CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16288|Reply: 39

tukar tayar kereta

[Copy link]
Post time 5-2-2010 08:00 AM | Show all posts |Read mode
salam.sy 1st time nak tuka tayar kete n dengarnye kat klang tayar murah skit sebab dekat dengan port.berbaloi la kalo tukar 4 tayar.tapi risau plak kalo tayar celup or 2nd.ade sesape bleh confirmkan.tq.(sori n tolong merge ye kalo thread ni da ada)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-2-2010 08:40 AM | Show all posts
tinggal kat mana???
nak senanggg.. tukau kat tekming sunway jer laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 08:49 AM | Show all posts
tekming glamer tuh
belambak iklan kat  lelong.
tak jauh ke harga dari klang tu??
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 08:52 AM | Show all posts
tips yang aku tahu:

1st - tengok pada production year (cth 0610-bermaksud dikeluarkan pada minggu ke enam pada tahun 2010)

2nd - saiz yang sesuai untuk kenderaan anda... ini menjamin keselesaan pemanduan anda..

3rd - bentuk bunga tayar.. ia akan mengelakkan bunyi yang kyuat dan cengkaman di atas jalan raya

4th - selalunya tayar murah production yearnyer nak dekat 2 tahun....

kelang memang murah sikit tapi kalau beli 1 dan beli dari rawang.. rasanya akan jaduik mahal...

kalau beli dengan sport rim dan 4 bijik tayar berbaloi sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 09:08 AM | Show all posts
nak tumpang tanya gak la.. aritu pegi buat alignment n balancing n rotate.. mamat kedai tayar tu ckp tayar belakang kete aku dah botak.. dia suh tuko 2-2 tayar belakgn tu.. kete aku baru 1 year takkan la dah botak tayar nye.. mileage baru 25K. Possible ke tayar tu dah botak?

aku tengok cam ade lagi bunga2 tayar tu.. so aku tanya la kalu xtuko arini brapa lama hayat lg ada.. dia ckp sebulan. Memandangkan aku xkonpiden dgn jawapan mamat tu.. aku ckp nak pk dulu n tengok bajet.

brapa lama skali sepatutnya tuko tayar ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 09:23 AM | Show all posts
nak tumpang tanya gak la.. aritu pegi buat alignment n balancing n rotate.. mamat kedai tayar tu ckp tayar belakang kete aku dah botak.. dia suh tuko 2-2 tayar belakgn tu.. kete aku baru 1 year takkan ...
krongsang Post at 5-2-2010 09:08


tayar jenis ape?..biasa kalo falken mmg cepat botak sbb sidewall lembut..wa assume lu pakai tayar biasa2 je laa bkn tayar hi performance ehhh..wa pun mau tukar tayar ni...saiz 195/55/r15..antara michelin primacy lc dgn yoko c drive mana berbaloi beli?..rega mahal michelin skit..prefer yg x bising dan grip in wet condition..drive mostly utk gi keje & kadang2 long distance on h'way
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-2-2010 09:28 AM | Show all posts
mak aih 25k pon dah botak ke
tokyo drift ke haha

tgk la bunga tu ade byk mane lagi..  berape % dari asal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 09:30 AM | Show all posts
tukar tayar nie atas penggunaan... kalau pakai tayar import lebih cepat botak..

maybe anda jarang buat alignment kereta.

yang direkemenkan.. setiap 10k km kita kena rotate tayar..... tapi saya selalu buat 15k km... kekadang kita boleh rasa alignment lari atau tak...

selalunya kalau tayar botak sebelah.. untuk keselesaan tukar dua-dua....
maybe kereta anda tayar makan sebelah sebab alignment lari...

tips : kalau kereta baru keluar kedai... pergilah alignment semuala..  kerana dari kilang alignment maybe lebih kurang.. kereta volvo s40 kawan aku pun alignment raik.. pakai 2 bulan tayar dah makan sebelah....

kereta aku seminggu pakai hantar buat alignment.. siap chamber larik... alignment dah tentu ke longkang larinya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-2-2010 09:46 AM | Show all posts
nak tumpang tanya gak la.. aritu pegi buat alignment n balancing n rotate.. mamat kedai tayar tu ckp tayar belakang kete aku dah botak.. dia suh tuko 2-2 tayar belakgn tu.. kete aku baru 1 year takkan ...
krongsang Post at 5-2-2010 09:08



biasa la pomen/worksyop mmg camtu .... kalu blh setiap 1,000km semua barang nak kena tukar. so dia org dpt masyukkkk byk la.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 10:04 AM | Show all posts
aku nak tanya
rim standard myvi tu boleh tak pakai tayar lebar sikit
sayang plak nak tukar rim
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 10:13 AM | Show all posts
TT .. tumpang sat topik ko

keta aku dah 80k... baru tukar tanyar 2 weeks ago.. ok ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 10:14 AM | Show all posts
TT .. tumpang sat topik ko

keta aku dah 80k... baru tukar tanyar 2 weeks ago.. ok ke tak?
True-X Post at 5-2-2010 10:13

dah tukar ok la kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2010 10:48 AM | Show all posts
back to 1st topic.ade sesaper lagi x yg penah tukar tayar kat klang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 11:05 AM | Show all posts
tayar ori xde celup2 ni kt klang...mau tukar tayar yoko gi kt jooi seng batu belah..dorang mmg dealer yoko
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 11:24 AM | Show all posts
baru je tukar tayar 2nd hand 2 biji=rm200 free allignment.......

x tau la berbaloi ke x.........nk x nk kena tukar jgk coz tayar dh haus kt belah tengah....lagi pun tayar dh lari 50 ribu km...........

lifespan tayar aku tanya kedai tu, dia bgtau 40k km......betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 12:36 PM | Show all posts
bulan lepas aku tukau tayar kete wira kat tek ming sunway tuh..

tayar ape brand ntah luper plak.. ngan sport rim taiwan mari 15 inchi.. tolak tayar aku dah expired n botak tuh ngan rim jrd yang berat giler .. kawtim punyer kawtim.. total RM900.. die bagi free aligment n balancing.... not bad laa tek ming tuh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-2-2010 12:45 PM | Show all posts
taiwan mari ade tak yang ringan2?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 01:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by zzcbr at 5-2-2010 14:20

nak tumpang tanya gak...kat mana ada jual gambir sarawak







bukan ke warranty utk tayar ialah 70k km...ada sesa[e yg boleh confirmkan
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 01:44 PM | Show all posts
Post Last Edit by zzcbr at 5-2-2010 14:20

nak tumpang tanya gak...kat mana ada jual gambir sarawak







bukan ke warranty utk tayar ialah 70k km...ada sesa[e yg boleh confirmkan
zzcbr Post at 5-2-2010 01:18 PM



oittttttttt.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 02:53 PM | Show all posts
taiwan mari ade tak yang ringan2?
myoujin Post at 5-2-2010 12:45


sikit berat darik rim japanese maria ozawa..
sikit ringan darik rim malaysia rozita che wan..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 11:26 PM GMT+8 , Processed in 0.065845 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list