CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: rashiman

[Tempatan] MCA gesa SPRM siasat Zeti, suami berkaitan skandal 1MDB

  [Copy link]
Post time 24-11-2021 05:57 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 24-11-2021 06:02 PM

Ha ha ha ha ... kesian macai totok party assobiyyah sorang ni

Masih tak mau percaya yang 1MDB yang dah banyak rosakkan Malaysia

Pengerusi Board of Advisors untuk 1MDB adalah pok jib & dia bayar diri RM120000 setahun , amaun yang dia sundri bagi
Datuk Seri Najib Razak paid himself RM120,000 per year as allowances for being the chairman of the board of advisers (BOA) of 1Malaysia Development Bhd (1MDB), the High Court was told today.

"The allowance was set by Najib himself, after which the board of directors (BOD) [rubber-stamped] it," added Shahrol.

Chaaay!! pok jib sama lah dengan macai totok party assobiyyah sorang ni ... tak tau malu

Bila tak mampu jawab soalan , alih perhatian pulak ke dongeng yang kononnya pok jib & kak mah adalah pemilik 1MDB

Last2 dok cakap pasal surah al kahf tapi sundri mengaku diri tu atheist & dok kecam Quran86:7-8

Buat malu aje ... fakta tadak auta lebih , bila dah kantoi - line biasa lah ... semua orang nampak ... kononnya tau lah apa silent readers pikir

Orang mabok todi macam ni lah

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:35 PM | Show all posts
satu forum nampak
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MeghanK at 25-11-2021 12:04 AM
Firenzza replied at 23-11-2021 01:06 PM
Kt spore, usa semua pulangkan balik duit imdb yg peliknya kt msia habuk pun xde.....mcm xde apa2 p ...


ada few private banks kena saman ok isu 1mdb nih..kat mesia aman2 je duit derma

**edit - bukan kena saman tapi kena denda
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 24-11-2021 11:35 PM
satu forum nampak

Bagus lah

Orang nampak lah kelemahan macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib macam ko
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Laaa, kan lobaicai semua kata 1mdb tu pitenah ciptaan DAPig.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Kejap kejap edit
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:10 AM | Show all posts
Soalan dia masih tak terjawab : camno macai2 totok party assobiyyah kata Dr Tawfiq (laki Zeti) bersalah ambil duit 1MDB walhal pada 2009 & sebelum , 1MDB pon tak ada?

Yang gigih jawab adalah sorang macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib @kemaruk    yang kata
- 1 mdb = felda = UDA
- orang klaim 1MDB milik pok jib & kak mah
- 1 MDB tak pernah hilang duit
- orang jeles kat pok jib
- 'consolidated revenue account' = 'consolidated trust account'
Tu kira2 jawapan dia ke soalan tersebut & konklusi dia , Dr Tawfiq ambil dana dari 1MDB
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:35 AM | Show all posts
korang tengok lah docu Dirty Money kat Netflix
cerita psl 1MDB
Najib pun ado kena interview
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2021 11:58 AM | Show all posts
sam1528 replied at 25-11-2021 11:10 AM
Soalan dia masih tak terjawab : camno macai2 totok party assobiyyah kata Dr Tawfiq (laki Zeti) bersa ...



samalah tu, Dulu TIA kemudian dinaiktaraf dan diberi nama baru sebagai 1MDB, dan baru sekarang duit itu dikembalikan setelah dijenamakan semula syarikat itu kepada 1MDB, jadi sukahatilah kaulah, nak kata ambil duit TIA , nak guna nama yg lama , tak mahu nak kata ambil duit 1MDB tapi yg pasti , itu duit rakyat Malaysia yg telah dikembalikan yg dikatakan ada kaitan dengan keluarga Zeti. itu yg perlu dijelaskan dan disiasat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:00 PM | Show all posts
rashiman replied at 25-11-2021 11:58 AM
samalah tu, Dulu TIA kemudian dinaiktaraf dan diberi nama baru sebagai 1MDB, dan baru sekarang du ...

Ok , at least ko dah paham bab tersebut , dengan macai totok party assobiyyah ni kena ambil satu persatu

Ko agree yang duit tersebut diterima sebelum skandal 1MDB ... yes

Seperti rujukkan yang diberi , dana U$16.22 million diterima dari aktiviti 'TIA bond flipping assisted by AmBank' pada 2009. Is 'bond flipping' illegal? Yes or No?

Kat aku tak illegal tapi personally its morally wrong pasal dapat at discounted rate (kemungkinan TIA ingat depa nak simpan bond tersebut) & jual ke Malaysian gomen entity at full price - dapat lah untung ~ RM600 mil

U$16.22 diterima oleh Iron Rhapsody pada 2008/2009 & kemudian transfer ke Cutting Edge Industries dimana U$15.4 dihantar ke Malaysia oleh Singapore pada 2019

Ko dah setuju ini bukan dana dari 1MDB.

Persoalan dia , dana ni dari aktiviti haram? Yes or No?

Kalo 'no' , pasal apa ko mati2 kata depa tu salah & kalo 'yes' , tang mana salah depa

Kita tengok camno pemikiran macai totok party assobiyyah macam ko ni ... kononnya nak bela pok jib dengan mengatakan keluarga Zeti pon ambil dana 1MDB
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2021 03:10 PM | Show all posts
sam1528 replied at 25-11-2021 01:00 PM
Persoalan dia , dana ni dari aktiviti haram? Yes or No?

sebab itu digesa SPRM siasat bagi menyelesaikan persoalan yg timbul...mengenai dana yg diambil berkaitan dengan keluarga Zeti.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:06 PM | Show all posts
rashiman replied at 25-11-2021 03:10 PM
sebab itu digesa SPRM siasat bagi menyelesaikan persoalan yg timbul...mengenai dana yg diambil berk ...

Apa daaa .... yang hang gatai sangat terpekik terlolong kononnya keluarga Zeti ni dah songlap duit rakyat buat apa?

Dana tersebut adalah dari keuntungan 'TIA bond flip' pada 2009. Bonds tu pon bukan kena sakau

Sebenarnya ni adalah taktik yang amat keji & downright dirty oleh pok jib & loyar2 dia

Zeti adalah witness kat kes ini & people trying to discredit her thru her family

Lepas tu macai2 pok jib lah buat keja ni kononnya keluarga Zeti makan dana 1MDB - macam apa ko buat lah
Sri Ram argued that the documents that Najib was seeking to help him in his defence in the 1MDB trial were actually not relevant to the power abuse and money laundering charges against Najib as the accused person in the same trial.

Sri Ram argued that Najib’s application for the documents were “frivolous” and were bad as it sought to make a “collateral attack” upon issues for trial which is not permissible under the law, noting that facts affecting the credibility of witnesses is a “collateral fact”.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2021 10:18 PM | Show all posts
Edited by rashiman at 25-11-2021 10:24 PM
sam1528 replied at 25-11-2021

Persoalan dia , dana ni dari aktiviti haram? Yes or No?
Kalo 'no' , pasal apa ko mati2 kata depa tu salah & kalo 'yes' , tang mana salah depa

apa masalah kau nie...kau jugak yg menimbulkan persoalan....gesaan tu hanya minta SPRM siasat aje persoalan yg timbul....bukan menuduh keluarga zeti songlap....cuma nak tahu aje macam mana dana kerajaan berkait dgn keluarga zeti....kalau dlm siasatan itu tiada kesalahan yg dilakukan atau apa2 aktiviti2 haram maka dapatlah membersihkan nama keluarga zeti dan jika ada yg menyalahi undang2 bolehlah didakwa utk perbicaraan, itu aje.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:21 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 25-11-2021 11:23 PM
rashiman replied at 25-11-2021 10:18 PM
apa masalah kau nie...kau jugak yg menimbulkan persoalan....gesaan tu hanya minta SPRM siasat aje p ...

Laaaa ... ko tak berani jawab pulak bila bagi apa yang dilaporkan kat ko , pastu ditanya : yes or no

Awal2 dok riuh dengan 1MDB & harta rakyat & kononnya dana kerajaan ... sekarang apa cerita?

Macamana depa dapat dana tersebut adalah public knowledge , baca & paham sikit apa yang berlaku

Dah kata awal2 , riuh sangat dengan kes ni kalo ke pengetahuan depa , alamat kena saman nanti

Aku catat MP Wong Chan mintak kes disiasat - tu kat parlimen tau ... ada immunity

Seperti dilaporkan : pok jib and team dia dah kena sound kat makamah pasal apa depa buat is construed to be 'collateral attack' kat the witness & ko pulak kononnya nak ikut pasal kononnya pok jib buat & sekarang ada macai/geng party assobiyyah menyahut seruan tersebut

Paling kurang baca lah dulu laporan yang diberi

Tapi nampak gaya ko tak tau hujung pangkal pon
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 09:16 AM | Show all posts
sam1528 replied at 25-11-2021 11:21 PM
Laaaa ... ko tak berani jawab pulak bila bagi apa yang dilaporkan kat ko , pastu ditanya : yes or n ...

memanglah tak boleh jawab sama ada yes or no...
sebab itu digesa SPRM siasat , bagi menentukan sama ada yes or no...
dan bekas Peguam Negara Tommy Thomas pun mengiyakan yg siasatan belum selesai, kerja Latefa Koya menyiasat pada masa tu...





Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
kaka tumpang baca aje ek
X reti nk komen, bila baca info dr both side adalah nmpk sinar
Tp kaka suka bila ada yg guna perkataan mentetel lama giler perkataan x digunakan
mentetel, ketetel
Apa pun klu nk siasat zeti dan suami dia siasat ajelah, kaka kenal zeti pun luaran aje ms dia jd gabenor BNM dan pernah deal dgn dia tp jujurnya dia mmg humble, yg lelain tu xkan nk menyibuk plk apa lg ttg personal bak kata omputih mind your own business
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:05 AM | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 09:16 AM
memanglah tak boleh jawab sama ada yes or no...
sebab itu digesa SPRM siasat , bagi menentukan sam ...

Pasal apa tak boleh jawab? Aku tanya berdasarkan laporan yang diberi - apa pandangan ko?

SPRM bukan siasat ko pon. Tu lah , awal2 dah klaim kononnya keluarga Zeti sakau dana 1MDB lah , harta rakyat lah - sekarang dah terkedu

Pok jib & geng dia cuba dok tekan & nak rosakkan credibility Zeti pasal dia adalah witness dimana pok jib mintak dia sebagai gabenor BNM sucikan dana yang masuk ke akaun AmBank. Zeti tak mau buat.

Bila dah kena sound kat makamah , macai2 totok dia pulak ambil alih

Buat gini untuk apa? Its downright dirty , keji & cowardly. Essentially korang dok pukul orang yang tangan depa kena ikat kat belakang

Dr Tawfiq tak boleh cakap apa2 pasal under investigation

Zeti tak boleh cakap apa2 pasal dia witness

Citttt! Ni lah perangai geng party assobiyyah ...

Tapi bila mintak debat dimana orang tersebut boleh jawab balik ... punyalah takut - sanggup klaim 'debat bukan budaya kita'
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 12:29 PM | Show all posts
sam1528 replied at 26-11-2021 11:05 AM
Pasal apa tak boleh jawab? Aku tanya berdasarkan laporan yang diberi - apa pandangan ko?

SPRM buka ...

siapa pulak yg kata keluarga Zeti sakau dana 1MDB.


cuma gesa SPRM siasat aje, maknanya tak tahu lagi sama ada betul atau tidak duit itu disakau atau tidak, kalau betul disakau dakwa di mahkamah.
kalau tidak sakau atau tidak menyalahi undang2, tak perlu dakwa dimahkamah.  itu aje.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 02:08 PM | Show all posts
PAS mahu PDRM, SPRM dedah hasil siasatan ke atas suami Zeti
Diterbitkan:  Nov 26, 2021 12:20 PM
⋅Dikemaskini: 12:20 PM

PAS mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan hasil siasatan mereka berhubung aset 1MDB yang melibatkan dua syarikat dikaitkan dengan suami kepada bekas Gabenor Bank Negara, Zeti Akhtar Aziz.

Ketua Penerangan PAS Khairil Nizam Khirudin berkata penjelasan itu harus segera dilakukan kerana ia melibatkan wibawa institusi awam.

"PAS menuntut penjelasan terperinci daripada SPRM dan PDRM berhubung siasatan aset dana milik 1MDB melibatkan akaun Iron Rhapsody Ltd (Iron Rhapsody) dan Cutting Edge (Cutting Edge) Industries Ltd," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Iron Rhapsody dimiliki oleh suami Zeti, Tawfiq Ayman, dan salah seorang anak lelaki mereka.

Syarikat itu dilaporkan menerima AS$16.22 juta dana berkaitan 1MDB pada 2008 dan 2009 dan pihak berkuasa Singapura memaklumkan hal itu kepada Bank Negara pada 2015 dan 2016.

Ketika itu Zeti masih bertugas sebagai gabenor bank pusat terbabit.

Iron Rhapsody kemudian didakwa memindahkan dana berkaitan 1MDB itu kepada Cutting Edge Industries - yang juga dimiliki oleh Tawfiq dan anak lelakinya Abdul Aziz dan Aliff Ayman.

Polis pada Jun berkata mereka hampir menyelesaikan siasatan terhadap Tawfiq.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 03:39 PM | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 12:29 PM
siapa pulak yg kata keluarga Zeti sakau dana 1MDB.

Hmmm ... kalo tak mau / kecut jawab tu macam2 alasan pulak




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 02:36 PM GMT+8 , Processed in 0.087227 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list