CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1519|Reply: 37

[Jenayah] Sikap tidak jujur jemaah umrah boleh menyebabkan kerajaan Saudi menyenarai hitam Malaysia

  [Copy link]
Post time 12-1-2022 09:05 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 12-1-2022 09:08 AM

Kuala Lumpur: Ketidakjujuran sebilangan jemaah umrah memalsukan status vaksinasi memberi impak besar bukan sahaja kepada diri sendiri malah menyebabkan imej Malaysia terpalit dengan perbuatan mereka.

Pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun berkata, isu paling besar dapat dilihat ia memberi risiko kepada individu terbabit kerana vaksin sebenarnya untuk mengurangkan komplikasi jika dijangkiti virus Covid-19.

"Jika mereka tidak jujur dengan memalsukan status vaksinasi dan kemudiannya pergi ke luar negara dalam kumpulan yang ramai maka mereka meletakkan risiko kepada diri sendiri.

"Malah tindakan mereka yang menunaikan umrah tanpa divaksinasi juga akan menjadikan reputasi dan nama baik Malaysia terpalit dan memberi kesan kepada kerajaan Arab Saudi," katanya kepada Harian Metro.

Hanafiah berkata, dibimbangi sikap tidak jujur jemaah umrah itu juga menyebabkan kerajaan Arab Saudi mungkin akan menyenarai hitam Malaysia selepas ini dan tidak membenarkan rakyat kita melakukan umrah.

"Jadi, jika hendak menunaikan umrah ikutlah garis panduan ditetapkan kerajaan kerana sifat tidak jujur akan memberi impak kepada diri sendiri dan kesukaran kepada jemaah umrah lain selepas ini," katanya.

Terdahulu, media melaporkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mendedahkan terdapat jemaah umrah yang dijangkiti varian Omicron tidak menerima sebarang suntikan vaksin dan dibenarkan pergi mengerjakan ibadah itu.

Khairy berkata, pihaknya juga sedang menyiasat sama ada mereka yang tidak divaksinasi terbabit, adalah disebabkan faktor kesihatan atau memang enggan divaksinasi.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2022/01/797814/jemaah-umrah-tidak-jujur-status-vaksinasi-cemar-imej-malaysia



Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Haaaaa padanlaaaa dgn mukaaa kitaaa semuaaaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 09:49 AM | Show all posts
Sikap tidak jujur Muntri tipu status vaksinasi boleh menyebabkan rakyat Mesia ilang kepercayaan dgn keperluan beksin
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Perang jangan tidak perang siapa lebih bagus dan honest KJ vs ummah antivax
Selama ini dengar cerita elok ummah kerja kan haji dan umrah... Rosak reputation begini... Itu pun tidak tahu beza kah wahai si benak
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 10:07 AM | Show all posts
ban aja la.. banyak lagi negara lain boleh pi
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 12-1-2022 09:58 AM
Perang jangan tidak perang siapa lebih bagus dan honest KJ vs ummah antivax
Selama ini dengar  ...

Menteri ke.. Raja ke… artis Hollywood ke.. billionaire Elok Musk ke nak/taknak amek vaksin apa ko nak kesah…diaorang ada financial means, priority and access to the best healthcare facilities in the nation. Yg org biasa2 lah.. esok ko sakit bersesak-sesak kt hospital gonen jugak..tunggu 3-5 jam nak admit dpt katil.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 10:29 AM | Show all posts
kalau kena ban mmg aku salhkan anti vaksin sampai bila2
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 11:21 AM | Show all posts
menyusahkan ini antivak...gara gara mereka habis terpalit taik kami semua...jahanam
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 11:30 AM | Show all posts
xde nak tangkap ke depa2 ni yg menipoo
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 11:34 AM | Show all posts
Nak pergi beribadat pun sanggup menipu. Begitulah gila org melayu mengejar ritual agama, tapi penghayatan tiada. Umpama sebiji buah yang nampak elok di luar, isi di dalam sudah busuk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:07 PM | Show all posts
Kalau kena meme bugima la sesapa yg menipu tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu memang suka menipu, bangsa terlaknat!
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:13 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 12-1-2022 09:58 AM
Perang jangan tidak perang siapa lebih bagus dan honest KJ vs ummah antivax
Selama ini dengar  ...

Si benak dari Day 1 tak nak ambil vaksin sebab purcaya doomsday prophecy tapi salah kan orang lain pula kata buat orang hilang kepercayaan terhadap vaksin.    
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
yg mana satu betul entah, geng2 blk umrah kata sume dah vaksin, tup2 mysejahtera delete habis sijil tu. kj ckp depa tak vaksin.
elok2 pergi buat ibadah, balik huru hara. kalau mastika wujud lg, blh jd headline 'cash!!!'
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:16 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:35 PM | Show all posts
pegi beribadah tapi menipu..camno...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 12-1-2022 12:14 PM
yg mana satu betul entah, geng2 blk umrah kata sume dah vaksin, tup2 mysejahtera delete habis sijil  ...

My husband lengkap vaccinate to mysejahtera dia kata not vaccinated.

Sblm ni dia dlm my dependant, tp disebabkan faktor kerja dia kena ada mysejahtera sendiri. Bila buat sendiri, dia tak ada record. Yg detail dia dlm mysejahtera dah siap i delete...dia dah mintak tolong helpdesk tp no reply. Nasib baik dah print screen sijil kuning dia dan dah generate vaccination cert dan particulars sblm i delete. Tak tau dah nak buat apa
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 01:18 PM | Show all posts
Sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua.

JIka jemaah2 yg tak vaksin tu tak dijangkiti Covid, sampai skrg kita tak kan tahu ada jemaah yg tak ambil vaksin.

Bila kena covid variant Omicron, pecah semua tembelang.

Menyebabkan kesulitan jemaah2 akan dtg utk mengerjakan umrah.

Ustaz yg mengaku tak vaksin dan bawak jemaah tak vaksin tu pun patut diambil tindakan ke atasnya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Simunggu replied at 12-1-2022 11:21 AM
menyusahkan ini antivak...gara gara mereka habis terpalit taik kami semua...jahanam

Inda payah antibek palit taik sama ko. Perangai ko sindri yang kuat menggete sama bini urang n janda tu sudah cukup kasi palit taik sama diri ko.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Diorang tak vaksin & dah kena covid. So sekarang, diorang ni masih hidup ke atau dah nyawa-nyawa ikan?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 05:11 PM GMT+8 , Processed in 0.082966 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list