CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 730|Reply: 13

Guru KAFA Boleh Diberhentikan Kalau Degil Enggan Divaksin

[Copy link]
Post time 18-11-2021 05:12 PM | Show all posts |Read mode
Tindakan tegas akan diambil terhadap guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) di Selangor yang berdegil tidak mahu menerima suntikan vaksin Covid-19.


Pengarah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, tindakan mengikut undang-undang itu termasuk diberhentikan kerja.


Beliau berkata, mengikut prosedur operasi standard (SOP), guru yang enggan mengambil vaksin tidak dibenarkan mengajar secara bersemuka.




Gambar hiasan




"Untuk peringkat awal, kita akan berikan ingatan dan amaran hingga ke peringkat kemungkinan diberhentikan kerja.


"Kita tidak mahu menyusahkan mereka. Mengikut peraturan pekerjaan, guru ini boleh diambil tindakan jika ingkar arahan majikan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Hari Kecemerlangan Pelatih dan Perasmian Dewan Baitul Ehsan di Pusat Perlindungan Baitul Ehsan di sini, hari ini.


Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pelawat Baitul Ehsan, Profesor Madya Dr Salasiah Hanin Hamjah.


Abdul Aziz berkata, beberapa peringatan dan nasihat termasuk surat dan notis akan diberikan kepada guru berkenaan untuk memaklumkan pengambilan vaksin di lokasi terdekat sebelum tindakan tegas diambil.


"Mereka tidak perlu datang sampai ke Shah Alam untuk suntikan vaksin kerana ia membabitkan kos sebaliknya boleh dibuat di mana-mana tempat.


"Selepas vaksinasi lengkap, mereka perlu melaporkan kepada ibu pejabat MAIS," katanya.


Katanya, ketika ini pihaknya tidak mempunyai data keseluruhan guru yang enggan divaksinasi tetapi ia membabitkan sebilangan kecil guru yang memberi alasan masalah kesihatan.


"Kempen pengambilan vaksin seperti penerangan juga telah dibuat. Jika masih berdegil, tindakan lanjut akan diambil," katanya.




Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya vaksin pun kes naik jugak. Camno..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
anakjiran: Masalahnya vaksin pun kes naik ...

Itu tak penting...paling penting kena abiskan stock.takkan nak kambus belakang umah macam kakdud selalu dok sebut.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
My opis mate ckp die ade masalah kesihatan siap bw dokumen perubatan. Tp die xsah kan plak doc tuh xbenarkan dia divaksin. So kalo kes cmni apa perlu kita buat?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:48 PM | Show all posts
Vaksin bukan ubat lerr....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Eloklah bg kata dua.
Degil bebenor

Matilah iols kena kecam dgn antivaks
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:02 PM | Show all posts
anakjiran replied at 18-11-2021 08:21 PM
Masalahnya vaksin pun kes naik jugak. Camno..

habis tu goyang telur kes boleh turun?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulotkoyak replied at 18-11-2021 09:24 PM
My opis mate ckp die ade masalah kesihatan siap bw dokumen perubatan. Tp die xsah kan plak doc tuh x ...

Kena la mintak doktor sahkan
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Lahaiii masih ada lagi orang cmni ehh
Kemon la apa relevannya kaedah memaksa ni
Kes tak turun2 pun
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
anakjiran replied at 18-11-2021 08:21 PM
Masalahnya vaksin pun kes naik jugak. Camno..

Masaalahnya lockdown pun naik.
Belajar la idop dgn Covid.
Tak nak beksin goyang telor kat rumah masuk cari forum bitter hari2.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ambiklah vaksin. Kita tak tahu masa depan macamana, tapi tak salah berjaga-jaga. Macam ada parents tak ambik vaksin pneumococcal untuk anak2 dia, tapi hantar anak2 ke taska. Rezeki dia anak2 dia antibody kuat, might be dia ada alternative lain sebagai vaksin. Tapi kesian kat budak2 lain yang antibody lemah, sakit dan demand. Nasib mereka ambik vaksin pneumococcal, so boleh sihat balik, alhamdulillah.

Point nya di sini, kita tak tahu sekuat dan seteguh mana badan kita mampu bertahan, vaksin hanyalah pendinding, kalau bukan untuk diri kita sekalipun, tetapi untuk orang lain juga.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Muak dah dgr pasal paksaan utk ambil vaksin ni. Since vaksin skrg ni more to individual protection, asalkan ikut sop, pakai mask, jaga jarak, wajibkan yg tk nk vaksin buat test regularly di klinik kos sendiri, buat mcm singapore, kalau tk nk vaksin sekiranya dijangkiti covid byr bil hospital sendiri, dah settle.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari dulu lagi asyik dengar tindakan tegas akan diambil kalau tak vaksin.

Mampu ugut jaa kaa, buat laa betoi2 kalau
berani. Pecat la teruih cikgu2 Kafa tak vaksin tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Guru kafa setau aku mmg kontrak je. Tak sama mcm cikgu tetal lain yg ada pencen. Diorg dpt elaun je pun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 03:50 AM GMT+8 , Processed in 0.206128 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list