CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 3144|Reply: 18

Pemaju yg lembapssss

[Copy link]
Post time 31-5-2010 05:01 PM | Show all posts |Read mode
Saya nak tanye la...
Anda semua ada x berdepan ngan masalah pemaju rumah korang yg lembap cam tahap cipan?

Saya ada masalah ngan pemaju nih, saya beli rumah tu back in 2006, sign agreement semua dpt loan, stamp duti, bayar lawyer..
gedebak gedebuk semua siap... dlm agreement janji tempoh siap 2 thn...

Tp ni dah nak masuk tahun ke4, haram x siap jugak... huhuhu...
agreement baru yg pemaju mintak kita sign katanya akan siap bln 5, tp ni dah masuk bln 6 still x siap jugak...
then dia mintak kita sign new agreement lagik, janji siap bln 11 pulak...
kandungan agreement tu sama je la dgn yg dia mintak sign kali ke2 tu...
dlm tu tulis, once rumah tu siap on time meaning bulan 5, so kita x leh claim kat tribunal pengguna... ramai antara pembeli yg x puas hati... so diaorg setuju tp dgn syarat pemaju mesti cover balik interest yg kita dah bayar kat bank....
pemaju pun setuju, then kitaorg pegi la sign agreement yg 2nd tu...

bila rumah tu x siap bln 5 thn ni, dia keluarkan lagi new agreement, mintak kita sign utk persetujuan. Dlm agreement tu mention rumah akan siap dlm bln 11, tp kita x leh claim tribunal pengguna, and dia tambah lagi satu clause - PEMBELI X BOLEH CLAIM PEMAJU INTEREST BANK.... tak ke cam hape tu namanya...

nyesal betul la beli rumah kat situ... rasa cam nak cancel je, sbb dah x sanggup nak tunggu...
tapi boleh ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-5-2010 05:04 PM | Show all posts
Saya nak tanye la...
Anda semua ada x berdepan ngan masalah pemaju rumah korang yg lembap cam tahap ...
eryne81 Post at 31-5-2010 05:01 PM


Buat aduan kat Kementerian Perumahan Dan Kerajaan tempatan.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 05:06 PM | Show all posts
Reply 1# eryne81


    nama pemaju plissss..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2010 05:11 PM | Show all posts
Buat aduan kat Kementerian Perumahan Dan Kerajaan tempatan.....
AnisSuraya Post at 31-5-2010 17:04



mmm... rasanya nak buat aduan kat Aduan Rakyat je nih...
biar masuk tv baru diaorg nak buat tindakan gaknye...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 05:12 PM | Show all posts
mmm... rasanya nak buat aduan kat Aduan Rakyat je nih...
biar masuk tv baru diaorg nak buat t ...
eryne81 Post at 31-5-2010 17:11


ai baru nak suggest camtuh. dah masuk tv kang baru terhegeh2 nak buat kerja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2010 05:14 PM | Show all posts
Reply  eryne81


    nama pemaju plissss..
ryo_takahashi1 Post at 31-5-2010 17:06



namanya oxford bridge...
kunun dia dah penah buat projek perumahan lain, so dia convince org utk beli rumah dia dgn bg tau mende tu la...
kite ni pun dah percaya... dah terbeli...

skrg ni rasa nak cancel je... tp boleh ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2010 05:19 PM | Show all posts
ai baru nak suggest camtuh. dah masuk tv kang baru terhegeh2 nak buat kerja.
cik.panda Post at 31-5-2010 17:12



tu la... rasa cam nak wat camtu...
balik ni suh hubby antor email kat committee rumah tu suh diaorg pakat2 anto email kat aduan rakyat...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 11:06 AM | Show all posts
ko takyah nak tunggu2..buat aje aduan..makin lama ko tunggu makin lama la ko nak duduk rumah baru.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 1-6-2010 07:19 PM | Show all posts
i kje cmpny pmju..tp cmpny i xpnh de mslh ni..tp i blja..klu pmju xsiapkn dlm tmpoh yg d'beri..kite ble claim ngan pmju..u ble tuntut kos harian u dduk umah tu..mcm2 faedah la..kami as a pmaju mmg xmo lbih dri tmpoh jadual yg d'beri..klu x..pokai la kami..

at 1st place..npe u snggup sign agrment baru..npe x trus tuntut kat tribunal mase 1st2 xsiap ikut jdual tu..kan dh rugi..

mne le cancel bli umah yg dh d'bli..kcuali 1st 10% progres billing xklua lg..tp i caye u pny kes ni dh over 50% progress billing... subsale (jual blik) tu le la, tp spe nk bli umah yg xsiap

lg 1..mmg dlm s&p dh ttulis kurungan 'pmbeli xle claim intrs bank kat pmju'..so spe bli umah bina siap..once dlm copy billing progres pastikn u all kejar bank utk kluakn cek sblum due date..slalu pmju akan bg tmpoh contoh 30-60 ari utk bank bg duit kat pmju

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 09:28 PM | Show all posts
sabar jer laa....baru 4 tahun...aku dah 7 tahun nunggu rumah tak siap lagi...:@
First skali kena setup satu persatuan penduduk taman perumahan tu utk buat apa2 tindakan dan semestinya kena dipersetujui ramai...(set up Yahoo group)utk memudahkan perbincangan sesama penduduk...

Tapi yer lah...sampai jumpa kementerian pun tak leh nak settle gak,pakai laa kabel besar mana pun...kalo pemaju cakap takde duit,ko push mcm mana skali pun dia takkan jalan punya....kalo aku nak cerita panjang sangat lak 7 tahun punya aktiviti....
Jgn sampai SPNB take over sudah...satu sen pun takleh nak claim nanti...
Skang nie dok bayar progressive payment yg tak sudah2....
So the best way yg ko boleh buat,discuss balik dgn bank suruh stopkan dulu monthly installment tu sementara menunggu rumah siap...cuba try...good luck..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 09:40 PM | Show all posts
tu la... rasa cam nak wat camtu...
balik ni suh hubby antor email kat committee rumah tu suh  ...
eryne81 Post at 31-5-2010 17:19


boleh cuba tapi tak semestinya berjaya....kalo pemaju sakit hati,depa buat lagi slow nanti...lagi laa haru...
Semua undang2 pasal perumahan dlm kepala diaorg laa dan takde satu pun yg akan backup pembeli...
(dari pengalaman aku)
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 11:45 PM | Show all posts
Reply 10# danedzya


    siannya kt ko ngn TT.. tp tu la.. buat sapa2 yang lom beli n bercadang nk bli umah baru tu, rasanya baik tgk rekod pemaju tu dulu. check dulu ngn jabatan/kementerian yg berkaitan. check kt internet. tgk kt forum2. klu rekod ok, bole la proceed.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2010 10:04 AM | Show all posts
i kje cmpny pmju..tp cmpny i xpnh de mslh ni..tp i blja..klu pmju xsiapkn dlm tmpoh yg d'beri..kite  ...
syu99 Post at 1-6-2010 19:19



hubby dah pegi tribunal, tp tribunal kata xleh buat apa2 selagi rumah tu x siap, kita boleh claim dekat tribunal once dah dpt kunci rumah...

so in this case, tribunal mmg x leh buat apa2...

utk pembeli rumah phasa 3D2 tu mmg dah ada komitee dan komitee ni agak agresif jugak, selalu push pemaju...
kami selalu berdiskus melalui email, ataupun meeting dgn pemaju... tp tu la masalah pemaju nih selalu bg harapan palsu, postpone dr satu bulan ke satu bulan...

rumah yg saya beli ni 40% siap, kira oklah... ada kawan hubby saya beli dekat perumahan yg sama - tiang rumah pun x nampak lagi.. tp loan dah jalan...

saya x kata semua pemaju tu lempab, cuma nasib saya x brape baik sbb terbeli rumah dgn pemaju yg lembap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2010 10:06 AM | Show all posts
sabar jer laa....baru 4 tahun...aku dah 7 tahun nunggu rumah tak siap lagi...
First skali kena se ...
danedzya Post at 1-6-2010 21:28



boleh ye mintak bank stop kan dulu monthly installment?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2010 10:07 AM | Show all posts
boleh cuba tapi tak semestinya berjaya....kalo pemaju sakit hati,depa buat lagi slow nanti...lag ...
danedzya Post at 1-6-2010 21:40



yg backup pembeli cuma tuntutan tribunal je la ...
tu pun kalu rumah tu dah siap... kalu rumah tu masih dlm proses nak siap, satu hape pun x leh claim...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2010 10:08 AM | Show all posts
Reply  danedzya


    siannya kt ko ngn TT.. tp tu la.. buat sapa2 yang lom beli n bercadang nk  ...
zeeroo Post at 1-6-2010 23:45



ye betul... mmg kena buat kajian terperinci kalu nak beli rumah...
saya ni mmg serik betul kena ngan pemaju yg lembap camnih...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-6-2010 06:57 PM | Show all posts
KGN-koperasi Gabungan Negeri Pulau Pinang lagi TERUKKKK :@Kkk
duit aku dah abis berpuluh ribu kunci umah tak nak bagi...

BADRUL SAMAD FAIK & C0 LAWYER BERSEKONGKOL.... makan duit haram. duit aku kalut2 minta keja tak nak buat.

menyesal aku beli umah, ingat boleh terus duduk sb umah dah siap. tapi jd mcm s**l. duit dah abis keja tak jalan KGN & lawyer sama2 kaki penipu.
kalau call cakap esok, cakap lusa, tunggu. pegi nak maki abis satu opis lari... lawyer terus lari bila cakap nak datang
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 10:04 PM | Show all posts
Reply 12# zeeroo

Biasanya kalo rekod pemaju yg cantik rumahnya tak murah...
paling selamat beli rumah yg dah siap,biar mahal janji tak sakit hati....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2010 05:45 PM | Show all posts
Buat aduan kat kementerian perumahan dan tempatan...mcm kes anis...cepat jer settel hasil campur tangan kementerian....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 05:59 PM GMT+8 , Processed in 0.105153 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list