CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 683|Reply: 8

Kenapa Curi Papan Tanda Sejarah Green Ridge?

  [Copy link]
Post time 6-1-2022 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Polis menahan seorang penganggur pada Rabu kerana disyaki mencuri papan tanda informasi Perang Dunia Kedua ‘Battle of Kampar’ di Green Ridge di sini baru-baru ini.


Ketua Polis Daerah Kampar, Superintendan Mohamad Nazri Daud berkata, lelaki berusia lingkungan 30-an itu ditahan di sekitar daerah ini pada kira-kira 5 petang.








“Hasil soal siasat, suspek mengaku mula aktif mencuri besi-besi di tepi jalan sekitar Kampar sejak seminggu lepas,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Khamis.


Beliau berkata, polis kini sedang memburu dua lagi lelaki berusia lingkungan 40-an yang dipercayai bersama-sama penganggur itu menjalankan kegiatan jenayah berkenaan.


Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri.


Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Perak Datuk Nolee Ashilin Mohamed Radzi berkata, aset awam seperti papan tanda Perang Dunia Kedua ‘Battle of Kampar’ di Green Ridge itu sepatutnya dipelihara dan bukannya dicuri.


Beliau berkata, semua pihak perlu memainkan peranan memelihara aset-aset awam yang mempunyai nilai sejarah dan maklumat serta bermanfaat sebagai bahan rujukan generasi akan datang.


“Kerajaan Perak amat kesal dengan kejadian kecurian papan tanda yang disumbang oleh persatuan (Persatuan Kumpulan Sejarah Malaya (MHG).


“Sepatutnya masyarakat perlu memainkan peranan bersama untuk memelihara aset-aset awam,” katanya kepada Bernama.







Kredit foto: Facebook Shaharom Ahmad




Pengerus MHG Shaharom Ahmad sebelum ini memaklumkan kepada Bernama pihaknya kesal dengan tindakan pihak yang mencuri papan tanda tersebut, tanpa menghayati elemen dan nilai sejarah yang ada berkaitan pertempuran itu.


Beliau berkata kehilangan papan tanda informasi yang dipasang di Jalan Ipoh-Kampar itu disedari oleh ahli persatuan yang melalui kawasan tersebut Isnin lepas.




Sumber: Bernama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2022 04:33 PM | Show all posts
Curi buat jual kat kedai besi buruk ler tu besi macam tu tinggi harganya berbanding jual tin minuman.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahik dadih ke
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 05:29 PM | Show all posts
kampar ni dulu ada perbalahan jugak dari segi sejarah, sbb ada yang claim nama Kampar tu asal dari perkataan cina ape ntah. padahal nama kampar tu mmg wujud dari zaman sultan perak yg pertama lagi kot
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 05:43 PM | Show all posts
annehuda replied at 6-1-2022 05:29 PM
kampar ni dulu ada perbalahan jugak dari segi sejarah, sbb ada yang claim nama Kampar tu asal dari p ...

bukan kerana dibuka oleh orang Kampar ka?


Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoyai org mcm ni la yg suka buat onar, ni sebaik papan tanda. Klu penutup besi lubang kumbahan ke, kabel letrik, kabel sensor ke
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang nye idop ko. Modal takpayah, terus dpt besi, jual. Kalau nak buat beli dadih, lagi double triple perangai harami
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 11:44 PM | Show all posts
Carcosa replied at 6-1-2022 11:26 PM
Senang nye idop ko. Modal takpayah, terus dpt besi, jual. Kalau nak buat beli dadih, lagi double tri ...


sewage dan drain cover dekat rumah kaka pun pernah kena angkut nah
jiran belakang kaka sekarang siap buat grille dekat meter air
paling benci cover drain hilang, anak sampai terjatuh waktu buka gate
desperate mendadih sampai menyusahkan hidup orang lain
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2022 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
xAthenax replied at 6-1-2022 11:44 PM
sewage dan drain cover dekat rumah kaka pun pernah kena angkut nah
jiran belakang kaka sek ...

Meter air pun diorang boleh rembat ke kaka??
Musibat nye. Semoga tgh berdadih tu berhalusinasi tgh terbang ke bulan dan meneroka alam, padahal dia tgh terbang jatuh drpd tingkat 38 bangunan yach
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 07:39 PM GMT+8 , Processed in 0.083174 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list