “ori” dr poen. K.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Die sendiri pun tak Ori pompuan hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Note8687 at 15-5-2022 04:23 PM

Ramai gila mangsa dia. Ada sorg tu komen, dia beli beg tu bln 2,dah check kat butik mmg ori. Tapi kesudah dia guna gambar beg  sama utk scam mangsa2 seterusnya. Mmg ramai mangsa dia, siap ugut pakai voice note mcm org lalok, mmg dia tak takut la takat ugut report polis tu.

Edit: mangsa seterusnya dpt beg copy ori. Sengkek nau kot sapi ni, naik grab je skng
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Pondan mendonia.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2022 04:46 PM | Show all posts
mn g duet dia byk2 tu...rumah dan kete kalo dh juai pun mesti ader duit...kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 04:51 PM | Show all posts
dia ni ke yang nk masuk hospital nk berubat katanya?
ke buat cerita sedih konon2 insaf sbb menipu duit org
so itulah agenda utk mensucikan diri
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
CurangLagi replied at 15-5-2022 03:03 PM
Ohh.. Senyap je benang ni. Hihihikk

Korang ni ponggg.. beli terus kat malllaaaa.. tsk hingin aku beli barang safie nii.. tah tah diletaknyaaa kote dia kat beg tuu.. dtg hangpa cium beg tuu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu la..percaya lagi dkt pondan..lgi2 pondan yg dh bnyk sgt kes menipu..mcm la u langsung tak tau kes2 dia sblm nie..laki i selalu pesan..nk beli apa pn..make sure u pergi jmpa dia..baru jatuh duit..jgn percaya bulat2 dkt org..klau jdi mcm nie u nk salahkn sapa klau bkn diri u sendiri..u yg rela hati bg duit dkt dia..org tu plk peduli apa ttg u klau dh serahkn duit kt dia..tnda yer u sendiri setuju nak brg tu..jdi sendiri la cri penyakit nma yer..

Btw sblm raya ari tu i pun nak beli bag goyard..prelove la..mmg murah dr yg baru la..tk.murah mna pn sbnr yer..jauh murah dlm rm1k jek dr hrga bru..tpi bila i tnya beg tu authentic ke tk dia tk dpt jwb pn..bila i belek2 mmg nmpk sma btol la dgn beg ori..smpai dkt serial number dia lain sgt..tk sma embroidery dia..so mmg i reject la nk beli..elok la beli yg bru jek..jdi i syak beg tu premium 1:1..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah nk beli COD dh kenapa nk bank in before dpt brg?
Pelik2 style org melayu berniaga..ada cara mudah nk jugak pakai cara xselamat..xleh tgk brg dpn mata..xde resit..brg dpt lambat..xde kedai etc


Korg ni duit byk tp otak dh tertanggal..

P byr doktor pasang blk otak tu..

Benda simple gini pun blh kena kencing bkali2..patutla scammer suka scam org melayu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sah2 la set ponen ni invest duit dlm forex la crypto la..hujung2 duit lesap..tu yang beriya nk masuk spitalla nk btaubat la..nk insap la..pdhl sbnrnye tgh dicashhhkn tuhan..rasain lorh
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Pikir logik je la dek. Ada ka bag preloved ori Dior, rega 4.5k ja?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang beli dengan dia kenapa? Saja meminta kena scam. Padan muka
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2022 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan muka yg kena tipu… pecaya sgt dgn sapi tu dh kenapa lamberttt lagi la nak dapat duit balik.

Mcm la tak tau hidup sendiri pun tunggang langgang lagi nak caya

Maaf la tak dapat nak kesian
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Last2 ntah attempt suicide dia ni. Mcm dh mental je
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Jantina pun tak ori lagi nak jual brg ori semoga leknat ni kakinya digeles 4x4 biar kena mengengsot sampai tua
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Geleng kepala dgn perangai pudin nih...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.088308 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list