CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Raline

Aikk bukan ke KWSP akan berganda2 dari tahun ke tahun?

  [Copy link]
Post time 24-11-2021 03:45 PM | Show all posts
Elok tutup je KWSP tu kalau dibolehkan keluar ikut suka masing2.  Biar pencarum decide mana depa nak letak 11% pemotongan gaji + 12% caruman majikan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 03:49 PM | Show all posts
mesmerize replied at 24-11-2021 03:12 PM
mmg la kwsp diorang hampir kosong tapi cuba cek ASB1 ASB2 ASB3 ASM segala .. entah2 campur2 dah berj ...

rugi sebenarnya kalo keluarkan kwsp then masuk asb lain2 tu... sbb kwsp lebih agressive dalam international investment portfolio, dan mampu beri lebih dividen pada pencarum... mcm earlier this year annouce 5.X% for kwsp, asb 1-3 cuma 4.25% je... lagipun, kwsp mmg boleh keluarkan duit anytime pun bila simpanan lebih 1 mil, tiada issue susah nak keluarkan pun di sini..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
rashiman replied at 23-11-2021 10:00 PM
Kerajaan kena bantu kwsp dapatkan projek yg boleh menjana keuntungan yg tinggi, agar dpt memberi div ...

Dek jadi anak angkat najib je la. Dgr cerita nak dpt 100j
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik gomen tak yah risau. Ada pencen tiap bulan plus asb kepuk2
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak habis-habis nak keluar kan statements menggugut pencarum akan papa kedana lah, miskin lah yada yada
Entah2 duit pencarum yang telah di tarah oleh pihak2 ittew
Bangunan baru EPF tu di bina guna modal dari dana maner yerrr???
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Belum tua pun dah miskin..ada kerajaan kisah ke???
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akakmasihvogue at 24-11-2021 05:13 PM

9 % dari gaji tu masuk kwsp tutup  mata jer la utk hari tua..sedangkan 91% gaji korang tu wat aperr..manage betul2 laa

10% dari Gaji 91%  tu pun belum tentu boleh letak tepi utk disimpan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:12 PM | Show all posts
so bila KWSP nak bekerja keras utk bagi div lebih
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:15 PM | Show all posts
rikiruj replied at 24-11-2021 03:45 PM
Elok tutup je KWSP tu kalau dibolehkan keluar ikut suka masing2.  Biar pencarum decide mana depa nak ...

Kannnn...  kita punya masa depan org lain pulak yg handle.
Kalau kasi dividen berkepok lain la.
5 persen...ahahaha..yg politikus boleh pulak letak kat tax haven carribean pandora papers bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:26 PM | Show all posts
clarizsa replied at 24-11-2021 10:48 AM
Ramai je orgtua skrg x pernah ada epf or simpanan apa pun tapi xdela miskin teruk sgt pun
Xtaulah c ...

masa arwah ayah pencen dapat gratuiti..lebih kurang kwsp jugak...
tapi x lah byk..sjn mejar je..byk abes buat rumah..
so blanje guna pencen yg x seberapa...
cukup lah mkn 3 org dgn aku yg still skolah...
bila ayah meninggal pencen kena potong..
tgk jumlah yg tinggal mmg sedihlah....
tapi masa tu aku dah keje...
pesara skrg untung..semua atas budi baik Pak Lah n DSN...
makin lama pencen makin naik...
yg lain2 tu adalah rezeki mrk nanti...
ramai2 anak, mesti ada at least sorang yg akan jaga mak bapak...


Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ayukpingu replied at 24-11-2021 09:50 AM
gaji aku takde effect masa pkp tapi aku join keluarkan duit epf aku. masa tu loan rumah aku lulus. s ...

Perabot2 tu hold dulu
Rumah baru ni kena tengok duduk dulu ruang dalam rumah tu
Pengalaman aku, perabot2 ni memang lambat beli
Tapi jiran2 dah beli siap semua baru
Sekali masa house warming tu jemput la orang datang kan..rumah jadi sempit. 2,3 rumah dah cmtu. Silap percaturan. Beli yang satu set semua.
Aku nasibla tengok2 rumah orang lain dulu..so beli 3 seater la dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 24-11-2021 10:48 AM
Ramai je orgtua skrg x pernah ada epf or simpanan apa pun tapi xdela miskin teruk sgt pun
Xtaulah c ...

Tu maybe orang kampung yang memang ada tanah
Memang heaven tunggu hasil je tiap2 bulan
Orang kerja ada KWSP ni Harap2 sempat la beli tanah rumah bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pu3_rania at 24-11-2021 07:34 PM

Ada senior staff berumur 61 tahun yang baru 4 bulan joined company sebelum ni bekerja di salah sebuah bank terkemuka sebagai senior manager
Masa dia bersara jumlah simpanan EPF hampir 1/2 juta dan dapat lagi retirement benefits so jumlah duit yang dia dapat melebihi 1/2 juta
Sebelum dia bersara tak ada pengeluaran i-Citra etc so EPF dia langsung tak ada withdrawal transaction
Tapi sekarang dia terpaksa bekerja untuk kelangsungan hidup coz duit dah semakin menyusut
Bila aku tanya kenapa jadi macam tu, dia kata banyak komitmen untuk family terutama untuk 2 orang anak yang masih lagi study di private university
Bukan semua orang bernasib baik bila dah bersara boleh hidup senang-lenang dengan hasil dari duit simpanan EPF serta setiap bulan ada anak yang menyumbang so manusia2 yang kat atas kayangan EPF serta manusia2 yang claimed diri pakar ekonomi lah dsb tak payah lah nak ugut2 pencarum dengan statements akan bakal miskin lah dan segala mak nenek punya statements macam haramjadah aje
Kena sedar lah dana EPF dah kena tarah untuk perkara yang sendiri tahu sebab tu banyak sangat dolak dalik dengan statement demi statement yang berbaur ugutan dan momokkan yang menjijikkan dari hari ke hari!!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:53 PM | Show all posts
monreyes replied at 24-11-2021 05:12 PM
so bila KWSP nak bekerja keras utk bagi div lebih

jgn harap ler, pencarom cuma akan dpt sise2 je, isi , organ dalaman, tentu la puak2 mgmt, ahli politik dan rakan2 sapu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
twins replied at 24-11-2021 09:42 AM
kerajaan tak payah nak risau  pasal pencarum ni sebab kalau dorang sndri buat planning hari tua dora ...

Aku pulak rasa yg masih kerja la elok keluarkan sbb masih menyimpan. Yg x ada income ni rasa takut tgk mintak nak keluarkan lg. Bukan x bg, dah 2 kali bg dah. Udah2 la tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:00 PM | Show all posts
banyak nya lahai bebenang kaydabalyuespi hari nih

yihhh sangat.. sila la merge kome2 oiii
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandai2 je. Igt smua yg bekerja ni harap epf je ke lepas pencen. Ramai la yg dah ada tabung sndiri dgn berniaga, simpanan ASB, kumpul asset etc. Tak habis2 nak momokkan kat pencarum kau bakal miskin, kau bakal miskin, kau bakal miskin bila tua nnt. Yg benor nya korang nk laburkan duit tu dh tak byk so income akan berkurang kan? Kisah pulak. Kluarkan je la. Duit sndiri. Byk tau all the i-s ni bantu rakyat waktu pandemik. Kwn aku sndiri mampu ubatkan arwah anak dia yg cancer tu, bg rawatan terbaik hinggalah arwah meninggal. Yll byk langsaikan hutang cc, hutang kecik2 yg dah nak habis dsb. Kau bagi je lah kat org duit tu. Takyah nak cerita2 benda2 ni. Kalaupun betul ada yg akan miskin masa tua nanti, pandailah diaorang nak hidup. MACAM LAH SELAMA NI KAU DAN KERAJAAN PEDULI HIDUP RAKYAT YANG MISKIN. takyah poyo.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:55 PM | Show all posts
Bg je keluar..nk harap kerajaan bantu, xbyk mana pun…pandai2 la pencarum manage duit dorg…ni dgn groceries sayur, telur, ayam ikan semua naik rege…
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
twins replied at 24-11-2021 09:42 AM
kerajaan tak payah nak risau  pasal pencarum ni sebab kalau dorang sndri buat planning hari tua dora ...

Aku pun mcm ko pelik..ade yg x terjejas keluarkan KWSP tuk beli kereta baru, tukar perabot,makan mewah2.. seram aku tgk..aku yg terjejas ni pun guna rm500 beli brench tuk anak aku letak buku dia sambil boleh bt tempat bergambar hari raya..selebihnya aku tolong dalam saham.. pd aku kalo sendiri x pandai rolling.. nanti jgn meroyan kalo x cukup itu ini..sbb skrg ni ramai je yg mmg membazir tah pe2 dibeli nye..tp siapa la kita nk menegur..biar kan je la..janji x pinjam duit aku sudah .
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
rashiman replied at 23-11-2021 10:00 PM
Kerajaan kena bantu kwsp dapatkan projek yg boleh menjana keuntungan yg tinggi, agar dpt memberi div ...

Rasanya sekarang nie mcm EPF yg byk bantu Kerajaan. Hahaha.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 181 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70662 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9724 Replies : 564
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20930 Replies : 629
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3559 Replies : 108



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 03:46 PM GMT+8 , Processed in 0.179986 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list