CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1037|Reply: 16

Yonnyboii Bangga Lagu Jadi Bahan Rujukan SPM

[Copy link]
Post time 18-11-2021 05:29 PM | Show all posts |Read mode
Berbangga apabila lagu ciptaannya, Sakit dijadikan bahan rujukan kertas model peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), penyanyi Yonnyboii seakan-akan tidak percaya perkara tersebut berlaku dalam kerjaya seninya.


Yonnyboii atau nama lengkapnya, Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin, 23, berkata, menjadi satu daripada impiannya untuk melihat karya muziknya dihargai masyarakat namun tidak pernah terfikir sampai tahap menjadi bahan atau rujukan soalan peperiksaan bertaraf kebangsaan.




Kredit foto: IG Yonnyboii




“Saya ada tengok post (hantaran itu) dalam media sosial dan sudah tentu saya rasa bangga. Tak pasti untuk subjek atau mata pelajaran apa tapi rasa macam mimpi jadi kenyataan.


“Dulu waktu di bangku sekolah, saya selalu terfikir kalau suatu hari nanti, saya nak tulis lagu yang boleh buat orang nyanyi di perhimpunan pagi di sekolah atau di kem-kem motivasi.


“Sekarang, lagu saya ada dalam kertas soalan model SPM. Bukan nak terlebih bangga atau riak tapi ini juga bukti, kalau kita buat apa yang kita suka dalam hidup, pasti ada ganjaran atau kejayaan menanti di hujungnya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! Online sebentar tadi.


Biarpun lagu Sakit gagal mara ke Anugerah Juara Lagu ke-35 tahun lalu, ternyata naskhah berkisar kesihatan mental yang didendangkan bersama dengan rakan seperjuangan Zynakal mempunyai nilai tersendiri pada mata masyarakat.


“Orang jadikan lagu tulisan kita bahan model SPM untuk dikaji atau dijawab para pelajar, maknanya di situ ada harga dan ada nilai tersembunyi dalam lagu.


“Pada masa sama, disebabkan lagu Sakit tentang kesihatan mental, situasi yang berlaku itu secara tidak langsung, mendorong orang terutama golongan pelajar lebih cakna tentang kesihatan mental mereka,” katanya lagi.








Lagu Sakit yang merupakan ciptaan Yonnyboii dan Zynakal merupakan antara lagu popular sepanjang tahun 2020 sekaligus memperkenalkan nama penyanyi muda itu dalam arus perdana seni muzik tanah air.


Terdahulu, sekeping foto tular dalam Instagram apabila lirik lagu Sakit dijadikan rujukan kertas modul SPM yang dimuat naik akaun Instagram, @malaysianhustler.




Sumber: K! ONLINE
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Woww... Tu jer lah aku mampu cakap
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 07:02 PM | Show all posts
whoryuss?

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 07:30 PM | Show all posts
Tajuk TT pn,
Bahan rujukan SPM.
Mcm org buat SPM wajib rujuk bahan ni.
Kertas Model SPM sudaaa, buku latihan ke...
Ko yang patut amik SPM lagi sekali ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 07:37 PM | Show all posts
rujukan kertas modul spm lerr..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah. Mampu buat karya akademik
Macamnilah nak angkat anak seni tanahair
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 08:06 PM | Show all posts
ok la tu

takkan la nak martabatkan bahasa melayu kena nyanyi syair, sajak, pantun etc jer

lagu mamat ni ok jugak lirik dia bukan merapu rapu, bini bangkem selalu pasang
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je guna lagu terkini sebagai modul ke apa sesuai la dgn generasi skrg.
Takkan nak layan lagu gurindam jiwa lagi kan.
Kena ikut zaman dorang laa.
Soalan2 tu pun pasal masalah kesihatan mental yg mana budak2 sekolah skrg pun ramai alaminya terutama sejak pandemik ni.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Bbnu fresh grad or undergrad mana la dihire kampeni ni untuk tulis buku modul soalan. Banyak kot kesalahan tatabahasa lagu tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 08:40 PM | Show all posts
tapi lagu2 dia memanng best walaupun rhoperr kepam ala2 kelindan lori gittewww...
tapi takpe dik penyanyi hanya perlu tonjolkan suara... kalau MV boleh jerr suruh orang lain miming macam shah rukh khan...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kakigojes at 18-11-2021 09:18 PM

Dalam banyak2 lagu melayu, tak tau kenapa aku paling terkesan lagu teratai layu di tasik madu, especially part “aku rela menjadi teratai yang layu, daripada mekar di dalam tasik madu”
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Xsalah aku lagu dia byk more too org yv sakit mental... Mcm lgu penat tuh... Nyanyian artis sabah asli tuh... Ak xingat name die.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 03:13 AM | Show all posts
Owhhh gitu citernya,,..
Bagilaaa dia happy sikit...
Lagu dia tu ada diguna pakai....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 18-11-2021 08:37 PM
Bbnu fresh grad or undergrad mana la dihire kampeni ni untuk tulis buku modul soalan. Banyak kot kes ...

I pun terpikir benda yg sama..company cikai mana la..buku2 rujukan @ aktiviti mmg kena beli dari company yg serious bab2 ni, sbb diorg hire guru betul2 untuk buat bahan...bukan hire ntah sapa2..jadi mcm ni la kang,ntah pape..iols penah yer, beli buku aktiviti sekolah rendah dari company tak penah dengar nama,pastu sebab murah..so beli la banyak jenis..sekali bila balik rumah, belek semula betul2, OMGGGGG sangat..banyak gila kesalahan,pastu mmg nampak bukan stail org berpengalaman..approval pun xde rasanya..i beli tu kat tesco kalu x silap, lama dah la..ntah camne la diorg leh jual..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagu sakit ni deepp..i mean mmg sesuailah jd model spm...tp rsnya bnyk lagi yg boleh dijadikan model spm cnth lagu2 mnasir
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 10:07 AM | Show all posts
okla tu.. lirik lagunya berseni..  ada maksud tersirat yg perlu dicari..

so.. ama maksud 'bakal jadi rama-rama' dalam lirik tu?

haha.. aku bab2 ni memang tak mahir.. jawapan yg tepat hanya penulis lirik yg tahu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesti sambil baca tu nyanyi dlm hati budak2 yg biasa dgr lagu tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 08:55 AM GMT+8 , Processed in 0.085936 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list