CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14042|Reply: 4

Proses Tukar Sekolah Tingkatan Enam

[Copy link]
Post time 21-6-2010 08:38 PM | Show all posts |Read mode
Salam buat semua forumers,
firstly minta maaf kalau thread macam ni dah ada sebab function search tadi tak berfungsi dengan baik nampaknya.

1. Ok masalah meha ialah meha nak tanya betul ke ada peraturan baru yang Pelajar tingkatan enam tak boleh tukar sekolah lain dan perlu mengikut sekolah berdasarkan surat tawaran yang disediakan.

2. Kalau meha dikatakan tiba2 nak berhenti tingkatan enam dan teruskan sebagai private candidate pada tahun ni juga boleh ke? Maksudnya tahun ni meha akan ambil STPM tapi meha nak berhenti dan jadi private candidate pada tahun ni juga. Boleh ke?

3. Kalau kedua-dua soalan di atas adalah relevan apakah proses yang perlu saya jalani untuk meneruskan niat saya itu?


Sekian sahaja soalan

tambahan:
sekarang upper 6
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2010 04:18 PM | Show all posts
blh tolong jawab
1) x prnh dengar pn peraturan tu...  ada je yg pindah sana sini, yg penting sekolah baru tu tawar bidang yg tngh diambil la.. klu kmanusiaan, kemanusiaan la, x leh la mohon pindah sekolah yg cm tawar sains

2) calon sekolah utk STPM bkn sdh didaftar since januari ke??? so dh jd calon sekolah, cb check kat website MPM... so bt apa lg mau daftar private... klu calon private kn bayar yuran la.. mau RM200 jg mcm... settle kt sekolah lh cm ne, ada sekolah yg tetap benarkan pelajar duduki peperiksaan klu dh bdaftar sbg calon wpu pelajar tu bhenti sekolah sblm peperiksaan blangsung...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-6-2010 06:33 PM | Show all posts
Reply 2# mayida77


    Thanks mayida

1. untuk soalan no.1 ni, meha tanya sebab cikgu-cikgu sekolah sini yang bagitahu macam tu. Tak tahu la samada dia berniat untuk mengelakkan pelajar dari pindah atau memang peraturan baru sebab nampak gaya macam sekolah ni nak protect pelajar dari keluar je huhu...

2. soalan 2 pula meha rasa meha silap tulis kot. Maksud meha, berhenti sekolah tapi masih lagi ambil exam pada tahun tu. Kira amik exam kat sekolah tu juga cuma sekolah tak gi dah. Jadi cam private candidate . Yup januari haritu dah register untuk STPM. So agak2 boleh ke buat camni? apa kesan dia ye... Meha buat thread ni sebab agak kurang percaya apa pihak sekolah cuba beritahu huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2010 06:57 PM | Show all posts
Reply 3# mehacomp_91
ak tlg jwb soalan 2 jer, jka ko dh daftar mksdnya ko dh calon sekolah xkisah ler ko dh berhenti skolah k, mksdnya ko calon 1, jka ko private ko jdi calon 3,
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2013 02:05 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 04:56 AM GMT+8 , Processed in 0.089993 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list