CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 994|Reply: 10

Jelir Je Lidah Kalau Tak Nak 'Menangis' Masa Potong Bawang

[Copy link]
Post time 25-10-2021 05:36 PM | Show all posts |Read mode
Rakyat Malaysia tidak kira Melayu, Cina mahupun India ternyata mempunyai banyak petua dalam sesuatu perkara mahupun situasi dalam kehidupan seharian.


Antaranya adalah bertungku bagi kaum wanita selepas bersalin dan makan sup ikan haruan bagi pesakit yang mengalami masalah luka dalaman.




Kredit foto: TikTok




Namun, berbeza kali ini apabila satu klip video yang tular di media sosial sejak beberapa hari ini apabila satu perkongsian petua ketika memotong bawang merah.


Kebiasaannya, ketika kita memotong bawang merah, mata semestinya berair dan pedih kerana wap atau air daripada bawang yang dipotong itu akan naik ke mata.


Bagi seorang wanita melalui video TikTok yang dikongsinya di media sosial menyatakan bagi menghilangkan masalah yang biasa berlaku ketika memotong bawang merah adalah dengan menjelirkan lidah.


“Biasa kalau kita potong bawang mesti mata kita pedih, senang sahaja anda hanya perlu jelirkan lidah bagi memastikan air bawang itu tidak naik ke mata.


“Sebenarnya wap atau air bawang merah akan pergi ke kawasan yang berair seperti mata kita, jadi jika kita jelirkan lidah wap itu tadi akan hinggap di lidah kita, selamat mencuba,” jelasnya.


Rata-rata orang ramai merasakan petua tersebut agak pelik namun berpendapat cara dan alasan yang diberikan wanita tersebut logik.







“Kalau letak bawang dalam peti ais tu aku pernah la dengar, tapi petua ni tak pernah pula aku tahu. Boleh cuba ni, tak larat la nak pakai spek hitam masa potong bawang,” jelas Teh Ah.


“Aku dah cuba, buat masa ni memang menjadi. Tak tahu la kebetulan atau tidak. Kalau macam ni seguni bawang pun layan,” jelas MRS. Fakri Nazim.




Sumber: K! ONLINE.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Petua iol lak, letak bawang kat bekas berisi air kat freezer
Biar bape jam
Lepas tu potong
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:12 AM | Show all posts
Tahan ja. Xdak petua. But a really really reaallyy sharp knife helps.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade org cakap letak tisu basah lah etc..
Biasa i pakai cermin mata je..
Kalau banyak mcm time raya i pakai googles..
Lantak la org nak gelak ke apa janji mata i steady je..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:22 PM | Show all posts
Ye ke nak potong bawang kene jelir lidah mcm anjing gong gong?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 26-10-2021 01:43 PM
Ade org cakap letak tisu basah lah etc..
Biasa i pakai cermin mata je..
Kalau banyak mcm time raya i ...

Aku.pakai  cermin mata tp still menangis gak
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 10:14 AM | Show all posts
pakai goggles pon ok
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 11:09 AM | Show all posts
Potong je bawang tu macam biasa. Tak perlu nak berpetua bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 11:32 AM | Show all posts
mcm2 petua try, semua tak menjadi.. tetap la meleleh airmata.. byk dgn sikit ja
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengok satu travel channel dulu, kat Kenya ke mana ntah diaorg selit one slice onion kat telinga utk elak mata berair. Chef tu try mmg jadi
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 11:40 AM | Show all posts
tak payah pakai goggle dah. hari biasa tak tapi time nak raya hazab.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 01:59 AM GMT+8 , Processed in 0.081051 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list