CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Raline

[Tempatan] Murid sekolah rendah wajib jalani saringan bergilir, Isnin ini

[Copy link]
Post time 27-11-2021 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Parents patutnya dah siap2 buat sendiri kat rumah. Lepastu hantar jela laporan kit tu kat cikgu kelass. Kalau murid ramai beribu memang ambik masa. Kalau murid sikit Okla kot
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 27-11-2021 10:32 AM
Yg buat test pun tak nak mohon pindah duk dlm gua je la..belajar2 jd cave man mcm dulu2, bercawat  ...

Kan.. Org nk makin maju kt nk makin mundur... Padahal self test tu murah je kan bersepah2 now my sis baru beli dkt 99 Speedmart baru rm 4.80. Masalah Malaysians ni sbb kt byk yg x proactive semua nak kena suruh dan diwajibkan kerajaan.. Patut masing2 ada initiative jaga kesihatan masing2 dan buat self test regularly.. Ntahlah
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 27-11-2021 09:42 AM
Anak iols selesema n batuk pun iols cutikan lama sampai seminggu lebih. Selagi ingus tak kering ma ...

Masa yg bukak awal tahun aritu pun anak ai tak dtg hmpir seminggu. Kena pulak time tu kejap hujan kejap panas.
Aritu balik sekolah kebangsaan anak ai batuk2  . Ai bawak pergi klinik mintak mc utk kafa. Kafa setiap hari akan bagi notis kat wassap , yg tak sihat , ada gejala, contact rapat, keluarga ada yg kuarantin, jangan dtg .
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 27-11-2021 10:44 AM
Parents patutnya dah siap2 buat sendiri kat rumah. Lepastu hantar jela laporan kit tu kat cikgu kela ...

Sekolah sekarang 50% . Tak ramai sangat.
Kalau dtg awal maybe tak beratur panjang nak masuk.
Tpi betul la kalau yg bercuti2 kena la buat swab.
Ai nyampah mak ayah sessi ptg htr anak time murid sessi pagi balik. Jadi sesak mana nak kuar mana nak masuk.  
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 27-11-2021 09:01 AM
Jenis pulak naik van/bas. Dlm van dah tentu banyak sekolah dia amik. Naya kat org lain. Merebak ke ...

Ya betul tu
Kesian kat anak-anak yang lain jika ada yang terkena
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hikariful replied at 27-11-2021 09:29 AM
Kebanyakan international school memang wajibkan buat saliva test ni seminggu sekali... ahad malam ke ...

Mcm mana kalu testcktcsaliva tue positif tp g check kt klinik negetif so mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 04:33 PM | Show all posts
meteorspeed replied at 27-11-2021 08:09 AM
Mcm mana kalu testcktcsaliva tue positif tp g check kt klinik negetif so mcm mana

kat klinik pakai test jolok hidung kan? setahu saya saliva test tak setepat test jolok hidung tu. Kalau dah ke klinik tentu doktor akan lebih tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 27-11-2021 09:54 AM
Aku tak faham la knp ada golongan yg tak suka? Ok kot apa yg dia buat ni...nak buta saringan kot2 an ...

Kat fb ramai dh mak2 merempan,sampaikan hat bentikan anak sekolah pun ramai. Yg ni yg tanak vaksin sekaligus tanak swab juga. btw kj dah bitau ke guna test apa ye?
Kalau hat air liur tu rasanya tak perlu la takut sgt.
La ni ada yg versi lolipop punya utk budak susah nak meludah.
Taktau cemana nk buat tp nampak ada org share kat fb katanya mudah tuk budak2.

Kalau jenis yg berkurung tak g mana logiklaa korang nak menolak tp yg tetiap minggu kot jjcm sana sini elok la buat. Mcm la org tak nampak udah manjang share kt socmed bagai.

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 27-11-2021 12:53 AM
Mmg sebelum start sekolah dah kena isi surat kebenaran. Terpulang kat mak bapak nak bagi izin ke  ta ...

yup betul. hanya guna air liur.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 27-11-2021 10:42 AM
Aah. Sedang cek suhu dan spray pembasmi kuman pun dah ambik masa. Ni kan pula nak test kit COVID.  ...

Tp taktaulah mmg cikgu ke yg buat atau org lain, kena baca kt Garis Panduan tu la kot.
Iols pun xtau sbb anak takde sek rendah dah cuma bakal sek pra jela.
Maybe kena laa kot nnt sbb pra pun kat sek kebangsaan kan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
kos test kit tu sapa tanggung?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:04 PM | Show all posts
misssakura replied at 27-11-2021 06:46 PM
kos test kit tu sapa tanggung?

Kalau cikgu yang tanggung, kopak juga dibuatnya ya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 27-11-2021 07:04 PM
Kalau cikgu yang tanggung, kopak juga dibuatnya ya.

hello.. uols yg sedap dpt anak cikgu pulak nak tanggung test kit tuhhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau search kat fb pasal anak positif covid..mmg banyak je yg jenis kene lepas balik berjimba dgn family, lepas balik kampung..jangkit dari kawan sekolah, dari cikgu..so bila kj suruh buat saringan camni ok lah tu..nak detect awal2..kang anak2 kita jugak yg menanggung terjangkit dari kawan or cikgu sekolah..lepas tu jangkit satu rumah..worst kalau dlm rumah ada org2 tua yg berpenyakit...
Tak faham aku org yg menentang ujian saringan ni..pe bende dlm kepala otak masing2 entah laa
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:17 PM | Show all posts
misssakura replied at 27-11-2021 07:13 PM
hello.. uols yg sedap dpt anak cikgu pulak nak tanggung test kit tuhhh

Nasib baik iols belum ada anak. So bebelan uols tu tak terkena pada i.

Memang tak patut cikgu tanggung. Gomen yang patut tanggung kos kit.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 27-11-2021 07:15 PM
Kalau search kat fb pasal anak positif covid..mmg banyak je yg jenis kene lepas balik berjimba dgn f ...

Antivaksin biasala semua bangkang tapi takde idea pun nak buat cmne. Setakat berkokok sana sini bangkang. Ai setuju aje laju isi borang utk 3 org anak
Ni cara utk bendung penularan kat sekolah kan. Benda baik kita ikut aje la.

Aku  nak tgk apa kata sohai. Psal cikgu laki yg kena asing kat store tu siap dia lak berdendam sampai mahsyar. Walhal anak dia sendiri tak jejak pintu  kelas darjah 1
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 27-11-2021 07:35 PM
Antivaksin biasala semua bangkang tapi takde idea pun nak buat cmne. Setakat berkokok sana sini ba ...

Antivax mayb happy je kalau anak kene covid sbb dpt natural immunity ..haa gituuu aku speku
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 27-11-2021 01:03 PM
Sekolah sekarang 50% . Tak ramai sangat.
Kalau dtg awal maybe tak beratur panjang nak masuk.
Tpi  ...

my niece cerita kelas dia 17org..tp sbb da buat 2 kumpulan, a&b, jd satu kumpulan dlm 8-9 org je..tp last wix 3 org je dtg..siap cikgu yg masuk kata ehh 3 ketui ja?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Hikariful replied at 27-11-2021 04:33 PM
kat klinik pakai test jolok hidung kan? setahu saya saliva test tak setepat test jolok hidung tu.  ...

Klinik jolok hidung la kak.. Result negetif
. Sebelum g klinik pakai saliva dulu tp positif.. Peninn
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
rukia2 replied at 27-11-2021 11:16 PM
my niece cerita kelas dia 17org..tp sbb da buat 2 kumpulan, a&b, jd satu kumpulan dlm 8-9 org je.. ...

Kelas anak ai ramai. Rasanya drjh 4, tu kelas dia paling ramai 42 org. Septutnya 40 tapi ada budak baru masuk.
So 1 group 21 org. Tp mmg berjarak la lagipun tak pernah full 21 tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 69192 Replies : 1922
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 26 Replies : 17
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9668 Replies : 562



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 09:30 AM GMT+8 , Processed in 0.074280 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list