CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 625|Reply: 9

Suntik Vaksin, Rawat Hingga Sembuh Atau Mati - Menteri Jerman

  [Copy link]
Post time 22-11-2021 11:09 PM | Show all posts |Read mode
Menteri Kesihatan Jerman, Jens Spahn memberi amaran bahawa majoriti rakyat Jerman perlu disuntik vaksin, dirawat hingga sembuh atau akan mati akibat COVID-19 dalam tempoh beberapa bulan ini.


Amaran itu disuarakan beliau selepas lebih ramai rakyat Jerman digesa untuk mengambil suntikan selepas kempen inokulasi kurang mendapat sambutan, lapor AFP.




Kredit foto: News in 24




"Kemungkinan menjelang penghujung musim sejuk ini, mungkin agak sinis kenyataan saya, hampir semua orang di Jerman akan diberi vaksin, disembuhkan atau mati.


"Itulah sebabnya kita mengesyorkan vaksinasi dengan segera," katanya yang turut menyalahkan varian Delta turut menyumbang kepada masalah itu kerana sangat pantas menular.


Amaran keras itu disampaikan ketika Jerman berjuang untuk membendung peningkatan rekod jangkitan COVID-19 sejak beberapa minggu kebelakangan ini, dengan kemasukan tinggi pesakit di unit rawatan rapi (ICU) hospital.


"Kami menghadapi keadaan yang sangat amat sukar di kebanyakan hospital," kata Spahn.


Walaupun akses meluas kepada vaksin COVID-19 diberi secara percuma, hanya 68 peratus daripada penduduk Jerman sudah divaksin sepenuhnya, yang menurut pakar masih terlalu rendah untuk mengawal wabak itu.


Menurut Agensi Kesihatan Institut Robert Koch, Jerman iaitu negara paling ramai penduduk di Kesatuan Eropah (EU), merekodkan 30,643 lagi kes pada hari ini, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhannya meningkat lebih 5.3 juta kes.


Hampir 100,000 orang maut sehingga kini termasuk 62 mangsa baharu dalam tempoh 24 jam.


Jerman minggu lalu mengumumkan sekatan COVID-19 yang lebih ketat untuk membendung gelombang pandemik keempat yang ganas.


Di kawasan yang mempunyai kadar kemasukan ke hospital yang tinggi, mereka yang tidak divaksinasi akan disekat akses tempat awam seperti pawagam, gimnasium dan tempat makan tertutup.




Kredit foto: www.voanews.com




Pekerja diminta untuk kembali bekerja dari rumah manakala sesiapa yang perlu pergi ke tempat kerja wajib membuktikan mereka sudah divaksin, pulih atau negatif ujian saringan iaitu sistem yang dikenali sebagai '3G'.


Peraturan yang sama terpakai pada pengangkutan awam di kawasan mencatatkan kes tinggi coronavirus.


Beberapa wilayah Jerman yang paling teruk terjejas, termasuk Bavaria dan Saxony, melaksanakan tindakan lebih ketat termasuk membatalkan acara besar seperti jualan Krismas dan menghalang individu tidak divaksinasi daripada tempat awam.


Penduduk dewasa yang diberi vaksin juga digesa untuk mendapatkan suntikan penggalak bagi meningkatkan keberkesanan vaksin yang semakin berkurangan selepas enam bulan.




Sumber: BH Online
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 02:43 AM | Show all posts
info je sumber google

Dalam definisi mikrobiologi, inokulasi memperkenalkan mikroorganisma atau bahan berjangkit kepada medium budaya. Sekiranya diambil dalam erti mikrobiologi, mikroorganisma, yang sedang diinokulasi, dipanggil inokulan . Medium, yang digunakan untuk inokulasi, dipanggil inokulum . Inokulasi digunakan dalam mikrobiologi untuk budaya dan subkultur pelbagai mikroorganisma. Kadang-kadang inokulasi dilakukan ke haiwan makmal di bawah keadaan terkawal. Satu kejadian seperti itu mensubsidi virus kerana virus hanya tumbuh di dalam sel hidup. Sekiranya inokulasi dilakukan kepada badan, yang meningkatkan imuniti dianggap sebagai imunisasi. Satu cara untuk melakukannya adalah melalui vaksinasi. Ini adalah apabila inokulasi bermakna vaksinasi. Kedua-dua inokulasi dan vaksinasi boleh dianggap sebagai "kaedah buatan untuk merangsang imuniti".

Vaksinasi

Vaksinasi memperkenalkan immunogens kepada badan untuk merangsang sistem imun untuk menghasilkan lebih banyak antibodi, untuk melawan jangkitan. Ia adalah kaedah imunisasi yang paling berkesan dan digunakan secara meluas. Kaedah ini telah membantu orang ramai untuk melawan penyakit berbahaya. Vaksin seperti cacar kecil, campak, tetanus, dan polio adalah contoh yang sangat popular dan berkesan untuk misi yang disebutkan di atas dan digunakan di seluruh dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu kt Malaysia menteri kesihatan ckp mcm ni sah2 kena maki
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
helicornia replied at 23-11-2021 07:17 AM
Klu kt Malaysia menteri kesihatan ckp mcm ni sah2 kena maki

Kalau rakyat jerman maki dia pun,bukan kita tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat oversea mostly ramai dah ambik dos ke 3. Kat sini bila up status kj soh ambik booster macam2 mulut puaka keluar. Tak buat kerja bising buat kerja pun bising si kerajaan netizen ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
ticher chzy roll eyes(laksana jackpot machine)

kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 08:43 AM | Show all posts
mati beramai2 tepi longkang mcm lembu kne petir ala wuhan
atau
mati dlm hospital?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 09:02 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 23-11-2021 08:43 AM
mati beramai2 tepi longkang mcm lembu kne petir ala wuhan
atau
mati dlm hospital?



bijak2
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 11:06 AM | Show all posts


yakinnya dia orang dah ambil vaksin otw nak mampos...yg beribu2 meninggal sebab tak vaksin tercunggap2 kat icu  langsung ko tak ambil peduli.


mati semua mati tak tunggu covid vaksin pun tetap mati. dalam al-quran pun dah tertulis akan berlaku perang besar amat dasyat. mat saleh kata the great war..apa ko ingat lama lagi ke. lagi satu jangan dah terkena baru nak nyesal.suka sngat baca mesej berantai ntah siapa2 tulis..yg gomen bagi kajian saintis2 semua konspirashit...perancangan dajjal katanya. lepas tu sambung isap okok  

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 04:08 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 23-11-2021 04:10 PM

.


.

Harus ingat, vaksin2 tidak melindungi orang2 tua yang berpenyakit atau comorbid = orang2  dengan sistem imun/ketahanan yang sangat lemah, dari mati dibunuh oleh virus Covid.
....... Dalam perkataan lain, orang2 dengan sistem imun yang kuat spt orang2 muda dan/atau sihat tak perlu takut dengan virus Covid, sama-ada divaksin atau tidak.
.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 57355 Replies : 1909
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52513 Replies : 367
Dato Seri Mahadi 34 tahun
akumakDato Seri Mahadi 34 tahun
Views : 81567 Replies : 120
Netizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
ToungeSoupNetizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
Views : 6690 Replies : 122
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 1883 Replies : 46
AKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF, AMELIA HENDERSON]
eddlisa_uyukAKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF,
Views : 7248 Replies : 74
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50051 Replies : 1158
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 313 Replies : 31
Renovation and plumbing
MarifRenovation and plumbing
Views : 1380 Replies : 3



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 03:56 AM GMT+8 , Processed in 0.078024 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list