CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 1089|Reply: 44

[Tempatan] Isu pelajar bawa handphone muncul semula. Group parents setuju pelajar dibenarkan bawa ke sekolah

  [Copy link]
Post time 25-11-2021 11:11 AM | Show all posts |Read mode
Phones in schools? It’s ok
By SANDHYA MENON, LO TERN CHERN and YEE XIANG YUN
    Thursday, 25 Nov 2021

PETALING JAYA: Allow mobile phones in schools but make sure there are strict guidelines on usage.

Educationists and parents say it is time to let students bring their devices to the classrooms but there must be regulations to prevent the privilege from being abused.

The Education Ministry must, however, come up with usage guidelines to prevent issues that could arise from such a move.

On Tuesday, the ministry ran an online survey on whether students should be allowed to bring mobile phones to schools.

The survey, which ends on Dec 7, would be used by the ministry to plan and decide on the matter.

Its chairman Datin Noor Azimah Abdul Rahim said the Parent Action Group for Education Malaysia (Page) advocates the use of mobile phones as a learning device.

Online learning should be used to supplement lessons, she said.

Mobile phones should be encouraged in schools, more so now that students are comfortable with online learning, she added.

“But there must be guidelines to ensure that students are disciplined and responsible in their use of smartphones in schools,” she said, adding that individual schools should be given the final say on whether or not to allow mobile phones based on the economic background of its students and its ability to conduct online learning.

Educationist and former National Union of Teaching Profession (NUTP) secretary-general Datuk N. Siva Subramaniam said the ministry must come up with guidelines that are holistic.

“As we evolve with technology, there is a need to use mobile phones for education. It is unavoidable.

“The ministry will have to ensure accessibility for all students including B40 students if a decision is made to allow mobile phones in school,” he said.

SMK Cochrane and SMK (P) Bandaraya PTA chairman Faizal Mohammad Arshad said there must be careful consideration and close engagement between the ministry, parents, community, school administrators and teachers before any decision is made.

“Allowing mobile phones will make it easier for parents to communicate with their children now that schools have reopened.

“Although students may misuse their devices and cause distractions during lessons, the devices are beneficial if used to facilitate learning,” he said.

SJK (C) Kota Emerald, Rawang, PTA vice-chairman Ian Chooi said mobile phones can be used to access online information for studies and they can also be used by parents to communicate with their children, especially during emergencies.

He said the home-based teaching and learning (PdPR) shift which was introduced during the pandemic last year resulted in electronic devices like mobile phones becoming an integral part of the education system.

“School authorities must pay extra attention to manage the use of mobile phones in the school compound or they could become a nuisance during lessons,” he said.






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah ank aku pun dah benarkan students bw hp ke skolah sebab cikgu2 kasi homework thru online je skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:37 AM | Show all posts
setuju bwk fon ke sekolah...200% byk baik dr buruk...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2021 12:42 PM | Show all posts
Pelajar boleh bawa telefon ke sekolah?
Khamis, 25 November 2021 11:50 AM


BENARKAN telefon bimbit di sekolah tetapi pastikan ada garis panduan ketat mengenai penggunaannya.

Barisan pendidik dan ibu bapa berkata sudah tiba masanya untuk membenarkan pelajar membawa peranti mereka ke bilik darjah tetapi mesti ada peraturan untuk mengelakkan kebenaran tersebut disalahgunakan.

Kementerian pada selasa menjalankan satu tinjauan secara dalam talian untuk mendapatkan pandangan masyarakat mengenai sama ada pelajar perlu dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah.

Hasil tinjauan yang berakhir pada 7 Disember ini akan digunakan kementerian untuk merancang dan memutuskan perkara tersebut.

Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Untuk Pendidikan (Page), Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata telefon bimbit perlu dijadikan sebagai peranti pembelajaran.

Pembelajaran dalam talian perlu sebagai tambahan kepada sesi pembelajaran sekarang, katanya.

Telefon bimbit harus digalakkan di sekolah, lebih-lebih lagi sekarang kerana pelajar selesa dengan pembelajaran dalam talian, tambahnya.

“Tetapi mesti ada garis panduan untuk memastikan pelajar berdisiplin dan bertanggungjawab dalam menggunakan telefon pintar di sekolah,” katanya sambil menambah bahawa setiap sekolah harus diberi kata putus sama ada membenarkan atau tidak telefon bimbit berdasarkan latar belakang ekonomi pelajarnya dan keupayaannya menjalankan pembelajaran dalam talian.

Pakar pendidikan dan bekas Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Datuk N. Siva Subramaniam berkata kementerian perlu mengemukakan garis panduan yang holistik.

“Seiring dengan perkembangan teknologi, terdapat keperluan untuk menggunakan telefon bimbit dalam sistem pendidikan. Ia tidak dapat dielakkan.

“Kementerian perlu memastikan kebolehcapaian untuk semua pelajar termasuk pelajar B40 jika keputusan dibuat untuk membenarkan telefon bimbit di sekolah,” katanya.

Pengerusi PIBG SMK Cochrane dan SMK (P) Bandaraya Faizal Mohammad Arshad berkata perlu ada pertimbangan teliti dan hubungan rapat antara kementerian, ibu bapa, masyarakat, pentadbir sekolah dan guru sebelum sebarang keputusan dibuat.

“Membenarkan telefon bimbit akan memudahkan ibu bapa berkomunikasi dengan anak-anak mereka setelah sekolah dibuka semula.

"Walaupun pelajar mungkin menyalahgunakan peranti mereka dan menyebabkan gangguan semasa pelajaran, peranti itu bermanfaat jika digunakan untuk memudahkan pembelajaran," katanya.

Naib Pengerusi PIBG SJK (C) Kota Emerald, Rawang, Ian Chooi berkata telefon bimbit boleh digunakan untuk mengakses maklumat dalam talian untuk pengajian dan ia juga boleh digunakan oleh ibu bapa untuk berkomunikasi dengan anak-anak terutama ketika kecemasan.

Beliau berkata peralihan pengajaran dan pembelajaran (PdPR) di rumah yang diperkenalkan semasa pandemik tahun lepas menyebabkan peranti elektronik seperti telefon bimbit menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan.

“Pihak sekolah mesti memberi perhatian lebih untuk menguruskan penggunaan telefon bimbit di kawasan sekolah jika tidak ia boleh mengganggu sesi pembelajaran,” katanya. - The Star
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian la pelajar2 yang takda HP. Mak bapak tak mampu. Mesti ada perbandingan HP sapa lagi canggih. Budak2 biasalahhh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:51 PM | Show all posts
entah la nk sokong ke x.... sbbnya anak banyak tgk youtube dari buat homework kat phone... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku bawa sbb dia dok serama. Aku bagi data cukup2 utk tgk keje sekolah dlm telegram or WA. Aku dah buat app control & hour limit settings dlm Family Link. Pastu dah pesan kalo hp hilang, no more phone for u.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau sek rendah, bawa hp ni akan bawa banyak masalah..salah satu hp tercicir atau dicuri..

Kalau sek men pula..lebih kepada hiburan..main game/tiktok atau tgk youtube..

Anak iols yg dok asrama ni mmg sekolah benarkan bawa hp..communication semua broadcast melalui wasap. Petang ni ada aktiviti apa..esok ada assembly..kelab atau sukan dibatalkan sbb cikgu takde..semua tru wasap..
Jadi membantula juga dari segi hebahan info berkaitan hal sekolah..

Yang lain.. jika free mula la update IG..
Tgk bola di youtube..tu mana mama dia tak jadi singa bila data dh habiss cepat
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
always ada pros & cons
sbb semlm anak blk jln kaki dgn angkut bag cam isi batu bata maka kaka setuju aje
public phone tu klu x rosak mng x sah jd perlu bawa hp tp prefer sekolah menengah lah
sekolah rendah kang byk plk masaalah
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh bawak tapi wajibkan makpak letak google family link kat hp anak masing2. Takdak family link takleh bawak..settle problem..which is aku rasa ramai student yg remaja a k.a budak sekolah menengah tak setuju
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
fazzrules: Boleh bawak tapi wajibkan makp ...


Setuju. Pastu minta ibu bapa sign waiver, kalau henfon hilang pihak sekolah tak bertanggungjawab. Lagi satu kerajaan boleh benarkan tracking device macam imoo untuk anak2. Aku pon sorok2 letak benda ni dalam beg. Anak darjah 1 blur2 nak naik bas sekolah sebab leka & banyak hari x ke sekolah secara bersemuka. Kadang2 bila hari hujan lambat sampai transit. Xde la mak bapak bimbang sangat
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by TeropongThaico at 25-11-2021 04:05 PM

Setuju sangat. Senang kalau ada apa2 emergency. Kita nak inform deols boleh anak2 pun senang nak cari kita kalau ada masalah.

So far antara deols takde la yg nak banding2 hp. Bab lain harap tu takde la ndaknya sbb deols jenis 'penonton' ja. Kalau influence kengkawan nnt2 entah la. Tapi harap tak le terpengaruh benda2 lagho ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu ai bawak sikat pon kena rampas...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ada pros and cons
pros nya sume tahulah..malas nk bagitau kat sini
cons nya kalo ada yg nakal pi snap gambo bdk2 pompuan kt toilet ke,nak dajalkan member ke,pastu viral kan gambar tu ke...mmg lahanat la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 04:46 PM | Show all posts
takyah la..hidup lbh aman tanpa henfon sbnrnya..bayangkan la tgh2 wasap rancak cikgu msk..hati dh takleh fokus kt dpn dok fkr nk bls apa kejap lg
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 04:50 PM | Show all posts
walaupun aku bukan parents, tapi parents kene ingat budak2 zaman sekarang ni nampak je innocent tapi diorang tu kadang-kadang lagi tech-savvy dari makbapak. pandai menipu pun ye.  member aku sorg mcm ni senyap2 rupenye anak ada hp lain. data pakai hotspot dari phone yg makpak kasi je. mmgla ada link amende suma tu kan tetiba hp lock sendiri, tapi ada backup lain
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ank aq sorg satu nsetnya..nasib la hat Laki 5y tu dapat Samsung 7edge pasai skrin nset tu naik merah susah husband aq nk buat kerja. Hat kakak ja redem nset jaringan prihatin tu..si adik pakai nset redmi5 ibu.
Acc YouTube login pasai email ibu..game semua pakai email abh dia. Aq xletak sim card just install on messenger link dgn fb aq. Supaya ank aq boleh buat vc
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 25-11-2021 02:48 PM
Setuju. Pastu minta ibu bapa sign waiver, kalau henfon hilang pihak sekolah tak bertanggungjawab.  ...

Mcm aii..aii search nset ank2 pakai find my phone Google..so mmg boleh track la..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:04 PM | Show all posts
takayama replied at 25-11-2021 02:24 PM
always ada pros & cons
sbb semlm anak blk jln kaki dgn angkut bag cam isi batu bata maka kaka setuju ...

sama alasan macam saya antara  sebab saya benarkan anak bawa phone ke sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:43 PM | Show all posts
tak setuju. handphone ni mmg satu kemudahan tapi buruk dia tiktok lah, bigo banyak lg keburukan. budak2 sekarang manja. angkat beg berat dah mengadu , badan tu guna tulang sotong kurita ke?





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa

Forum Hot Topic
Punca Siti Saleha Buat Tuntutan Cerai Terhadap Suami Ini Memang Tak Sangka Pulak
happybyPunca Siti Saleha Buat Tuntutan Cerai Te
Views : 410 Replies : 6
SUKSIS dan Kor Kadet calon 'pelapis' terbaik PDRM
sharlenetexasSUKSIS dan Kor Kadet calon 'pelapis&
Views : 112 Replies : 2
[tvN/iQiyi 2021] JIRISAN/CLIFFHANGER - Jun Ji Hyun, Ju Ji Hoon
Rahah[tvN/iQiyi 2021] JIRISAN/CLIFFHANGER - J
Views : 10241 Replies : 396
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 32162 Replies : 522
[ROAD TO MISS UNIVERSE 2021] SIAPAKAH MISS UNIVERSE MALAYSIA 2021
Leha_Janda[ROAD TO MISS UNIVERSE 2021] SIAPAKAH MI
Views : 13336 Replies : 192
[JTBC/Netflix 2021] INSPECTOR KOO - Lee Young Ae, Kim Hye Jun
Rahah[JTBC/Netflix 2021] INSPECTOR KOO - Lee
Views : 2196 Replies : 61
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 44569 Replies : 861
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 17438 Replies : 277
MONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
royaldanishMONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
Views : 49210 Replies : 184
Autocad 2D & 3D
RPIAutocad 2D & 3D
Views : 1541 Replies : 3



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2021 03:05 PM GMT+8 , Processed in 0.109817 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list