JIka anda ada barang baru atau terpakai yang ingin didagangkan (barter trade) atau jual, boleh masuk sini : [url]https://b.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=815[/url]

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Warganet lepaskan geram minta penjawat awam HENTIKAN ‘budaya’ keluar minum pagi

  [Copy link]
Post time 24-11-2021 10:38 AM | Show all posts
lifeline replied at 24-11-2021 09:49 AM
aku heran
mcm mana dkt ofis boleh buat steambot siap bawak stove 1 dapur tu pkul 10pagi?
gila ka apa ...

kt opis pntadbiran sy krani2 dh start masak2 tau sbb pngarah suka mkn,keje ntah kemana masak je keje,mane2 y nk tnjuk skill masak leh lh join....geleng kpala aku tngok sekor2 masak bkn nk wat keje...technician dh bising sbb dah ade tikus kt pantry wayer2 kna gigit...sib baik aku bkn kt opis pntadbiran cuma pegi kalu ade keje...kalu org kmnterian dtg xtau lh nk kata pe...jd kdei mkn kot...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
lostnfaun replied at 24-11-2021 08:29 AM
Bukan sekarang kerajaan dah implement waktu kerja flexi ke? Paling lewat kena masuk jam 9pg.

Jd bo ...

Mmg waktu masuk keja gomen skrg flexible uolss...tp depa ni licik..depa masuk/punch in/ thumbprint pukul 7.30 katanya..patutnya 7.30 tu dah start kerja..tp depa pegi minum pagi..base on assumption konon2 depa masuk jam 9..

Time balik betul2 ikut timing pulak..since td depa dah masuk 7.30 so balik 4.30..sharp ya...4.25 dah tunggu depan punch card/thumbprint
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 10:43 AM | Show all posts
Alhamdulillah, sebagai pejabat pemerintah, suami saya disiplin sekali dia karena menurut suami, kerja itu amanah dan tanggungjawab. Cuman sesekali makan siangnya di rumah saya karena kangen sama masakan saya katanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
akies replied at 24-11-2021 10:34 AM
Hahaha. Ini mmg kenyataan ok!
Pekerja gomen kalau hari jumaat..lepas pukul 2.45pm baru masuk offc ok ...

Mmg hari jumaat ofis gomen start pkol 245.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
tobobon replied at 24-11-2021 10:42 AM
Mmg waktu masuk keja gomen skrg flexible uolss...tp depa ni licik..depa masuk/punch in/ thumbprint ...

Pejabat gomen skrg sanitze ofis sbulan brp kli. Stiap kli sanitize semua dpt off ptg. Yg ko ggih nk sanitize tu knp?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:00 AM | Show all posts
stingercreamier replied at 23-11-2021 06:15 PM
Solat dhuha la...ko apa tahu? Tak boleh sabar itewq sungai sebelah teratak ko...boleh ko pi berena ...

Iolls igt lagi kat tmpt lama iolls keje. Iolls keje swasta, bos pon ok.

Cuma ada sorg brader ni, dia akan buat Dhuha setiap hari, sampai la satu tahap tu bos jadi marah sbb Dhuha heolls lama & ganggu waktu kerja.
Time urgent boss cari, dia takde sbb Dhuha

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 24-11-2021 08:30 AM
Aku ada pengalaman ni. Pegi pejabat tanah. Staff kt kaunter tengah makan kacang. Dia siap suruh aku  ...

Staff tu gemok gedempol tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 24-11-2021 10:54 AM
Mmg hari jumaat ofis gomen start pkol 245.

Diorg masuk selepas pukul 2.45pm. 3.30pm baru sampai offc. Iols as vendor tercongok dekat sana tunggu diorg masuk.
Tu pun belum solat zuhur lagi.
Kena tunggu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 24-11-2021 09:57 AM
Ada ke jabtan kerajaan yg rajin? KKM je rajin. Swastakn KKM

KKM rajin?? Yg i cerita ni under KKM tau. Doc n nurse pon muka & mulut mcm ahli nuraka. Xckp semua buat at least 80-90% of them
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Penah pegi bayar fee inspection kilang dekat pejabat DOSH kat Wisma Cosplant nu. Pegawai kat kaunter depan suruh ambik nombor giliran untuk buat bayaran. Masa tu ada dua orang je menunggu termasuk aku. Aku tunggu dekat 20min pelik jugak nombor tak panggil2 lagi. Tak tahan aku pegi kaunter bayaran terus yang jarak dia sekangkang kera je dari tempat menunggu.

Nah kau,, pakcik kaunter sedap main game kat handphone sampai tak sedar aku kat depan. Aku sound level berapa dah game tu? Tekejut orang tua tu lepastu muka nak masam macam nak marah. Aku cakap cepat sikit ye saya banyak lagi urusan penting. P lantak kau la muka macam nak lempang aku.
Call tak penah angkat pejabat DOSH ni. Nak buat payment online selalu sangkut. Lagi ada hati nak mintak bonus????????????
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
akies replied at 24-11-2021 11:07 AM
Diorg masuk selepas pukul 2.45pm. 3.30pm baru sampai offc. Iols as vendor tercongok dekat sana tun ...

Oh. Paham2. Sma mcm doktor aku la. Pesakit da tggu 245 pm. Staff sokongan la kena cover2 doktor sial ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 24-11-2021 11:12 AM
KKM rajin?? Yg i cerita ni under KKM tau. Doc n nurse pon muka & mulut mcm ahli nuraka. Xckp semua ...

Buat muka pon kena jugak setelkan. Prnah ko dtg dressing hari ni bulan depan bru dpt? Ada ko sakit jntung dia sruh tahun hdapan bru buat pemeriksaan awal jntung
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Itupun ke hulu ke hilir gomen bagi bonus, habis harga barang naik dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:34 AM | Show all posts
Pernah patah balik office balik sebab pejabat kerajaan tu tak boleh nak print certificate...sebab printer takde ink. Bila printer ada ink? Jawapan tak tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:34 AM | Show all posts
Adik adik semua cemburu dengan staff kerajaan malaysia kah?
Jika adik2 semua rajin sangat sangat adik2 boleh kerja di Amazon
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:39 AM | Show all posts
akies replied at 24-11-2021 11:07 AM
Diorg masuk selepas pukul 2.45pm. 3.30pm baru sampai offc. Iols as vendor tercongok dekat sana tun ...

senang cite jumaat tu diorang makan gaji buta je lah ye
xkeje
dah 330 bru smpai ofis
nk solat lg
kul 4 baru start keje
430 dh kemas2 nak balik
keje apa je yg diornag boleh buat?
photostet?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:54 AM | Show all posts
Edited by batu kikir at 24-11-2021 11:56 AM

Dah lama fed-up dengan perangai penjawat awam.
Ada tu kalau nak cepat............harus ada "minyak pelincir"........kalau tak harus lah fail tu terperap berzaman lamanya.
Bila bajet...............macam2 Kerajaan bagi kat penjawat awam. Bonus la, skim perumahan la, elaun ni elaun tu, belajar dalam cuti (gaji jalan)................
Macam2 malapetaka dalam Malaysia ni penjawat awam punya kelalaian la atau buat sikap tak cakna.
Bila nak memperkasakan ekonomi..........Kerajaan mula melalak kat swasta.....produktiviti kena tinggi la dan macam2 lagi.
Bila negara kena bencana.........pekerja swasta kena keluar duit EPF dan menyebabkan duit persaraan pupus atau berkurangan.
Pekerja Kerajaan........macam2 Kerajaan bagi........sampai bantuan Covid pertama tahun lepas...........pekerja Kerajaan tu beli motor baru cash. Gaji tak terusikpun. Laki bini dua2 dapat bantuan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
toynme replied at 24-11-2021 08:46 AM
belum lagi kakitangan awam dekat kampong2 contoh kastam ke imigresen ka polis ka....time bapak aku ...

Ko punya citer ni ingatkan aku pada citer wife aku. 9 tahun lepas dia ditugaskan kat satu institusi ni kira cam kat daerah kawasan kampung2 la jugak kat satu negeri ni. Adalah manusia tak berjenis ni dtg punch in pastu balik lepak kat rumah.. Petang datang semula punch out. Pandai pulak tu hujung minggu dtg opis konon dialah staff cth.. org cuti dia dtg opis jengah pantau caterer dewan makan katanya. Tu belum lagi yg balik rumah temankan bini ke sana sini.. Bini pun sesama penjawat awam tapi keje separuh hari je kot.. tu selamba panggil laki suh balik. Yg keje opis kat kampung2 ni mmg ramai gitu kot.. Santai2 ikut suka masuk. Opis.. Balik tido kat rumah!
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:56 AM | Show all posts
Edited by Samerosie at 24-11-2021 12:40 PM
R2D2 replied at 24-11-2021 10:16 AM
waktu2 yg tak digalakkan call
silap2 tak berangkat
melainkan yg committed dgn kerja

Ada je gomen servants main forum cari ni time kerja, tapi derang cerita pasal boss2 derang lak kat sini.  Ini baru forum cari, belum lagi fb, tweeter, ig, wa group chat etc

Service yg paling hampeh iols have to face every 5 years ialah jabatan imigresen kat Shah Alam paling cibai.  Dekat 15 tahun selama ni tak pernah ada improvement.  Sekian terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:58 AM | Show all posts
I pernah praktikal kat hospital gomen ni. Minum petang pun ada yer...dlm 4pm gitu.
Rasa staff goverment mmg ada yang terlalu free takde keje. Sebab tu rasa macam takde sense of urgency. Boleh relax minum-minum.
Sekarang i keje swasta, e-commerce. Masuk kul 8am, sarapan depan pc, lunch dpn pc. tghari rehat utk zuhur jer., 15 minit. sambung keje balik sampai 5:30pm. Gitulah sibuknyer swasta.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 05:53 PM GMT+8 , Processed in 0.200575 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list