CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: tumpanglalu74

[Dunia] Tajok Kontot Viral #20: CDC Larang Basuh Ayam Turki ~ Masak Je

  [Copy link]
Post time 27-11-2021 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 26-11-2021 01:22 PM
lol yes betol bila dah masak oven kuman semua dah mati. Act kokesen bukan basuh daging, dorg terus ...

Ya la derang ni ntah apa2.  Nak basuh basuh tka nak basuh tak yah.  Life is simple.  Even veggies yg beli kat supermarket sana pun tak payah basuh terus into the pot. The processing plant or whatever you call it kena ikut procedure punyalah bersih and hygienic lagi or else kena saman or closed down.

Kat Malaysia nak beli ayam ke daging kat pasar basah lalat pun berdating siap atas ayam tu.  Dari tempat sayur sampai ke daging/ayam nak jalan kena angkat kain lipat kaki selua lagi sebab air lecah bertakung.

TT ni katanya pernah duduk/belajar overseas tapi hmmm tak tau lah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 11:27 AM
Salmonella tersenyum sinis sebab ella nak sangat makan ikan salmon

How was your thanksgiving dinner?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 27-11-2021 07:20 AM
Dwdrum replied at 27-11-2021 07:01 AM
Biar lah pilihan masing masing tetapi steak memang tidak basuh.... And some rice menu.... Seperti  ...


Kalau basuh steak habis lah semua flavour dia turun huhu but like i mentioned earlier cara process and storage kat Malaysia ni tak sure la, maybe kena rinse juga kut which i usually do la. Kalau beli daging kat pasar basah tu, tengok cara penjual handle the meat tu, kalau mat salleh tengok terus walk off je.  One, cara potong pun sukati je.  Tangan pun tak basuh from one customer to another.  Tapi dulu when i lived outside of malaysia, negeri omputih (i tak boleh cakap lebih2 ada manusia triggered lak nanti kata english i teruk therefore i could not have lived in a western country haha bodoh kan), kalau beli steak dari halal butcher memang i tak basuh pun terus masak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 26-11-2021 03:41 PM
Samerosie replied at 26-11-2021 03:18 PM
Kalau basuh steak habis lah semua flavour dia turun huhu but like i mentioned earlier cara process ...


Betul... Bukan apply yang seperti kita beli di morning wet market malaysia... Ber beza cara handling.... Steak mahu basuh boleh jangan lama just rinse dan kering kan dengan kitchen paper.. Selalu i memang tidak basuh sebab tidak rasa was was hygenic issue tempat butcher prep memang bersih dan tiada contact with customer...
Faham faham hehehe.... Kita yang di trained masak dan handling food cara islam/asia ikut cara yang memudah kan kita... Bukan issue pun....
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya, daging fresh kalau ko cuci, hilang manisnya. Kalau beli di supermarket ka pasar basah tanahair, idok la akak sanggup masak terus.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:26 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 27-11-2021 06:50 AM
Ada forumer juga explain bukan issue pun.... Turkey perlu seasoning dan marinate at least 1 day se ...

4 5 jam jugak rasanya baked turkey dlm oven, org rmh aku pnh buat utk xmas, tp aku prefer ayam dr turkey sbb rasa isi ayam lebih manis
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:35 AM | Show all posts
Samerosie replied at 27-11-2021 07:10 AM
Ya la derang ni ntah apa2.  Nak basuh basuh tka nak basuh tak yah.  Life is simple.  Even veggies  ...

Dekat msia jual ayam daging kat pasar temperature pun tak betul, just letak ayam daging mcm tu je atas meja batu tu, kat oversea mana blh jual makanan gitu, semua kena diletakan dlm suhu yg betull sapanjang masa



Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 09:35 AM
Dekat msia jual ayam daging kat pasar temperature pun tak betul, just letak ayam daging mcm tu je  ...

You based kat mana kaka oren?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 26-11-2021 05:26 PM
4 5 jam jugak rasanya baked turkey dlm oven, org rmh aku pnh buat utk xmas, tp aku prefer ayam dr  ...

Yup... Aku marinate selalu nya 2 hari awal... Inject spice dalam meat turkey juga dan pound ....mahu bagi rasa.... Mahu buat bagaimana oren culture dari daddy aku sambut erntedank.... Sampai culture di america sambut thanksgiving guna turkey (truthahn)juga..... Aku buat saja.... Pernah guna recipe ayam panggang dan golek..... spices masakan malaysia kan perlu semua cukup dan rasa.... Depa suka...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak penah rasa ayam panggang thanksgiving ni takde ke sapa2 nak ajak iols duk semeja sekali menikmati hahhaaha.
Tapi dah lepaskan mlm jumaat depa sambut skrg ni tinggal baki daging ayam tu biasanya depa makan ngn sandwich emm dapnyaa terbayang sandwich subway.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 27-11-2021 07:43 AM
Sebenarnya, daging fresh kalau ko cuci, hilang manisnya. Kalau beli di supermarket ka pasar basah ta ...

Mcm daging lembu mmg tak basuh kalau nk simpan. kalau nak masak terus basuh la.
Tapi takde la beria sampai pucat lesi daging tu.
Kalau daging kisar tak basuh, chef wan penah bebel marahkan bibik dia yg g basuh daging kisar mahal yg dia beli. Katanya abis laa rosak hilang rasa bagai.
Yelaa daging tu dah basuh sblm cincang jadi tak perlu la nak basuh lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 09:35 AM
Dekat msia jual ayam daging kat pasar temperature pun tak betul, just letak ayam daging mcm tu je  ...

Mmg ngarut kan yg kita ni lepas beli lelaju balik umah basuh cepat2 buh dlm freezer punya laa risau ayam jahanam padahal yg menjual tu aman2 je buh gitu je atas meja.

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 10:12 AM | Show all posts
sebab air diaorang kotor
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 27-11-2021 09:52 AM
Mcm daging lembu mmg tak basuh kalau nk simpan. kalau nak masak terus basuh la.
Tapi takde la beri ...

Yang ai tau daging fresh baru sembelih, jika dimasak terus darah segala tak cuci, sebenarnya lagik manis. Kalau nak cuci pun, lalukan kat air ja supaya tak hilang sangat manisnya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 10:17 AM | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 09:35 AM
Dekat msia jual ayam daging kat pasar temperature pun tak betul, just letak ayam daging mcm tu je  ...

Di Malaysia ni standard rendah. Ayam dan daging main longgok aje terutamanya di pasar basah. Suhu persekitaran 30C. Dengan lalat hinggap atas ayam dan daging.Mungkin di sini tak ramai jatuh sakit disebabkan most dish adalah overcooked.

Teringat kisah daging korban yang busuk di masjid kerana tak simpan dalam peti sejuk selama berhari-hari.Ini menunjukkan rendahnya kesedaran mengenai penyediaan makanan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Turkey ni dulu my family's tradition masa raya. Memang setiap first raya kitorang akan makan turkey alongside other raya dishes lah of course. Mzz tak pernah tengok mcm mana my mom masak tu yg i tau dah siap ada atas meja ngap je.

tapi tu dulu lah.. lama dulu. Now tak dah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 11:46 AM | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 01:35 AM
Dekat msia jual ayam daging kat pasar temperature pun tak betul, just letak ayam daging mcm tu je  ...

Ya betul tu, sebelum zaman covid I dan husban kerap mengembara ke negara orang (bukan melancong, melancong tu utk golongan orang kaya), nak cari ayam halal biasanya ke kedai runcit bangla/pakistan/arab kat bandar2 kecik... I prasan, mana2 negara firstworld sama je, UK, Europe, OZ, NZ..kat situ biasanya ayam/daging/kambing semua fresh dan dalam kaunter kaca tertutup...bersih dan langsung takde bau darah hanyir.. takdela terbiar terdedah kat luar macam kedai runcit kat malaysia nih..lalat berterbangan, lantai basah...
mujurla ada puak2 ni ramai kat sana, mudah cari makanan halal..rempah ratus, even kadang2 tu maggi dan kicap dari Malaysia pun ada..cuma kalu kat negara western/eastern europe mostly tak pandai english, diaorg pandai french..

bangla sana pun dah berasimilasi dengan sistem sana agaknya..boleh aje bersih.. yang penting perlaksanaan kerajaan tu sendiri..pemantauan kena buat, bukan setakat menteri turun ke pasar bergambar sambil pegang kaki ayam..

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:08 PM | Show all posts
Samerosie replied at 27-11-2021 09:38 AM
You based kat mana kaka oren?

kat belah scandinavia uōls
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 27-11-2021 09:38 AM
Yup... Aku marinate selalu nya 2 hari awal... Inject spice dalam meat turkey juga dan pound ....ma ...

Klu guna resepi perapp msia mmg sedapp, meriah bahann perapannya, sedaplah rasa. Ye lah kokesen ni mcm2 perayaan sebenarnya, byk yg berkaitan dgn agama dr zmn dulu2 punya, kat belah sini walaupun dorg dah tak kuat agama just jd mcm culture jah tp masih ada byk public holiday yg berkaitan agama dikekalkan sbb dah tradisi kan, yg pentinggg kita tumpang cutiii
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:16 PM | Show all posts
Suchi replied at 27-11-2021 09:56 AM
Mmg ngarut kan yg kita ni lepas beli lelaju balik umah basuh cepat2 buh dlm freezer punya laa risa ...

kheennnn.... mmg pun kita kecoh2 basuhhh, tp mng kena basuhlah klu dahh sembelih lembu kat tanah lapahh pun kat situuu pakejj tepi longkangg bagaiiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-1-2022 12:33 AM GMT+8 , Processed in 0.081168 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list