CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 12850|Reply: 64

Lailatul Qadar pada 3/9....

[Copy link]
Post time 7-9-2010 01:29 PM | Show all posts |Read mode
Aku sempat bersolat subuh berjemaah pada pagi 4hb tp x sempat berqiamulai sbb tetido!!!Dlm tazkirah yg aku sertai pada 5hb ari tu ustaz tu bgi tau yg lailatul qadar terjadi pada malam 3hb. iaitu malam yg ke-25.Mengikut kata ustaz tu kita hanya tahu lailatul qadar berlaku pada waktu pagi hari berikutnya iaitu disini pada pagi 4hb hari sabtu........ suasana pada pagi sabtu agak redup & matahari pun agak suram.Aku pun prasan jugak sbb cuaca pagi tu cerah tanpa byk awan & langit biru berserta sinar yg lebih cerah berkilat!......beruntung la bgi mereka2 yg menghidupkan malam tersebut......wallahualam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2010 01:49 PM | Show all posts
Alhamdulillah...
abah aku kejotkan aku yg tgah syok membongkang kul 2 pagi...
sejuk giler tgn die..(maybe ada wudu' lg kot)...
die soh bangun buat tahajud n bc yasin..plus solat isya' yg aku terlajak nak buat..
aku tanye..nape ni bah..
abah ckp...mlm ni..mlm lailatul qadar..
aku tanye lg...camane leh abah tau pulak nih... (agak biadap aku..hehehe)..
abah ckp...bangun je la...solat..
aku bgun..solat sume smpai kul 4 lbh kot...
pastu dok bercerita agama ngan abah aku..
tp ayat die yg paling aku ingat...
'nanti esok..cuaca mesti redup je...x panas..x ujan...matahari pun rembang je"
memg pagi tuh, after subuh..dlm kul 8 pg, lg skali abah kejot..
la ni...ajak tgk matahri pulak..
sah...memg betol matahari rembang...
tp...aku musykil...macamane abah leh tahu ha?????
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 01:52 PM | Show all posts
Reply 2# azura84

untungnya ko!! syukur...

aku ni tak tahu lah tahun depan jumpa lagi ke tidak dgn Ramadhan Al-Mubarak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:00 PM | Show all posts
Reply  azura84

untungnya ko!! syukur...

aku ni tak tahu lah tahun depan jumpa lagi ke tidak d ...
haznor Post at 7-9-2010 13:52


insya allah..panjang umur..
slalunye kalo niat kita baik..mesti allah kabulkan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:02 PM | Show all posts
alhamdulillah kalau btl
ni sy tls kat thread wanita haid mengrjar mlm lailatuqadar

mungkinkah mlm td mlm lailatul qadar? kat tmpt sy up til now 10 am cuaca masih redup bukn nk hujan, matahari malu nk kuar
ask my fren in k Trengganu pun cuaca redup lg, well insyaallah
namun teruskn amalan utk mlm2 terakhir ini.
alhamdulillah msjid Kami adakn qiam di mlm2 terakhir ni smpi 530am.
alhamdulillah x ngantuk

utk wanita yg haid byk sgt amalan yg anda blh lakukan, jgn sia2kan masa yg sedikit ni

alhamdulillah cuti sek dh mula

w/pun uzur sy bgn berzikir hingga ke subuh. di masjd ank kt penuh org dtg qiam
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:05 PM | Show all posts
ikut ramalan imam ghazali , ank sy kat DQ pun ustadnya buka kitab bincng mlm lailatul qadar ckp mlm yg sama. alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:31 PM | Show all posts
tpi bukankah skrg cuaca memg redup jer
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 05:42 PM | Show all posts
redup sbb hujan bukn tanda2 nya . sy dh perhatikan hari2 lain paginya s/ada hujan or jam 8 dh  kuar mentari

allahualam Ada satu mlm lg kita tunggu jgn stop amal ibadat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2010 05:48 PM | Show all posts
mmm.. alhamdulillah... betul la mlm jumaat tu kan, kebetulan mlm tu tgk semanis kurma pun tajuk mengejar lailatul qadar...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 09:40 AM | Show all posts
alhamdullillah.. saya sempat merasakan kesyahduan malam tersebut.. cuma mungkin terlewat.. bangun pun dalam pukul 3.15pagi... alhamdullillah dapat menunaikan solat tasbih di masjid, dan lepas tu solat taubat.. masa solat taubat, baru nak takbir.. terus rasa terhiba, tersedu... dan sedey sangat... nak2 tengah nak bertaubat.. lagilah.. rasanya macam terlalu byk sangat dosa, malu padaNYA, macam memang betul tak layak nak mintak ampun...

lepas tu bila keluar, saya tengok langit memang terang tanpa bintang.... dan memang sepanjang pagi tempat saya langit seperti kesamaran merah coklat muda .. emm ... tak tau nak describe... sampai lah tengahari, panas....

cuma, ahad lepas saya termimpi ditunjukkan sepotong ayat al-quran, dan malam tersebut malam 27, saya mengalami sedikit perkara anih - tapi pagi isnin pulak macam panas... saya nak tunggu juga malam ke 29 - dan nampaknya hujan hingga sekarang.

jadi - saya juga merasakan malam ke 25 adalah malam lailatulqadr..

habiskan lah mengejar keberkatan... malam ini malam terakhir untuk berterawih dan berkiaimulai... semoga kita semua mendapat rahmat dan keberkatan sepanjang masa..

selamat hari raya to all..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 09:53 AM | Show all posts
Alhamdulillah rezeki korang kann... sy terbangun pun dah lewat dah dlm 4.30 pagi lagik tuh!!!

tp ada kejadian pelik tul lah... tikus jalan berdiri & mengadap sy masa akak tgh solat zohor ari mlm lailatul nih lahhh!!! geli gelaman tul lahhhh.. saper yg tahu apa2 pasal nih tolong bg tahu k!!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:07 AM | Show all posts
Reply 11# zamnie

Dia nak ucap selamat hari raya kot! Jgn marah!
Mlm tu ada qiamullail kat masjid. Hubby ajak anak darjah 6 ni iktikaf kat masjid tp dia x mo! Ngantuk sgt katanya Esuknya jemaah masjid pun kata perkara yg sama berdasarkan tanda2 di pg hari tu. Padan muka anak ni, menyesal x sudah. And i didn't sleep the whole night mlm tu. Bz menjahit pastu zikir n solat lah skit2 n x tidur terus takut x bangun sahur.
Tergerak jugak hati nak pi bukak pintu tengok alam sekeliling tp x buat plak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:31 AM | Show all posts
Reply 12# HOTlips

hmmm.. kalo tikus tuh ckp slmt hr raya sy pengsan kat situ gakkkk!!!  tp smpai ari nih tikus tuh dah takde... puas sy letak racun/trap tp langsung tak disentuh pun.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:39 AM | Show all posts
Beberapa hari yang lepas ada rancangan agama untuk anak2 kat  TV9.

Ustaz tu kata ramai ulama berpendapat pasal cuaca yang redup pada keesokkan hari selepas lailatul qadar itu hanya terpakai di zaman Nabi SAW di Mekah/Madinah sahaja kerana cuaca satu dunia tidak sama. Ada tempat yang sememangnya sejuk dan ada tempat yang sememangnya panas.

Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:42 AM | Show all posts
Reply 14# bronches


   
tapi pernah terjumpa satu blog (tak ingat blog sape), tuanpunya sedang menunaikan umrah sekarang ini, dan mengalami perkara ganjil pada malam yg ke 27 - di masjidil haram... walllahuallam..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 11:01 AM | Show all posts
Reply 15# hazel23

perkara ganjil mcm mana tuh? sbb sy rasa ganjil sungguh hari tuh pasal tak pernah seumur hidup terjadi kat sy kan.. nak2 pulak mlm 27 ari tuh!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2010 11:08 AM | Show all posts
Ustaz tu kata ramai ulama berpendapat pasal cuaca yang redup pada keesokkan hari selepas lailatul qadar itu hanya terpakai di zaman Nabi SAW di Mekah/Madinah sahaja kerana cuaca satu dunia tidak sama. Ada tempat yang sememangnya sejuk dan ada tempat yang sememangnya panas.
bronches Post at 7-9-2010 18:39


haha, aku baru nak sebut kat tempat aku kat Southern California 3/9 panas gile. pagi tadi paling sejuk. takkan kat sini lailatul qadr hari lain plak kan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 11:25 AM | Show all posts
Reply  bronches


   
tapi pernah terjumpa satu blog (tak ingat blog sape), tuanpunya sedang m ...


hazel23 Post at 8-9-2010 10:42


Ada link blog tuh? Menarik untuk dibaca tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 11:32 AM | Show all posts
hmmm...apapun teruskan amalan.... sedihh
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 11:57 AM | Show all posts
mlm 27 aku demam akibat berpanas shopping..tu laa satu2nya mlm aku tdo awl

tdo pn best gile..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 01:38 PM GMT+8 , Processed in 0.115384 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list