CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 629|Reply: 15

Asteroid Selebar 1km Akan Melepasi Bumi Minggu Depan

  [Copy link]
Post time 15-1-2022 09:04 AM | Show all posts |Read mode
NASA yang sedang memantau pelbagai pergerakan di angkasa lepas termasuk asteroid dan komet baru-baru ini mengumumkan asteroid 1994 PC1 akan terbang melepasi Bumi pada sekitar minggu hadapan.

kredit foto: NBC News



Asteroid dengan lebar 1km ini dianggarkan akan melepasi Bumi pada 18 Januari 2022. Walaupun begitu, Asteroid ini dikategorikan tidak berbahaya untuk Bumi dan akan terbang pada jarak 1.9 kilometer daripada planet Bumi.



Asteroid ini bergerak dengan kelajuan sekitar 75,000km/j ia adalah jarak sekitar lima kali jauh berbanding kedudukan bulan.


Ada sejumlah asteroid lain akan terbang melepasi Bumi, anda boleh melihat pergerakan asteroid di laman NASA Eyes On Asteroid.

Kredit foto: News Atlas



Kali terakhir Bumi dilanggar asteroid sekitar 66 juta tahun yang lalu yang diberi nama Chicxulubdan pakar saintis menjangkakan sebuah asteroid bernama 99942 Apophis, akan melanggar bumi dalam masa 100 tahun lagi. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk thread ni teringat movie don't look up..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun begitu, Asteroid ini dikategorikan tidak berbahaya untuk Bumi dan akan terbang pada jarak 1.9 kilometer daripada planet Bumi.


Bior betik..dekat tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:29 PM | Show all posts
Ohh, kali ni takde dah ayat "menghentam orbit bumi".
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 15-1-2022 04:05 PM
Walaupun begitu, Asteroid ini dikategorikan tidak berbahaya untuk Bumi dan akan terbang pada jarak 1 ...

Typo ke apa tu? Tinggi lg kapal terbang Dr asteroid ni.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 15-1-2022 04:05 PM
Walaupun begitu, Asteroid ini dikategorikan tidak berbahaya untuk Bumi dan akan terbang pada jarak 1 ...

Aku baru ja habih tengok gambaq tu. Depa memang pereli betui betui hat kita zaman la ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
1.2 million miles bila translate jd 1.9km
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasa 10 tahun dulu jarang2 dengar asteroid lalu lalang dekat bumi. Ni sekarang ni rancak pulak. Kejap kejap lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau jatuh hentam bumi

boleh jadik mcm kat rusia dulu tu dak?

https://youtu.be/gRrdSwhQhY0
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
eh... camne nak post video dari youtube skang ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 15-1-2022 08:18 PM
eh... camne nak post video dari youtube skang ni?

Apa link YouTube video tu? Kalu contohnya link dia https://youtu.be/gRrdSwhQhY0 nanti letak ID YouTube tu (yakni gRrdSwhQhY0) dalam BBCode tag youtube macam ni:


  1. [youtube]gRrdSwhQhY0[/youtube]
Copy the Code



Nanti keluar macam ni:




Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Don't look up dekat Netflix tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
x terbayang kalau movie dont look up jadi real.. kalau dinosaur boleh pupus sebab ni x mustahil boleh jadi lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Akankah ada sejarah seperti meteor  masuk ruang udara?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 11:08 PM | Show all posts
1.9 KM?  Boleh kita pakat2 lambai makhluk yang menghuni astero tersebut sambil selfi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 12:51 AM | Show all posts
star_karat: Rasa 10 tahun dulu jarang2 dengar asteroid lalu lalang dekat bumi. Ni sekarang ni rancak pulak. Kejap kejap lalu.

Kaum Nabi Luth ketika di timpa azab salah satu bentuk azab tu hentaman Asteroid .
kalau sekali dah berlaku akan berlaku lagi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 04:02 AM GMT+8 , Processed in 0.080663 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list