CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 217|Reply: 7

Kerja 4 Hari Seminggu Di Britain, Gaji Tak Ditolak

[Copy link]
Post time 25-11-2021 10:10 AM | Show all posts |Read mode
London – Sebuah bank di Britain melaksanakan peraturan bekerja empat hari seminggu tanpa menolak gaji para pekerjanya, sekali gus mendakwa bahawa ia merupakan syarikat terbesar di negara itu yang mengambil langkah sedemikian, lapor stesen penyiaran CNN semalam.


Bank Atom pada semalam turut mengumumkan jumlah jam bekerja setiap minggu bagi 430 kakitangannya diturunkan daripada 37.5 jam kepada 34 jam seminggu dengan jangkaan hampir kesemua mereka akan mengambil cuti pada Isnin atau Jumaat.


Perubahan itu bagaimanapun adalah secara sukarela.


Dasar itu berkuat kuasa pada 1 November lepas dan diperkenalkan untuk menyokong ‘kesejahteraan mental dan fizikal’ pekerja, selain meningkatkan produktiviti, kata syarikat itu. Majoriti pekerja dilaporkan telah beralih kepada sistem kiraan bekerja yang baru.




Mullen, Foto: Getty Images




‘’Bekerja empat hari seminggu memberi lebih banyak peluang kepada pekerja untuk mengejar minat, meluangkan masa bersama keluarga dan membina keseimbangan kerja dengan kehidupan yang lebih sihat,’’ kata Ketua Pegawai Eksekutif Atom, Mark Mullen dalam satu kenyataan.


Mullen menambah, setakat ini beliau tidak melihat penurunan produktiviti atau tahap perkhidmatan pelanggan, tetapi ia ‘akan mengambil masa untuk orang ramai menyesuaikan diri’. –CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:41 AM | Show all posts
malaysia? lambertttt lagi citanyaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
3 hari cuti, 1 hari untuk hari ummah suci yehudi Sabbath day, 1 hari untuk ummah Kristian pergi gereja, 1 hari lagi untuk ummah ereb fadang fasir nak sembah-Hyang Jumaat
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:13 PM | Show all posts
lepas tu 3 bulan kemudian company bungkus ikat tepi
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnyaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:41 PM | Show all posts
bestnya this is really my dream...for now mereput dulu kerja 5 days a week, berangan je mampu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:18 PM | Show all posts
dapat 5 hari bekerja per week pon dah bahagia kat malaysia ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:33 PM | Show all posts
thread dah ada semlm
https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=5007121

wartawan CARI yg sama, CARI-MRO buka thread lewat
dan tak search sebelum buka thread baru?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2021 05:04 PM GMT+8 , Processed in 0.073036 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list