CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Warganet lepaskan geram minta penjawat awam HENTIKAN ‘budaya’ keluar minum pagi

  [Copy link]
Post time 23-11-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 23-11-2021 06:39 PM
Lepas tu nanti ada makcik kepam gemok 100 kilo komplen, kenapa korang semua nak dengki dengan penjaw ...

Hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak pernah jumpa lg penjawat awam jenis ni
Sekolah ke, uni, JPN, MBSA, polis askar tak perasan pulak berlaku.
Boleh kata budaya takut dikatakan malas tu ada
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Byk kali jadi bila kol keluar minum pagi. Patut buat je air kat pantry tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:46 PM | Show all posts
call direct line x pernah berangkat
call meja sebelah dijawab 'ada je puan fizrina kat meja'
kita pun sampaikan pesan untuk minta puan fizrina reply email.  sedari last week dihantar. email follow up pn sudah. call pun sudah.


ps: situasa ini benar2 berlaku dan nama di atas adalah benar.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
budaya g klua breakfast pkl 10 tu mmg aq x faham...xboleh ke ko sarapan siap2 kat rumah atau at least beli makanan time otw g kerja tu..
waktu aku trainee dulu, asal pkl 10-10.30 je mula r brader2 klua 2-3 org sekali kononnya da lapar gila...d tinggal nya ktorg yg trainee ni terkontang kanting..bila ada Pegawai lain tegur suh mkn je kt pantri gilir2 utk jimat Masa, waahhh seminggu gak la Pegawai tu jd bahan umpatan& dijeling gituh
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 03:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 03:15 AM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 23-11-2021 06:39 PM
Lepas tu nanti ada makcik kepam gemok 100 kilo komplen, kenapa korang semua nak dengki dengan penjaw ...

Excuse me, gemokk is awesome yachh!
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:47 AM | Show all posts
acik2 gomen kat putrajaya kan..setiap kementerian ada cafe memasing kan, tapi tetap gigih nak pi cafe kementerian lain kan...kul 8 pagi baru terhegeh-hegeh melintas jalan ramai-ramai nak pi minum kat kementerian lain.

Dah kenapa jadi budaya macam tu, orang awam memerhati je kan...kan dah dapat memacam benefit, buat la kerja elok-elok...dah tahu masuk kul 8 pagi, siap-siap le pi beli makanan sebelum pukul 8. pukul 8 tu dah patut ada depan komputer memasing dah...bior le tak de kerja pun kan..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang "warga net" tu pun penjawat awam jugak. Dia kumpulan pengurusan/professional,  dia tujukan kat staff bawahan yang kaki ngular la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak sangka masih ada lagi amalan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:00 AM From the mobile phone | Show all posts
cecari replied at 23-11-2021 10:25 PM
salah ketua lah tak tegas. ngok

Ketua nak bising pun tak guna satgi know know kena santau dek org2 bawahan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 23-11-2021 10:38 PM
Ada tempat tu kul 8,semua staff memgaji dulu sampai 830 pg .customer tunggu ..dia solat dhuha( solat ...

Kahkahkahkahkahkahkahkahkah

Sepanduk LIKED takdok kewww?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 24-11-2021 06:58 AM
Tak sangka masih ada lagi amalan ni.

Bukan setakat amalan...dah jadi budaya, period

Mana rezeki yg dibawa balik utk anak laki bini makan, nak mendapat berkat?


Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:35 AM | Show all posts
asudau replied at 24-11-2021 06:47 AM
acik2 gomen kat putrajaya kan..setiap kementerian ada cafe memasing kan, tapi tetap gigih nak pi caf ...

work culture penjawat awam yang patut diubah. sy penjawat awam juga tetapi work culture semasa bertugas di sektor swasta banyak membantu etika kerja. Saya sampai awal dlm pukul 7am walaupun waktu bekerja 7.30am. Check emel, buat air kat bilik (bawa kettle sendiri) dan breakfast sambil buat kerja. Pukul 4.30ptg sharp balik rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 07:50 AM | Show all posts
jahcomel replied at 23-11-2021 09:25 PM
Mai aku nk cite kj (bkn pngarah)  tmpat aku kije, g thumbprint dlu anta ank nuseri, pahtu g beli nas ...

tok laki x keje buat apoooooooooooo?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:14 AM | Show all posts
alkisahnya di sebuah agensi kerajaan di utara tanahair.. bengang betula kau..

call berulang kali dari jam 4 sampai la jam 4.59, org tu xdak kat tempat la..org tu pi semayang la..org tu pi tandas laa.. pastu last skali jam 5.00 aku call dgn harapan boleh selesaikan urusan.. ko tau apa yg berlaku...??!! OPERATOR JAWAB '' PANGGILAN ANDA DIBUAT DI LUAR WAKTU OPERASI KAMI. SILA PANGGIL SEMULA BERMULA JAM 8 PAGI SEHINGGA 5 PTG. WAKTU REHAT BERMULA JAM 1-2 PTG..BLABLABLA...!!"

Sakit hati betullllll...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:17 AM | Show all posts
awal2 pagi macam ni, ko pegi la warung2 kedai2 makan

bersepah mat2 gomen ngeteh ya

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:24 AM | Show all posts
SedihPedih replied at 24-11-2021 07:50 AM
tok laki x keje buat apoooooooooooo?

gentel batu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan sekarang kerajaan dah implement waktu kerja flexi ke? Paling lewat kena masuk jam 9pg.

Jd bole jer makan dulu baru masuk ofis
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada pengalaman ni. Pegi pejabat tanah. Staff kt kaunter tengah makan kacang. Dia siap suruh aku tunggu sekejap sebab dia nak habiskan kacang tu dulu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 06:55 PM GMT+8 , Processed in 0.069995 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list