CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2576|Reply: 1

Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja

[Copy link]
Post time 26-2-2022 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Edited by novelloverzz at 26-2-2022 04:13 PM


Selalunya bila masak mi kuning, pasti akan ada rasa kapur kan? Terus terbantut selera makan sebab kapur pada mi kuning tersebut beri rasa yang tidak enak.
Kalau dijadikan mi kuning, mungkin kurang sedikit rasa kapur tapi kalau dimasak mi kuah atau mi kari akan terasa kuat rasa kapur tu.
Oleh sebab itu, ramai yang rendam terlebih dahulu mi tersebut untuk hilangkan rasa kapur. Nak mudah, ikut cara yang dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok di akaun miliknya di bawah.

CARA MUDAH HILANGKAN KAPUR PADA MI KUNING
1. Masukkan mi kuning dalam periuk atau bekas.

2. Leraikan mi kuning tersebut.

3. Kemudian masukkan air.

4. Masukkan sedikit gula perang atau gula putih. Gaul sebati.

5. Rendam mi tersebut lebih kurang 15-30 minit.

6. Selepas itu, basuh sekali lagi dan toskan.

Mi sedia digunakan untuk masak pelbagai resipi mi kesukaan anda.
Lihat video penuh di bawah:




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2022 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok tua slalu rebus jap dgn air dlm kuali beberapa minit utk kuarkan kapur n minyak ....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 05:05 AM GMT+8 , Processed in 0.064071 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list