CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 959|Reply: 11

Arab Saudi Haramkan Jemaah Tabligh, Tapi Bangga Anjur Konsert Justin Bieber?

  [Copy link]
Post time 8-12-2021 04:51 PM | Show all posts |Read mode
Arab Saudi dihujani kecaman daripada warga Twitter susulan arahan Kementerian Hal Ehwal Agama negara itu yang mahu khutbah Jumaat minggu ini memberi amaran terhadap jemaah Tabligh.


Sedangkan, dalam masa sama Arab Saudi dengan penuh rasa bangga menganjurkan konsert Justin Bieber di Formula 1 Grand Prix, bandar Laut Merah, Jeddah, Ahad lalu.




Kredit foto: HIGHXTAR




Acara itu dilaporkan dihadiri seramai 70,000 penonton sekali gus merekodkan sebagai kehadiran tertinggi dalam sejarah penganjuran konsert di Arab Saudi.


Konsert yang diadakan pada waktu malam itu menerima kecaman daripada aktivis hak asasi manusia yang menggesa Bieber membatalkan persembahannya.


Sebelum ini, Human Rights Watch menyeru selebriti itu memboikot kerajaan Arab Saudi kerana terpalit dengan banyak rekod isu hak asasi manusia.


Bagaimanapun, konsert tersebut tetap berjalan seperti biasa dan isteri penyanyi terkenal itu, Hailey Baldwin Bieber turut memuat naik video persembahan suaminya dalam Instagram.




Kredit foto: Billboard




Sedangkan beberapa tahun lalu, sebarang penganjuran konsert adalah diharamkan di Arab Saudi serta golongan lelaki dan wanita yang belum berkahwin perlu diasingkan di ruang awam.


Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman dilihat berada di sebalik perubahan besar tersebut ketika beliau berusaha memodenkan masyarakat, menarik pelaburan asing dan mewujudkan pekerjaan untuk golongan belia.


Pengguna Twitter yang dikenali sebagai Abul Maali memuat naik hantaran yang menzahirkan kekecewaan kerana khutbah Jumaat di seluruh Arab Saudi bukan lagi memberi peringatan tentang konsert ataupun percampuran lelaki dan perempuan bukan mahram, tetapi hanya memfokuskan tentang Jemaah Tabligh.








“Besar kemungkinan kerana mereka adalah kumpulan yang menyebarkan dakwah mengenai bentuk hiburan yang haram di tanah orang Islam,” tulisnya.




Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik........Malaysia kena follow
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah arab nak cepatkan proses???....
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Aliff Aziz tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajarlah arab dikecam.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tabligh ni amalan kaum.india muslim..arba mnaa ada tabligh
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 9-12-2021 12:01 AM
Tabligh ni amalan kaum.india muslim..arba mnaa ada tabligh

Madrasah keling Deoband, mazhab Deobandi Saharan Pur tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Arobbb mendoniaaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:25 AM | Show all posts
Memang lah Arab tak mau, tabligh nampak kotor..selekeh…berdebu kaki pun hitam berdebu tak ada std.

Negara miskin tak ada std sahaja yang terima tabligh ni.


Gila ke bangsa Arab nak Terima tabligh.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia dah lama lakukan weiii… kesian arab ni kan. First time tgk konsert live.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 11:09 AM | Show all posts
Seperti ini nak berdakwah di Arab Saudi? Silap silap kena ludah sahaja oleh saudis. Selayaknya lah di haramkan.
dan sepatutnya di malaysia juga di haramkan kerana membawa image yang selekeh.



Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
India memang ladang ternak ajaran sesat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 02:46 PM GMT+8 , Processed in 0.085387 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list