CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 55|Reply: 0

[Sabah] GRS Komited Pastikan Pembangunan Sama Rata Semua Masyarakat Di Sabah

[Copy link]
Post time 15-1-2022 05:44 PM | Show all posts |Read mode


KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri komited memastikan pembangunan sama rata untuk semua masyarakat di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) telah mencapai banyak kejayaan sejak mengambil alih tampuk pemerintahan pentadbiran dengan mandat penuh daripada rakyat selepas pilihan raya.

“Saya berterima kasih kepada rakyat khususnya masyarakat Cina atas sokongan berterusan mereka dengan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri untuk membawa kemakmuran kepada Sabah,” katanya semasa pelancaran Festival Tarian Naga, Unicorn dan Singa Tahun Baharu Cina 2022 anjuran Persatuan Komuniti Cina Sabah Bersatu Kota Kinabalu (USCCAKK) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Hajiji berkata adalah menjadi harapan Kerajaan Negeri agar rakyat terus menyokong dengan menjadi rakan kongsi dalam memajukan untuk merealisasikan agenda pembangunan kerajaan.

“Adalah aspirasi saya sebagai Ketua Menteri untuk melakarkan laluan pembangunan untuk Sabah dan rakyat. Untuk tujuan ini, kami telah melancarkan pelan pembangunan lima tahun hala tuju, Hala Tuju Sabah Maju Jaya tahun lepas,” katanya.

Hajiji mengulangi bahawa Kerajaan Negeri telah memberi penekanan kepada pembangunan modal insan dan kesejahteraan rakyat terbukti daripada peruntukan yang besar RM164.12 juta di bawah Bajet 2022 Negeri untuk agensi berkaitan badan pendidikan dan agama.

“Selaras dengan semangat Kekeluargaan Malaysia, peruntukan ini adalah untuk manfaat semua agama dan kaum di Sabah,” katanya.

Beliau berkata, peruntukan terbesar yang pernah diluluskan oleh Kerajaan Negeri berjumlah RM47 juta untuk badan agama bukan Islam dan sekolah vernakular serta mubaligh tahun ini juga mencerminkan keikhlasan Kerajaan Negeri untuk menjaga kebajikan semua rakyat di Sabah.

Sehubungan dengan Tahun Baru Cina tahun ini, beliau percaya seluruh rakyat Malaysia tidak sabar untuk menyambut Tahun Harimau, yang terkenal dengan kekuatannya, kehebatan dan keberanian, terutamanya selepas melalui cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya daripada pandemik COVID-19.

“Melihat ke hadapan, saya pasti jangkaan untuk keadaan menjadi lebih baik adalah lebih tinggi tahun ini,” katanya.

Hajiji juga memuji USCCAKK atas komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk menganjurkan Festival semasa pra-COVID-19 tahun sebelum ini.

Turut hadir Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan/Menteri Kewangan II Datuk Seri Masidi Manjun, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Sr Safar Untong, Adun Dilantik Datuk Yong Teck Lee, Presiden USCCAKK Datuk Susan Wong, Pengerusi Penganjur Datuk Chua Soon Ping, Presiden Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah (SUCCC) Tan Sri Andrew Liew, Presiden Gabungan Persatuan Cina Malaysia (FCAS) Tan Sri T C Goh dan pemimpin masyarakat Cina.


sabahmedia.com/2022/01/15
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot TopicMobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 02:54 PM GMT+8 , Processed in 2.728341 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list