CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2571|Reply: 36

Beli Kereta Cash

[Copy link]
Post time 12-1-2022 03:43 PM | Show all posts |Read mode
Edited by luvly_snow8608 at 12-1-2022 04:41 PM

Salam otai-otai semua,

1st time join bod nie. Selalu kat gosip jah

Nak tanya korang ada x experience beli kereta cash? Xnak buat loan sebab commitment dah tinggi.

So I ingat nak beli kereta cash. Bajet dalam RM50K - RM60K. Agak2 kereta apa boleh dapat dengan bajet mcmtu?

Lagi 1, better beli kereta baru atau 2nd je dengan bajet mcmtu?

Btw, anak 2 orang (bawah 12 tahun).

Hope ada yang sudi reply.

Thanks korang




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-1-2022 04:05 PM | Show all posts

nie bro @zulka arif...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2022 04:50 PM | Show all posts

yeke? hope beliau sudi cemar duli kat thread I nie

thanks uols
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 12:05 AM | Show all posts
kereta baru lah sedap, bau masa baru bukak plastik tu sukar utk digambarkan
pastu ada waranti
yg baru 50-60k ni antara proton atau perodua mcm saga, persona, iriz, axia, bezza, myvi

yg seken ni tengok lah klu dpt yg elok ok je
tp klu dpt yg byk problem pening kepala dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
aku beli kete cash jenama H..haha..walaupun ramai yg kata bodo sbb boleh guna cash tu utk melabur kt tempat lain..tapi ada aku kisah..malas nk berhutang2 ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2022 06:56 PM | Show all posts
Jitu replied at 13-1-2022 12:05 AM
kereta baru lah sedap, bau masa baru bukak plastik tu sukar utk digambarkan  
pastu ada waranti
y ...

tu la. kereta baru memang jenama Malaysia jela kalo bajet I tu.

2nd car pulak mcm u cakap la, kalo dapat OK, alhamdulillah. kalo dapat yang rosak, memang naya. nak korek duit mana pulak nak repair bagai. huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2022 06:59 PM | Show all posts
Zack8hunter replied at 20-1-2022 12:42 AM
aku beli kete cash jenama H..haha..walaupun ramai yg kata bodo sbb boleh guna cash tu utk melabur kt ...

Wooow, keta apa & berapa RM?

Tu la tengah pening nie samada nak beli cash atau buat loan. Sebab commitment dah tinggi, so malas nak buat loan lagi sebab takot xtertanggung beban hutang bulan2. Sebab tu pikir senang beli cash je. Tapi tula, bajet xbesar mana.

Dilema betul!




Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
luvly_snow8608 replied at 20-1-2022 06:59 PM
Wooow, keta apa & berapa RM?

Tu la tengah pening nie samada nak beli cash atau buat loan. Sebab  ...

Honda City jer..haha.. tapi idok la aku main tibai beli kete cash guna semua saving yg ada.. ada la aku buat pengiraan budget & savings sendri before decide nk beli cash tu..
if ada duit xtra, just proceed jer beli cash..especially kalau hang target nk beli 2nd hand car since interest rate loan lagi tinggi. selalunya 2nd hand car kalo bayar cash leh dpt harga lg murah..
since hang dah ada dua anak yg akan membesar (belum lagi kot2 nk tambah baby lagi) better beli kete yg besar skit kot. so far a family with 3 kids mcm aku ok la bawa Honda City, tapi bdk2 ni makin membesar rasa mcm nk tukar kete 7 seaters la pulak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-1-2022 10:24 PM | Show all posts
Zack8hunter replied at 20-1-2022 10:07 PM
Honda City jer..haha.. tapi idok la aku main tibai beli kete cash guna semua saving yg ada.. ada l ...

honda city baru yer?

2la, dah start kira2 la nie, berapa balance duit saving yang ada. even saving xbanyak mana tapi at least if apa2 jadik, dah xpayah pening pasal kereta.

bab anak rasa memang dah xtambah lagi. cuma kadang2 kene bawak parent jugak la g mana2 sebab dorang xde kenderaan & dah tua lebih 75tahun. sbb tu rasa nak beli 2nd car MPV. senang nak bawak parent g mana2. if sedan, nanti bersesak2 pulak kalo jalan jauh even anak kecik2 lagi. ermmm. tapi tu la, MPV apa yang bagus dengan bajet banyak tu?


Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2022 06:24 AM From the mobile phone | Show all posts
luvly_snow8608 replied at 20-1-2022 10:24 PM
honda city baru yer?

2la, dah start kira2 la nie, berapa balance duit saving yang ada. even savin ...

Aku dok usha Toyota Innova 2015-2016..boleh dapat dlm range RM50-60K tu.. Luas dan selesa, cuma mkn minyak skit la since enjin 2.0..lgpun brand toyota mmg reliable. Dulu time study oversea pun aku dok lenjan guna toyota corolla yg dah usia berbelas2 thn, mmg enjin xde problem lansung..haha
or else cari la Avanza or Exora 2019-2020.. pun range harga tu rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 08:26 AM | Show all posts
Zack8hunter replied at 21-1-2022 06:24 AM
Aku dok usha Toyota Innova 2015-2016..boleh dapat dlm range RM50-60K tu.. Luas dan selesa, cuma mk ...

Toyota Estima pun ada budget dalam RM50K-60K. Lagi berbaloi. luas, selesa, ruang barang besar dan power!
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2022 03:27 PM | Show all posts
venom1 replied at 24-1-2022 08:26 AM
Toyota Estima pun ada budget dalam RM50K-60K. Lagi berbaloi. luas, selesa, ruang barang besar dan  ...

yeah estima mmg berbaloi..aku beli sbb dpt boot blkg tu deck bwh ada..deck atas ada...aku dh pki 8 thn xpenah buat hal..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2022 09:29 PM | Show all posts
mostly kalau budget macam tu myvi, axia boleh dapat. kereta macam ni best lagi2 untuk yang single atau anak 2 orang kan. sebab compact and senang nak parking. yang penting minyak bleh cover
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2022 09:33 PM | Show all posts
lurve82 replied at 15-2-2022 03:27 PM
yeah estima mmg berbaloi..aku beli sbb dpt boot blkg tu deck bwh ada..deck atas ada...aku dh pki 8 ...

haah, tapi aku minat jugak guna avanza. sebab kereta dia even besar, design dia pun cntik gakk. plus yang penting bagi aku kalau pilih kereta ni of course enjin and oil tank diorang

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2022 06:44 AM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2022 09:33 PM
haah, tapi aku minat jugak guna avanza. sebab kereta dia even besar, design dia pun cntik gakk. pl ...

estima tank dlm 50-60liter...avanza xsure...klu nk besar lg beli innova...xsabar nk habis byr kete ni..nk beli kete lain pulak thn depan...byr hutg kete je la laki aku...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2022 11:51 AM | Show all posts
lurve82 replied at 22-2-2022 06:44 AM
estima tank dlm 50-60liter...avanza xsure...klu nk besar lg beli innova...xsabar nk habis byr kete ...

hahahah betul2. tapi dia kereta ni kalau dah jumpa minyak yg sesuai, mmg x payah kesah la nak kereta satu seat ke 10 seat ke.. macam aku skrg guna shell mmg best gila, kadang bawak van jauh2 and tempuh jam pun still tahan lama minyak nye

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2022 11:54 AM | Show all posts
shadajie replied at 21-2-2022 09:29 PM
mostly kalau budget macam tu myvi, axia boleh dapat. kereta macam ni best lagi2 untuk yang single at ...

setuju.. sbb kereta cmni senang kau nak pergi mana mana pon hahahah. still kalau nak buat grab or hantar barang ke kan. kereta ni senang bawa. tapi aku suggest alang2 dah guna kereta cmni, better cari minyak yg jimat macam shell

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2022 01:19 PM | Show all posts
kereta cash ni bagus sbb tak yah berhutang tpi sebelum beli kereta kne fikir jugak budget maintenance lepas beli kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2022 01:22 PM | Show all posts
fidra replied at 21-2-2022 09:33 PM
haah, tapi aku minat jugak guna avanza. sebab kereta dia even besar, design dia pun cntik gakk. pl ...

betul setuju sbb aku pon akan tgk lagi lagi for family ada anak, tgk laa nak bawak jalan jauh and lepas tu kos nak jaga kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2022 01:27 PM | Show all posts
banyak kereta boleh beli kalau budget 50-60k, anak 2 org pakai saga atau bezza pon sedap
nak beli second okay jugak kalau dpt yg cun boleh beli yg lagi besar. yg penting kena tgk enjin tu payah kalau kne tipu bab enjin ni.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 12:12 PM GMT+8 , Processed in 0.237009 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list