CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: nia_salina

bipolar mom.Im paying it forward. anyone looking for a wfh job?maybe i can help pulak this time. pls head to last page.TQ for all of your doa!-open space for mental health sharing

  [Copy link]
 Author| Post time 3-1-2022 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
i just got to know ada akk senior i masa skolah..she baru 42 cmtu ..meniaga tepi jalan je tp very hardworking n nice person. she stress..darah tingi naik smpi kena strok last 2weeks.now tkle jalan i hope she recover soon. so gais, akk akk , myforumers frens pls take care of ur mental health as well ye.
..i kadang nasihat org pandai tp sndri tak jaga haha. minggu ni duk stress anak anak semua demam. harini angkut bawak pg KK sib baik negetif semua. alhamdulilah.mak panik lebih huhu

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2022 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 3-1-2022 02:17 AM
@melatibiru is one strong women. evntho she also tak sihat she gave me strong encouragement as wel ...

Mental health issues are real. Susah nak bangkit semula setelah "terjatuh", but I try my best. Bukan senang nak kekal positif bila jiwa dicengkam kemurungan, tiada sokongan dari spouse, mental tortures all day long etc..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2022 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
melatibiru replied at 3-1-2022 01:51 PM
Mental health issues are real. Susah nak bangkit semula setelah "terjatuh", but I try my best. Buk ...

exactly.i ni nasihat org pandai tang diri sndri pun kenA juga sokongan org lain. kadang org cm kita nk nasihat pls be strong pun cm tak kena
so motto life i terbaru is it is okay not to be okay...
mel if u need me just pm me ok
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 09:41 AM | Show all posts
Normabaru replied at 1-1-2022 11:24 AM
Hahaha..xlayan tp mod blh matikan MN tp memilih utk just ban?so ni je cara nk ajar org kurang ajar ...

morning.....usually i warned, banned pastu deduct and so on.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
I choose to ignore my mental disorder with sleeping a lot. Boleh gitu? even spouse pon x pedulik, nonody even care which in real life makes me bitter . I benci semua org because why shud i care? Nobody care about me. Dgn broken family, eh kalau cerita takut org tau sapa i. Tp sng ckp, lebih baik i dilahirkan sbgai ank yatim. In conclusion, my mental already damaged from the very beginning, no medicine can recover my mental & heart
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-1-2022 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 4-1-2022 05:59 PM
I choose to ignore my mental disorder with sleeping a lot. Boleh gitu?  even spouse pon x pedul ...

kaka...i like the way u thinking i wish i cld change my way of thinking mcm u!! betul sgt sgt...nobody cares anyway.  then why shld i care. .i loike
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 4-1-2022 08:23 PM
kaka...i like the way u thinking i wish i cld change my way of thinking mcm u!! betul sg ...

Xbagus jugak kaka. Nanti org sekeliling x suka u because u will be selfish. Yes, i selfish bersebab . Sbb nobody care pon about me since dari kecik. Like i said, my mental & heart dah mmg rosak dari kanak2, so why should i seek for treatment or bother tell other people? Even my spouse pon x heran pon. If x silap, kalau u tend to overslept, ada depression kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-1-2022 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 4-1-2022 11:01 PM
Xbagus jugak kaka. Nanti org sekeliling x suka u because u will be selfish. Yes, i selfish berseba ...

yes true to the last statement. overslept/lack of sleep.
tu yg susah tu kaka as i still need help...tp kan bila ask for help kt luar org ignore pulak...then bila ckp eh jadi selfish pulak..so torn
..serabut lah...tats y i mtk tlg kt sini...hopefuly takde yg mengata i mcm2....see i still think of wat ppl think huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-1-2022 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
im just gona put it here sbb cute

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi Nia,  maybe u boleh cuba jadi Personal shopper Foodpanda. U have to register first. Ataupun buat business surprise delivery. Buat bouquet2 sendiri.. u can even refer to other IGs/FBs untuk idea buat bouquet2, bunga, chocs, spices ke. Good luck! Semoga rezeki u bertambah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2022 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
friedfishsoup replied at 5-1-2022 12:00 AM
Hi Nia,  maybe u boleh cuba jadi Personal shopper Foodpanda. U have to register first. Ataupun buat  ...

never heard of personal shopper foodpanda. il check it out tomorow hehe. tula good idea kakamod but bukan i tak nk buat ...i skrg duk kat kg since around 6mth + before pandemik cmtu..coincidence sgt huhu tu the oputinity is not big here. dia bandar kecik je tp ramai org dh buat ..maybe once things is okay i akan bukak kelas english i balik..dulu i ada buat english class for kids kt rumah..tp sjnce pandemik n my ment health detoriate i stop....

tq so much for the doa mod! i realy apriciate tat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2022 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
hi evryone if ada yg tau anywhr i can buy laptop murah2 yg bodo bodo le taip microsoft word je pun ok. i takut nk beli kt shopee nanti kena scam lg huhu. beli kt kedai mahal pulak. if ada let me know ye...tq!
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Since my spouse mdd dia memang sleep a lot, bukan senang nak jaga orang sakit. In fact depression boleh juga mempengaruhi caregiver untuk turut sama mendapat mdd kalo dia xkuat.

Sepanjang my spouse mdd, dia xpernah pandang I langsung until pertengahan 2021. 2 3 kali saja kami pernah keluar sama2, dekat rumah waktu bulan puasa saja makan sekali. Dia berkurung dalam bilik berbulan jauhkan diri dari I. Bila da keluar bilik kalo ada I mesti dia mengelak. Kalo ikutkan sangat hati I sangat terluka dan sedih, sebab dia disconnect dgan I terus, tapi dengan orang lain dia mampu kawal. I selalu tertanya2 sbb I semua ni sebab tu dia layan I mcam tu? Sedangkan I tolong settle semua masalah, masih sama dengan I.

Tapi I sentiasa maafkan dia and doakan dia jumpa jalan keluar. Sebab I faham bukan senang nak bangun, sedih tapi xsemua benda dalam kawalan kita. I doakan semua yang mdd supaya jumpa semangat and jalan untuk melawan mdd, u have to fight for yourself and not for anyone else.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2022 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
WhyOhWhy2019 replied at 5-1-2022 03:54 PM
Since my spouse mdd dia memang sleep a lot, bukan senang nak jaga orang sakit. In fact depression bo ...

i really understand tat coz my spouse go tru the same thing sampai kadang i rasa i yg depress ke dia huhu..as much as ppl who are mdd need support...caregiver also need the same suport..kadang org yg ada mdd ni dia lupa yg how strong the caregiver is tat dia kena hadap perangai kita ni. bukan semua org le paham..mannn ur spouse is sooooo lucky to have you!!! i sometime ask myself kenapa la i sakit...byk benda i takle buat but yet ppl ckp i mcm2....but i sll lupa pasal caregiver..so bila i ok i will took the time to apriciate him..yakin la ada ganjaran yg sebaik baik ganjaran for ppl like u...
bila kita pg klinik psy they always ask do u have strong support...sbb kita rarely dpt if u have mental illness...so ur spouse is soooo lucky to have u..but u have to think of ur mental health as well. if u need someone to talk to pls contact me anytime
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 5-1-2022 04:09 PM
i really understand tat coz my spouse go tru the same thing sampai kadang i rasa i yg depress ke d ...

He is not that lucky though, I pon da keluar rumah. Ntah la, sebab I perasan dia macam selesa bila I xda. In fact, banyak ben da dia boleh buat bila I xda. Kadang2 kita melangkah sebab kita nak tengok dia bangkit, mungkin bila kita ada, dia selalu merasa ada tangan yang akan sambut. Susah bila lelaki mdd, sebab lelaki ni ego jugak. I harap dia dapat reset balik hidup dia, mana tahu dia jumpa orang lain yang mampu kembalikan kegembiraan dia.

Cuma waktu I keluar I pastikan dia stabil, mampu makan ubat sendiri and mampu urus diri. I always tell him the reason I leave. Lagi pon I rasa I da sampai boiling point, plus I kerja dan ada anak kecil jadi kalo jadi apa2 dekat I sapa nak tengok anak I kan. The pressure is huge and as caregiver I need some time off to heal myself.

Sorry I baca thread pasal depression sebab nak paham cemana pesakit berpikir, sebab tengah nak belajar move on.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2022 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nia_salina at 5-1-2022 06:24 PM
WhyOhWhy2019 replied at 5-1-2022 05:50 PM
He is not that lucky though, I pon da keluar rumah. Ntah la, sebab I perasan dia macam selesa bila ...


u do what is right for u beb. especialy if u have kids..mmg bukan senang jadi caregiver untuk org yg sakit dia tak nampak. masa i awal2 dulu pun i yg decide to go with my kids tp in my case my husb nk folow. tp btl u cakap depresion in men lagi susah actualy to take care off coz they have this masive ego with them.kdg men ni depresion or not ...bila kita dh takde baru dia rasa empty. well i pun ada ego juga masa tu but yelah women tend to have soft heart kan dari lelaki. kalau u nk tau cara bepikir..loke myself trust me smpi skrg pun my husb susah nk cope dgn my mood swing.
just beliv tat evry decision u made is right especialy kalau u mak mak sbb u bukan pkir u je tp pikir anak anak juga. i mite cant help u in sense of financial tp kalau u nk talk anytime tapi nk remain anonymous u le chat dgn i kt shopee ok. il leave my hp num there if u like..kalau kt cari ni kadang pm tk le baca huhu
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
WhyOhWhy2019 replied at 5-1-2022 03:54 PM
Since my spouse mdd dia memang sleep a lot, bukan senang nak jaga orang sakit. In fact depression bo ...

maaf u nak tanya, ada anak ke, sedih baca tapi taktau nak tlg mcmana, cuma mampu doakan semua Allah permudahkan segalanya, take care everyone
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2022 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
just  to share her sharing from elhaslina..she ada mdd psychotic..
https://kisahdunia.com/video-wanita-cuba-panggil-rakan-halusinasi-hampir-muntah-di-set-shooting-tv3/
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
2.50am ...this wat happen if i dont eat my meds. my mind will jump from one thing to another..mcm uncontrol overthinking. i only tido like 4 hours evrryday...when i woke up il be tired for no reason..but still kena force untuk bangun for my kids..bila makan ubat pulak il be too drowsy to do anythg..so 2022 i would like to focus on exercising...if i can get a gd nite sleep tho.
bila malam my mind akan jump pikir apa nak buat ..kenapa tu..kenapa ni...then terus jump ke mcm mcm benda..i could cry evrynite...like 5mins then il be hapy again when my mind jump ke benda happy pulak..its tiring really. so yeah..it feels good to let it out here.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 10:24 AM | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 02:53 AM
2.50am ...this wat happen if i dont eat my meds. my mind will jump from one thing to another..mcm un ...

bila makan ubat so u akan okay ye?
sbb my mom pun jam 2pagi akn trbangun n murung.. susah hati then cry lots.. sebab mcm2 dia fikir tak boleh lupa..
kesian ya kadang kita tgk dia ok sbb jam 10mlm dh lelap.. tak alih2 jam 2pagi dia akan bagun dan menung sesorg..
masa iols bujang dulu.. penah kami tgh tido dalam rumah.. mak hilang tetiba..
sampai dia lari keluar rumah ikut pintu belakang ye.. tapi maybe lepastu dia nangis2 fikir elok2 dia blik ke rumah blik.

my mom tak dpt ubat pun sbb doktor tgk dia mcm ok.. just suh g rehab saja..
tpi mcm x membantu sgt plak iols rs.. sekadar kauseling kan.. n ajar teknik2 breathing..
dulu pnh my mom g klinik luar utk dptkan ubat tido.. doktor tak bagi sebab xkot addict n mati overdose..

my mom masa nangis pun dia sempat ckp.. harap sgt2 iols tak kena sakit cmtu teruk sampai rs nak mati je ..
mak iols bila dia x dpt kontrol diri mmg dia ckp minx tuhan cabut nyawa dia saja .. sbb tak tahan sakit susah hati tu.. hati susah / sayu sedih.
padahal iols pun mengalami stress trlampau dri spouse yg saiko / baran / dera mental wife..
iols mampu nanges dalam kereta sorg diri after abis keje sebelum ambil anak kt bs..

mental isu ni bkn sesaja suka2 ye.. husband iols mmg pndang enteng benda nih..
tgk my mom sakit dia mcm ckp .. apa la sakit cmtu apa la fikir2 cmtu.. ape lagi yg x cukup.. apa lagi yg nak.. solat laa.. ngaji laa"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 02:34 AM GMT+8 , Processed in 0.095862 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list